Silente i Budva kao uvertira za Pro Recco

 

Sve je spremno za glazbeno sportski spektakl koji će se dogoditi u subotu, 25. siječnja 2014. godine na bazenu Juga u Gružu. Koncertna promocija CD-a Lovac na čudesa dubrovačke grupe SILENTE i utakmica 13. kola Triglav Jadranske vaterpolske lige između Jug Croatia osiguranja i Budve zajednički su sadržaj koji počinje od 18,30. Za zagrižene ljubitelje vaterpola program počinje već od 17:00 kada je na raspored u 1. kolo 1B lige gdje Bellevue dočekuje Zadar.

 

Prije 5-6 dana napravili smo veliki intervju s predsjednikom Juga Lukšom Jakobušićem. Prije nego ga uskoro i objavimo donosimo dio u kojem smo razgovarali i o ovoj utakmici, ovom glazbeno sportskom događaju:

Danče.hr: Jug i Silente skupa u Gružu? Koja je poveznica između vas i njih?

Jakobušić: Kao nastavak aktivnosti koje je ova Uprava zacrtala najavljujemo glazbeno-sportsku subotu, odnosno uoči utakmice protiv Budve održat će se u 18:30 koncert dubrovačke grupe Silente. I prije su se održavali koncerti, prije nekog vremena i jedan humanitarni, ali koliko znam, nikad nije bilo spoja muzike i sporta ove vrste na bazenu, da koncert postane sastavni dio jedne sportske-vaterpolske predstave. Dobra stvar je što je bazen vrhunska pozornica sa 2200 mjesta, a s druge strane mana mu je vrlo loša akustičnost. Ustvari, ove nazovimo ih mane, biti će izazov i za nas kao organizatore, ali i za sve sudionike.

Nastavljamo sa pivom. Dobili smo sve dozvole od Policijske uprave. Naravno da nema točenja pive maloljetnim osobama. Sad pogotovo koncert i piva idu skupa. Pomogle su nam Dubrovačke ljetne igre sa binom, Bruno Glavočić sa svojom ekipom postao je nezaobilazan dio svake utakmice sa light showom, a sada će imati priliku prezentirati se i sa razglasom. Vox Zagreb nam je ustupio i LED ekran. Zahvalio bi se i svim djelatnicima Javne ustanove športski objekti na čelu sa g. Božom Vuletićem koji trpe ove naše egzibicije.

 

U svom tom promišljanju kako vratit ljude na tribine, poseban nam je fokus na mlađoj populaciji. Zašto mlađi? Zato što su se u proteklih dvadesetak godina dogodile smjene generacija u bazenu, a na tribine nismo privukli mlađu publiku. Upravo onu koja ide na koncerte, koja ima druge interese i fokuse. Stariji, u koje se i ja ubrajam, već dugi niz godina prate Juga. Znamo se svi više manje na tribinama. Ali kako „odgajamo“ i stvaramo nove igrače, tako isto trebamo raditi i s navijačima.

Moje mišljenje je da im nismo zanimljivi, da nismo atraktivni. Bez obzira na status koji vaterpolo i Jug imaju u Gradu. Upravo ovakvo jedno događanje koje se isprepliće bi trebalo približiti te dvije kulture. Naši stalni navijači će imati prilike po istoj cijeni i uz postojeće pretplatničke karte, uživati u dužem i bogatijem programu, a rock publika, odnosno ljubitelji Silenta će moći vidjeti i Jugaše na djelu. Jednu od najboljih svjetskih vaterpolskih ekipa. Mladiće koje susreću na ulici, o kojima čitaju. Osvajače olimpijskih odličja. Mislim da će mnogima biti prvi put da prisustvuju jednoj utakmici, kao što će nekima biti prvi put na nekom pravom koncertu.

Iza koncerta odmah ide predstavljanje ekipa i utakmica. U poluvremenu imamo jedno iznenađenje, dovoljno je napomenuti da će Silente svirati i u poluvremenu. Nakon utakmice je promocija njihovog novog albuma „Lovci na čudesa“ i potpisivanje autogram karata zajedno sa Jugašima.

 

Danče.hr: Zašto Silente?

Jakobušić: Pa nije slučajno. To su sinjorine i mladići iz Grada. Mladi su, pozitivni, uspješni i strastveni u onome što rade. Kandidati su za Večernjakovu ružu. Najteže je dokazati se u svome Gradu. Nekako nam je bilo prirodno da otvorimo ovakva događanja upravo sa njima. Održali su koncert ovo ljeto na Orsuli. Nedavno su imali vrhunski koncert u zagrebačkoj Tvornici pred više od 1000 ljudi. Zašto ne bi svirali pred 2200 ljudi. Ovo će im biti prvi stadionski koncert. Ujedno i promocija novog albuma „Lovci na čudesa“ u svom Gradu. Nekako, čini mi se logičnim da mi u Gradu nečiji uspjeh shvatimo i kao svoj. Kao što se ponosimo pobjedama i trofejima Juga, tako se trebamo veseliti i ponositi uspjesima mladih ljudi u drugim djelatnostima.

Mislim da su se ono što se reče, kliknuli sa jugašima i da se stvara jedna simbioza, a ako ovako nastave uskoro će oni biti poznatiji od njih. Nakon mažuretkinja, Silentea nadamo sa da ćemo potaknuti interes i kod drugih grupa i sastava. Zašto ne čuti uskoro Gruhak, Atlantidu ili neku drugu dubrovačku grupu, da se netko ne uvrijedi koga nisam spomenuo. Bitno nam je da je dubrovačka priča i kao takvu je šaljemo u svijet.

Prijenos koncerta ide direktno na Radio Dubrovnik, a imamo i live stream na dnevnik.hr, te im se ovom prilikom zahvaljujem na interesu. Bit će mračno, bit će bučno, bit će drugačije. Ali zašto se bojat nečeg novog.

 

 

Znači subota uz Silente i Budvu kao zagrijavanje i odličan uvod za srijedu i Pro Recco kada će naglasak ipak biti u potpunosti na vaterpolu.

– Jedva čekamo i veselimo se utakmici protiv Budve najviše zato što će se prije utakmice održati koncert naše dubrovačke grupe SILENTE. Očekujemo da će ovaj spoj glazbe i sporta ispuniti tribine gruškog plivališta i da ćemo svi zajedno našim sugrađanima pružiti istinski spektakl. Momčad Juga će se pripremiti kako bi ispunila očekivanja svojih navijača i kako bismo ih svojom igrom protiv Budve pozvali na rezultatski gledano puno važniju utakmicu koja je na rasporedu u srijedu, 29. siječnja u 17,30 sati kada nam u Dubrovnik dolazi višestruki prvak Europe – talijanski PRO Recco izjavio je Marko Bijač, vratar Jug Croatia osiguranja.

 

Koncertnoj promociji pred svojim sugrađanima se vesele i članovi grupe SILENTE:

– Ovakvi događaji su čista suprotnost od standardne priče. Ako mislite da takvo što možete podržati dođite i uz dobru volju se prepustite i uživajte – riječi su kojima je član grupe SILENTE Tibor Karamehmedović najavio koncert i utakmicu.

 

Nakon utakmice pozivaju se navijači i posjetitelji na druženje u klupskom kafiću uz igrače Juga i članove banda. Igrači Juga će dijeliti autograme, a istovremeno članovi grupe SILENTE će se potpisivati na CD ‘Lovac na čudesa’.