Glazbeno sportski program ispunio Gruž

 

Bogat program u Gružu. Stigli smo već u 17 sati baciti pogled i na Bellevuea i ostali do 2120. Mogli smo i duže jer je još bilo na programu druženje sa članovima benda i igračima, ali smo na pivu ipak pošli na manje gužvovito mjesto, do PSK-a. Sve u svemu glazbeno – sportski spektakl u potpunosti je uspio. Iako smo gotovo 4 i po ure sjedali na bazenu proletjelo je u trenu. Ugodno društvo, dobar koncert i solidna utakmica za kraj.

 

Skupilo se oko 2000 ljudi na Silente, a na utakmici su gotovo svi ostali, rekao bih negdje 200-ak je otišlo. Dakle projekat je u potpunosti uspio. Ne mogu o glazbi pisati jer nemam sluha, ali Silente je napravio dobar ugođaj koji je na samom kraju postao i odličan. Tekstovi su im dobri, iako je zbog problema s akustikom (nije se moglo bolje napraviti na zatvorenom bazenu pa se nadam da ćemo ih opet moć poslušat kad se bude mogao otvorit krov) bilo teško razaznati uvijek riječi. Barem meni koji nisam baš upoznat u njihove pjesme, ali po komentarima i drugima. S obzirom da im je ovo osim nastupa u Tvornici prvi veći koncert u karijeri očekivana je bila i trema koja se posebice primjećivala u najavama tj. priči između pjesama. Na zadnje dvije pjesme uspjeli su uspostaviti i kontakt s publikom i na taj način. Doći će i to s vremenom. Pjevali su isključivo svoje pjesme uz himnu Juga na poluvremenu utakmice.

 

Bellevue je u uvodu izgubio od Zadra, uvjerljivo 13:6. Nije mi jasno da su ekipe onako loše plivački spremne, posebice se odnosi na Bellevue koji je do poluvremena parirao (4:4), a kasnije potpuno pao. 4 gola zabio je Tino Cvjetković. Kod gostiju plivački najnespremniji, ali opet među boljima Mate Zeljak koji je prije dvije godine završio igračku karijeru postao trener Šibenika. Danas je jedan od trenera u mlađim uzrastima Zadra, a izgleda da u slobodno vrijeme i igra :wink:.

 

Na kraju dana došao je red i na Jugaše. U prvom dijelu sezone jedva su pobijedili u Budvi, samo 1 razlike. A kako se utakmica razvijala mislio sam u jednom trenu da će i sinoć bit slično. Jug je nastupio bez Pava Markovića pa je umjesto njega u sastavu bio Loren Fatović (on sa 14-ticom, a Švabo sa 7 na glavi). Nisu baš odigrali za pamćenje i privlačenje dodatne publike na tribine. Kazali su poslije utakmice da su u mini ciklusu težih treninga jer se spremaju za Recco u srijedu. Valjda je to opravdanje.

Da je Budva bila malo ambicioznija, mogla je voditi nakon 3 četvrtine, a ne biti 3 gola u minusu. Ali ta se neambicioznost primjećivala i u činjenici da npr. trener Pejaković na isteku druge četvrtine nije uzeo time out 5-6 sekundi prije kraja kada je osvojio loptu, pa da bar proba postići gol. Odnosno uputiti udarac sa kojih 5-6-7 metara. Tada je bilo 4:2 za Juga. A znamo da se time outi ne mogu prenijet u iduću četvrtinu. Ne znam razlog, ali mi je u ovoj utakmici bila malo nepotrebno velika minutaža kapetana Dobuda. Prvi put je otišao na klupu nakon punih 13 minuta igre. A i kasnije je odradio veliku većinu. Doduše, ove godine je toliko spreman da je to bez problema podnio, čak je i zaslužan za jedina dva atraktivna poteza, dva gola sa pozicije sidruna, i to oba u zadnjih 8 minuta.

Zanimljiv je bio i način na koji je Đuho zamijenio Bijača. Naime, primio je jedan „glupi“ gol, iz daljine ispod ruke, nakon minute i nešto u trećoj za 5:3, pa je onda ušao Nižić koji je do kraja utakmice primio samo jedan gol. Osim Dobuda istakao se i Ivanković zvani Švabo. Pokazao je svoj ubojit instinkt za gol koji ga je krasio cijeli staž u mlađim kategorijama. Stalno se govori o njegovom hendikepu visine za vrhunski vaterpolo. Vidjet ćemo kroz nastavak sezone kako će to izgledati, odnosno hoće li se dodatno nametnuti treneru. Prigrabio je poziciju u 14 prije Gorete i Bautovića. Zabio je 3 gola, dobrim udarcima.

 

Sudio je dvojac iz Kotora, Avramović i Đurašković i moram pohvaliti starijeg (bar mi se po izgledu čini stariji, valjda ne griješim), nažalost ne poznam ih, odnosne ne znam kako koji izgleda. U par navrata je pokazao vrhunsku interpretaciju novih pravila. U jednom trenutku Nikola Janović je šutirao s lijevog vanjskog i točno u trenutku kad je ispuštao loptu sudac je krenuo sa zviždukom zbog isključenja beka bez lopte. I onda kad je šut završio u golu primijenio je novo pravilo prednosti i priznao gol, a poništio odluku o isključenju. Isto tako je u dva navrata, po jednom s obje strane, sudio isključenje igrača koji se nije dovoljno povukao sa protivnika nakon napravljenog prekršaja. A oba puta se igrač malo povukao, a u slučaju igrača Budve i napravio odličan blok udarca, ali po novim pravila treba se udaljiti na dužinu ruke, tj. na oko po metra što očigledno nije bio slučaj pa je taj sudac odlično primijenio novo pravilo. Kad se hoće vidimo da se i može.

 

Jug je odigrao dosta tromo, posebice vanjska linija. Doduše dosta veliku minutažu, više od pola utakmice imali su Ivanković pa i Fatović (dva pokušaja; jednom prečka, drugi put sa krila preko gola na prebačaj s igračem više). Dosta su igrali i Macan (brza dva isključenje, posebice glupo kad je skrivio peterac nakon što je izdominirao nad sidrunom Ivančevićem pa umjesto da odradi posao do kraja pustio ga da ga lagano okrene – često mu se događaju takvi kiksevi koji su dijelom plod neiskustva, a više plod dekoncentracije. Ali je zato kasnije, gotovo čitavu zadnju četvrtinu sa dva izbačaja lakoćom izlazio na kraj sa spomenutim, kao i sa Paškvom), Benić (krenuo u prvoj postavi na lijevoj strani umjesto Markovića) pa i Vranješ (također pokazao dobru implementaciju novih pravila kad je napao suparnika s obje ruke u zraku pred njihovim golom kako bi bez prekršaja koji je automatski i isključenje dobio na vremenu da se spriječi kontra). Tako da je vjerojatno Đuho svjesno odmarao veliku većinu, odnosno sve osim Dobuda, udarnih igrača tijekom dobrog dijela utakmice.

 

Žalosti činjenica da je Budva odigrala kako je odigrala. Umjesto da se ubiju od želje i truda, od trenera do zadnjeg igrača, da odigraju što bolje, da pokušaju sve što im je na raspolaganju, oni su se predali na početku. Odlično mi je sugovornik to prokomentirao: „Došli su na izlet u Dubrovnik, popili su kafu na Stradunu pa se sad mogu malo i okupat prije povratka doma.“ A mogli su uz Jugovu postavu velikim dijelom utakmice bez glavnih igrača, i laganiju igru, uz pravi pristup ne samo do kraja bit u egalu, nego i voditi dobrim dijelom utakmice i natjerati Jugaše na borbeniji pristup.

Ako je činjenica da je Jug recimo 7 golova bolji od Budve na papiru, onda bi se pravi sportaši trudili izgubiti sa 6 ili još i manje, ako već moraju izgubiti. A ne da ih protivnik pobjedi lakoćom uz ne puni angažman, uz odmaranje glavnih igrača te uz zamjetan broj grešaka.

Potencijalni reprezentativac Hrvatske u gostujućim redovima Paškvalin jako loš. Istaknuo se sa par očajnih reakcija kad je dobio idealno dodane lopte na dva metra.

 

Još jednom pohvale VK Jugu i predsjedniku Jakobušiću na novim idejama i realizaciji ovog koncerta. Sve je odrađeno vrhunski, a sad nas očekuje srijeda u 1730 kada dolazi Pro Recco.S obzirom na stanje tablice 3 boda su nužna Jugašima. Ali o tome više idućih par dana.

 

12. kolo Jvl-a

Jug CO – Budva 11:4 (3:2, 1:0, 3:2, 4:0)

Suci: Avramović i Đurašković (obojica iz Kotora).

Jug: Bijač, Vranješ, Bošković 1, Janović 2, Šutalo, Benić, Ivanković 3, Bušlje 2, Visković (0/1), Dobud 3, Marelja, Macan, Nižić, L. Fatović. Trener: Veselin Đuho.

Budva: Lazović, Vukmirović, Đurić, Četković, De Trane, Samuels 1, Lobov, Popović 3(1), Mitrović, Kovačević, Ivančević, Paškvalin, Mi. Konatar, Ma. Konatar. Trener: Drago Pejaković.

Igrač više: Jug 5/9, Bud 1/7.

Peterci: Jug 0/1, Bud 1/1.