Spandau slavio u Gružu protiv izrazito lošeg Juga

Težak poraz Juga, Spandau je slavio u Gružu 13:11 u ako ne najlošijoj, a svakako jednoj od najlošijih Jugovih igara zadnjih nekoliko godina. Marziali i Gbadamassi su izgledali ko Igor Milanović u najboljim danima.

Jug je poražen od Spandaua drugi put uopće kako je to donio Tonči Vlašić u svom osvrtu. Prvi put je to bilo u 12. mjesecu 1980., nakon čega je Jug ipak došao do titule prvaka Europe. Tada se završni turnir igrao da 4 kluba odigraju svatko sa svakim. U međuvremenu je Jug nizao pobjede, zadnju prije 9 dana. Ali i tada je to izvukao što na sreću, na glupost Ćuka i na kvalitetu Žuvele i Fatovića. Ove godine, Spandau je dobio novog trenera, Grka Athanasiosa Kechagiasa. Odmah se vidi veliki pomak u njihovoj igri. Momčad je posložena, svatko zna koja mu je uloga i ne olakšavaju protivnicima. Dapače, u odnosu na nedavnu utakmicu danas je Spandau znao kako zatvoriti i Žuvelu i Fatovića. Žuvela bez gola iz igre (2/3 iz peteraca), bez ijednog zarađenog igrača više, što mu je vjerojatno prvi put u sezoni. Fatović šut 1/7, samo gol iz kontre s lijevo krila. Jest zaradio 3 igrača više, ali nije imao ni asistencija i uz to je promašio i zicer za odlazak na +2 u trećoj četvrtini.

Spandau je ovu utakmicu igrao s 12 igrača (10+2) jer je Ćuk napravio brutaliti u prošlom kolu. Nekako im je to pomoglo. Ne što Ćuk ne bi igrao dobro na 2m, ali je nizozemski očito prije svega sidrun, Gbadamassi ostao bez uloge šutera. To je svakako plus za njegovu momčad. Osim bekovskih zadataka, ulazio je na dva metra kad se Marziali odmarao. Njih  dvojica, izgledali su kao Igor Milanović u najboljim danima. Bar za Jugove bekove u ovoj utakmici. Zaradili su 4 peterca, oba po dva, svaki put okrenuvši beka (dva puta Burđelez, po jednom Kržić i Žuvela) s loptom u ruci. Osim toga, obojica su zabili i gol (Marziali Burđelezu, a Gbadamassi Žuveli). Strelezkij je promašio peterac (obrana Popadića) pa su ti potezi donijeli „samo“ 5 golova. Pisali smo već u nekom navratu o tim Jugovim problemima i kako je i dva takva gola previše za ozbiljnu utakmicu. Donio je Marziali još 4 igrača više, a Gbadamassi 2.

Osim ovih velikih grešaka Jugaši se nisu znali niti vraćati u obranu jer kako su dva puta primili gol to nije za nivo iznad kadetskog vaterpola. Jednaki broj igrača pliva u napad i u obranu, a za par sekundi Gbadamassi potpuno sam na 2m ispred Popadića. Prije toga na početku i Prioteasa je zabio iz slične pozicije. To je bio četvrti napad Spandaua na utakmici. U trećem je Marziali okrenuo beka i zabio, a u drugom je Kholod nakon plivanja u napad ostao također potpuno sam ispred Popadića, bez da je bila kontra, samo što je Pop to obranio. Kad tri takve situacije vidiš u četiri protivnička napada, sve je jasno. Kasnije je još jednom i Strelezkij bio na krilu sam nakon normalnog plivanja, bez kontre, ali je loše šutirao, preko gola. Uz ovakve greške, kasnije kad je probano s M zonom, još dva kiksa koja su dovela do protivničkog gola. Prvo je Žuvela zaboravio u M zoni pokriti igrača koji je bliži golu što je Strelezkij odmah kaznio, a kasnije se odmah obrana postavila preširoko, Kakaris je čuvao nekoga skroz uz aut liniju, pa je Božić na srednjem vanjskom imao prostora zaplivati s loptom dva metra naprijed i zabiti sa samo 5 metara. Spandau je bio spreman za sve ove poklone.

Joković je krenuo dobro, od prvih 6 golova Juga zabio je 3 i dodao jednu asistenciju. Imao je odmah nakon toga asist s desnog krila na Fatovića koji je odlično uplivao, ali je s 2m pogodio prečku, a u plivanju nazad isključen je Kržić (treća osobna na 5.30 do kraja treće), a nakon time outa Kholod zabija za 6:6. Kholod je ključni igrač Spandaua, on sve vodi, šutira i organizira, on je onaj kojega se treba pokriti na vanjskoj poziciji. Slabo igra Spandau s igračem više, baš slabo. Samo je Kholod bio opasan i dva puta kaznio plitki blok (jednom Vukojević jednom Mozara, iako je ovaj drugi put možda koncepcijski bilo tako postavljeno, ali je Fatović kasnio s bočnim pomaganjem).

Jug je dakle ušao loše u utakmicu, ali i govor tijela, energija u igri, bili su loši. Sve je nekako izgledalo loše. Kakaris je zaradio 3 peterca i još 6 igrača više. Dva puta se i oslobodio s loptom u ruci i glavom ispod vode, ali je nedostajalo malo energičnosti da to zabije. Oba puta je blokiran. Nije imao nikavu pomoć od Grgurevića. Popadić je ušao solidno u utakmicu, imao je tu obranjenu kontru, tj ostavljanje igrača samog ispred gola, i peterac u prvom poluvremenu, ali on se uklopio u crnilo. Kad je Spandau otišao na +4 u zadnjoj četvrtini, na 8:12 (malo prije toga bilo je i 7:11), Žuvela je prešao na beka uz presing po čitavom bazenu. Jug se obranio 3 napada Spandaua u nizu na ovaj način, i zabio između dva gola, Lazić je ostao sam u situaciji 3 na 2 nakon isključenja na Fatoviću i Zvono je odlično zabio iz situacije 6 na 5. Bili su to golovi na malo manje od 4 i malo više od 3 minute do kraja. I nakon što je obranjen taj treći napad Spandaua u nizu, bio je i igrač manje, a pokušaj sa stative je blokiran, Fatović je jurnuo u kontru. Tada se i Popadić uklopio u crnilo i krivo bacio loptu i umjesto -1 na 2.30 do kraja i treći gol u nizu, iz rekontre Strelezkij potvrđuje pobjedu na 2.15 do kraja.

3 peterca, 2 gola sidruna, 2 gola kad se ostavilo igrača potpuno samog u plivanju a da nije nikakva kontra, 2 velike greške na M zonu i rekontra. 10 velikih grešaka, a bilo ih je i još, koje je Spandau kaznio i uzeo ponuđeno. Tako se ozbiljan vaterpolo ne može igrati. Spandau je dobro držao blokove, imao ih je 4 već u prvoj četvrtini, kasnije još toliko. Baksa je imao samo 3 obrane (sve tri s igračem manje) uz nekoliko kiks golova.

Jug je ovako doveo u pitanje prolazak na final8 kojega je mogao potvrditi već u ovoj utakmici. Ako se igra značajno ne popravi, vrati na postavke od prije 2 mjeseca, pa se na tome nadograđuje, Jug ima šanse samo protiv OSC-a u idućem kolu. Jasno, ne ako odigra kao sada. Ali bez tog značajnog dizanja forme, nema nikakvih šansi da će doći do bodova protiv prve 3 ekipe, a ni na gostovanjima u Sabadellu i Marseille što su nakon OSC preostale utakmice do kraja.

8. kolo Lige prvaka

Jug Adriatic osiguranje – Spandau 04        11:13 (3:4, 2:1, 2:4, 4:4)

Suci: Kovacs Csatlos (Mađ), Achladiotis (Grč)

Jug: Popadić (7), Burđelez 1, Fatović 1, Zvono 1, Joković 3, Vukojević, Mozara, Lazić 3, Kržić, Kakaris, Grgurević, Žuvela 2(2/3), Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Spandau: Baksa (3), Gbadamassi 2, Prioteasa 1, -, Tkač 1, Božić 1, Strelezkij 2(0), Marziali 1, Chiru, Kholod 5(3), Restović, Shepelev, Vernet. Trener: Athanasios Kechagias.

Osobne greške: Jug 12(2+5+3+2), Spa 15 (5+0+5+5)

Peterci: Jug 2/3, Spa 3/4

Igrač više: Jug (1/2+-+1/3+3/5)= 5/11 (45%); Spa (0/1+1/4+1/2+0/1)= 2/8 (25%)

Jug jednom dupli igrač više

Obrane: Popadić (2/6+2/3+2/6+1/5)= 7/20 (35%); Baksa (1/4+0/3+1/3+1/5)= 3/14 (21%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Marziali: gol + 2 peterca + 4 iv

Gbadamassi: gol + 2 peterca + 2iv

Kakaris: 3 peterca + 6iv

Fatović: 3iv

Grgurević i Spa u plivanju: po 2 iv

3 komentara na “Spandau slavio u Gružu protiv izrazito lošeg Juga”

 1. Jug već neko vrijeme ne izgleda kao ozbiljna ekipa, ne može se igrati u kontinuitetu na visokoj razini sa “dječjim vrtićem”.
  Jug treba dovesti dva, tri klasna igrača ako misli konkurirati najboljim klubovima u Europi.
  Ekipa može istrpiti 1-2 mlada igrača/juniora ali ne 4.

 2. Nisu problem ti mladi igrači. Ok, za neke top rezultate je bolje da ih je koji manje, ali problem su ti igrači sa strane koji ne nose igru, nego popunjavaju prvu sedmorku. Jug očito nema novaca za bolje, a ako bi se odlučio dovesti jednog igrača umjesto recimo Lazića i Biljake, jednog za cijenu dvojice, onda bi imali još jednog mladog više. Problem je nastao ranije, nije bilo produkcije mladih igrača, koji bi sad bili bar nivo Biljake i Lazića.

  1. Nažalost Jug sve više pada u prosječnost na koju ćemo se morati naviknuti i potrajat će jako dugo.
   Od domačih igrača u zadnjih 6-7 godina nakon Fatovića pojavio se samo Žuvela, potencijal je još Mozara za ostale ne vidim da bi mogli biti nosioci igre a financija da bi se dovela 2-3 klasna igrača. Kad pođe na kraju sezone Kakaris spast će knjiga na Joku, Fatovića, Žuvelu i Popadića.

Odgovori