Jug i Spandau u dvostrukom programu

Na redu je 8. kolo Lige prvaka, početak drugog dijela grupne faze. Sada će B grupa biti prva na redu i sastaju se isti protivnici kao i u prošlom kolu, dakle Spandau gostuje u Gružu. Prije 9 dana bilo je jako napeto do samog kraja, Jug je slavio 12:11.

Danas u 19.00 u Gružu igraju Jug i Spandau. Tko ne stigne na tribine uz LEN.tv prijenos je i na SKHD. Jug se znao često mučiti u Berlinu, pamtimo pobjede 9:8 dva puta i 7:6 prije 4 sezone, ali sve te utakmice odlaze na istu stranu. Slično je bilo i sada, iako još malo neizvjesnije i napetije. Spandau ove sezone igra  bolje pod novim trenerom Kechagiasom. Nije bilo ni Junglinga i Stamma u postavi, što i nije loše za njihovu igru.

Jug je ušao iznimno loše, Spandau je vodio 3:0 i imao dva napada za otići na +4. Kobešćak je odmah nakon trećeg primljenog gola bio primoran zvati time out i momčad se malo pribrala. Nakon 5 i po minuta igre kapetan Fatović je zabio prvi gol, odličan šut iz faula protiv Shepeleva. I do kraja je Fatović, uz još boljeg Žuvelu, bio dio dvojca koji je praktički sam dovukao Jug do pobjede. Žuvela je zabio 6 golova – dva puta sa stative, iz polukontre, na zonu izvana dva puta, iz peterca – zaradio je 3 isključenja i uz to je bio izniman u obrani. Imao je bar 7 odličnih poteza u obrani, većinom kao bek gdje bi izgurao sidrune na 4+ metara, pa im oduzeo loptu ili bi ih prisilio na kontrafaul. Jednom je odlično i blokirao vanjski šut, a i jednom je presjekao dodavanje na stativu s igračem manje. Fenomenalna partija. Loren Fatović je zabio 4 gola – iz faula, s igračem više s lijevog krila, iz peterca i na zonu izvana – i dodao još 3 asistencije, od čega 2 Žuveli na stativu s igračem više, te dva zarađena igrača više. Njih dvojica zabili su 10 od Jugovih 12 golova i još je za jedan Fatović asistirao Vukojeviću. Jedini gol u kojem nisu sudjelovali bio je Kakarisov koji je prevario Prioteasu s nekih 4 metra.

Jug je igrao dosta plitku zonu, kad ne bi Žuvela bio na beku. Tako da je srednji vanjski dolazio na nekih 5-6 metara od gola, dosta blizu. Na početku je Božić zabio jedan gol na taj način, ali kasnije je to manje više lakoćom iskontrolirano. Najviše puta je pokušavao Gbadamassi koji nema tu šutersku kvalitetu da niti iz takve blizine bude opasan. Logično je za očekivati da će se njega i u ovoj utakmici više puštati s vanjskih pozicija. Tkač je također jednom baš loše pokušao na isti način. Shepelev je na početku s desnog vanjskog također bio neopasan, ali je kasnije zabio 3 gola. Jedan na zonu, a dva kada je s igračem više s desnog vanjskog zavukao skroz na srednjega. Popadić je bar kod jednog tog šuta mogao i bolje reagirati. Drugi Rus, Kholod, ključni je i najbolji igrač Spandaua. On vodi igru sa svoje pozicije lijevog vanjskog. Jug je obratio posebnu pažnju na njega. Jest zabio tri gola, jednom kada je dobio isključenje Jokovića bez lopte na 4m i onda realizirao taj zicer kad mu je brzo došla lopta, jednom iz peterca s tim da mu je drugog Popadić obranio i još jednom na kraju kada je bila situacija 5 na 5. Imao je na početku i jednu asistenciju na stativu za Božića.

Malo prije toga se i dogodio ključni trenutak, Ćuk je udario šakom preko vode Lazića i suci su dosudili brutaliti na 2,40 do kraja. Žuvela je tada realizirao peterac za vodstvo Juga 11:10, nakon što je početkom zadnje četvrtine Spandau imao i 9:7. Tako da će njemačka ekipa i u ovoj utakmici biti oslabljena za neigranje Matea Ćuka tako da će crnoputi Nizozemac Gbadamassi morati uskakati i pomoći Marzialiju na poziciji sidruna. Malo kasnije, 1.15 do kraja Vukojević je zabio za 12:10, jedini put je Jug poveo dva razlike i uspio je u zadnja dva napada obraniti tu prednost. Prvo je Kholod smanjio iz spomenutog gola, a kasnije je Baksa krivo bacio loptu kada je netko od njegovih suigrača ranije pošao u napad ne bi li iz situacije 1 na 1 na širem prostoru iskoristio nekakvu priliku. Suci su tijekom Jugovog brutalitija čak 3 puta isključili nekoga od Jugaša, tako da i nije to bila tako velika prednost kako bi čovjek očekivao.

Jedan od najvećih problema u igri Juga bio je igrač više. Na kraju jako loših 4/15, samo 27%. Zadnja dva su bila napadi tijekom brutalitija. Lazić je 3 puta šutirao u blok, 3 puta je pucao i Mozara, od čega 2 puta u zadnjim stotinkama napada iz teških situacija jer je akcije već prije toga propala, po  jednom su i Fatović i Vukojević pogodili u blok. Akcije su uglavnom bile prespore, statične bez dovoljnih pomaka igrača lijevo desno.  S druge strane Spandau poprilično dobar s 6/11 tj 55%. Najgori dio igre bila su tri uzastopna napamet dodavanja na prvu stativu, svaki put potpuno pokrivenu, iako se jednom lopte sretno odbila na drugu stativu gdje ju je  Gbadamassi pospremio u gol. U tom segmentu igre jako loš je bio Prioteasa koji je dodavao te sulude pasove. I inače se pokazao u lošem svjetlu u ovoj utakmici.

Jug je u ovom periodu pao u formi što je Spandau, ove bolji nego prethodnih godina, umalo i iskoristio. Nije bilo prevage u korist Juga na golmanskoj poziciji, dapače, Baksa je imao i dvije obrane više od Popadića 9-7, a i kad se gledaju velike obrane koje stvaraju dodatnu razliku, tada je Baksa bio još dominantniji 5 prema 2. Žuvela i Fatović su bili nezaustavljivi, Grgurević je odigrao najbolju utakmicu nakon ozlijede s 4 zarađena igrača više. Kakaris je bio solidan, gol, peterac i 3 igrača više. Ali i nedopustiva dva promašaju u istom napadu. Prvo kontra 1 na 0 s jako puno vremena i onda odmah nakon kornera opet na prebačaj s loptom na ruci nakon odlične asistencije Jokovića direktno iz kornera. Opet je Baksa izašao kao pobjednik. Kržić je već prije polovice druge četvrtine dobio treću osobnu, Lazića smo spomenuli s lošim pokušajima s igračem više, a dodao je dvije asistencije ali svakako mora bolje. Ovo je vjerojatno jedan od samo par utakmica u karijeri Jokovića u kojoj je i u rubrici golova i asistencija ostao bez učinka.

S obzirom na utakmice u skorašnje vrijeme, prije svega na onu s Novim Beogradom u Gružu u kojoj se odlučuje o domaćinu final4-a Regionalne lige, Jug bi trebao dignuti formu u ovoj utakmici. Sada je na 11 bodova nakon 7 kola u Ligi prvaka i učvrstio se na 4.mjestu s 5 bodova više od OSC-a i 6 od Spandaua. Pobjeda u ovoj utakmici mogla bi značiti potvrdu plasmana na final8 ili ga bar dovesti na nekih 80%. Uz to bi se zadržao priključak s vodećima u borbi za bolju poziciju.

7. kolo Lige prvaka

Spandau 04 – Jug Adriatic osiguranje        11:12 (3:1, 2:4, 3:2, 3:5)

Suci: Teixido (Špa), Bourges (Fra)

Spandau: Baksa (9), Gbadamassi 1, Prioteasa, Ćuk, Tkač, Božić 2, Strelezkij 1, Marziali, Chiru, Kholod 3(1/2), Restović 1, Shepelev 3, Vernet. Trener: Athanasios Kechagias.

Jug: Popadić (7), Burđelez, Fatović 4(1), Mozara, Joković, Vukojević 1, Biljaka, Lazić, Kržić, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 6(1), Brzica. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Spa 16, Jug 16

Brutaliti: Ćuk (2.40 do kraja utakmice)

Obostrano: Ćuk – Žuvela

Peterci: Spa 1/2, Jug 2/2

Igrač više: Spa (1/2+2/3+1/3+2/3)= 6/11 (55%); Jug (0/3+1/4+2/4+1/4)= 4/15 (27%)

*Spandau je jednog igrača više realizirao preko peterca, jednom je imao isključenje protivnika tijekom brutalitija pa je bilo 5 na 5 i još jednom je imao dva isključenja protivnika tijekom brutalitija pa je bilo 5 na 4

*Jug je imao dva napada s igračem više tijekom brutalitija

Obrane: Baksa (2/3+3/7+3/5+1/6)= 9/22 (41%); Popadić (2/5+2/4+1/4+2/5)= 7/18 (39%)

Asistencije:

3 – Fatović

2 – Lazić

1 – Kholod i Kržić

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Kakaris: gol + 5m + 3iv

Ćuk: 5m + 6iv

Marziali: 5m + 3iv

Grgurević: 4iv

Lazić: brutaliti

Žuvela: 3iv

Fatović: 2iv

Kholod, u plivanju za Spa, Gbadamassi, Kržić: po 1 iv

Odgovori