[TVL] Jug i dalje stopostotan

 

Još jedna neizvjesna utakmica u regionalnoj ligi. Druga, nakon protiv Primorja, u kojoj je Jug sudjelovao ove sezone, zanimljivo obje u Gružu. Na kraju Jug protiv odličnih Novljana 9:7, uz puno muke i neizvjesnosti do samoga kraja.

 

 

Jug i dalje bez Markovića i Garcie, s druge strane Kovačić također samo gledatelj(čini mi se da i on ima longetu na ruci). Početak nije nagovještavao kasnija događanja. Jest, igrao je Jadran i tada disciplinirano, ali poprilično jalovo u napadu gdje nisu mogli opasnije zaprijetiti. Zabio je Joković prvog igrača više. U zadnje dvije minute još dva gola za 3:0. Prvo, rijetka slika, gol Macana na prebačaj s lijevog vanjskog na zonu. U zadnje vrijeme Macan puno češće šutira, vidi se da radi i na tom segmentu igre. I Vrlić s igračem više kada je bio sam jer je zaradio isključenje bez lopte, ali nije uslijedio odmah dodavanje prema njemu (što bi bilo nepropisno), već su Jugaši uspjeli brzo izvesti na vanjskoj poziciji pa je uslijedio pas na Vrlića. Pohvale na brzini izvedbe ova dva dodavanja.

 

Prvi gol Jadrana zabija Petković. Dosta sretno jer se njegov udarac s lijevog vanjskog nije odbio od vode već samo kliznuo, tzv. „zmija“. Ne znam jesam li ikad u životu vidio da je golman obrani plisku koja se ne odbije nego klizi po površini vode. Jedina situacija u kojoj je jedan od momčadi imala kontru bila je gol Ivankovića za 4:1. Došlo je tu i do pogreške u preuzimanju igrača pa je i to olakšalo realizaciju.

Inače su ove ekipe poznate po brzini plivanja. Sjetimo se većine jugovih utakmica. Iako izostanak Markovića i još više Garcie sigurno jako nedostaje u ovom segmentu igre. S druge strane Jadran je lani umalo pobijedio tada po imenima jako Primorja upravo uz dominaciju u tranziciji, odnosu zabijanju 3-4 gola iz kontri i uz stalnu prijetnju nakon uspješne obrane. Uostalom takav im je i profil igrača, lagani i plovni i uz to su doveli i Petkovića koji je u ekstra brzoj Barceloneti prije par sezona bio jedan od najbržih.

 

Nakon tog gola Jug skoro punih 8 minuta nije zabio, a s druge strane redom pogađaju:

–          Spajić s dva metra pored Macana (naslovna fotografija)

–          Popadić

–          Ukropina s igračem više s krila

–          Moskov s igračem više

 

Četiri gola Jadrana u malo više od 3 minute igre na kraju druge i početku treće četvrtine nakon što su do tada, u punih 14 i po minuta zabili samo jedan. U obrani je Jadran igrao često zonu na svih 5 vanjskih pozicija istovremeno, čak i krilima. Jasno, takvi plovni igrači lakoćom su stizali izlaziti na igrača s loptom, a i Jugaši su igrali dosta statično u napadu što im je olakšavalo.

 

Jadran je napravio ono što svaka na papiru lošija momčad mora, odigrao na maksimumu svojih kvaliteta kako bi natjerao protivnika da se potrudi za pobjedu. U preostalom dijelu utakmice Perrone koji je do tada bio samozatajan preuzima dirigentsku palicu u napadu. Češće ima loptu u ruci i dijeli brže lopte. Tako i zabija Fatović s krila na dodavanje Brazilca s igračem više, za 5:5. Zatim Vrlić zarađuje peterac kojega Perrone realizira, a Petković još jednom vrlo slično kao i prvi put, samo sad iz faula gađa nisko uz tijelo Bijača za 6:6. Do kraja četvrtine još jednom zabija Fatović.

 

Perrone vraća na +2 na startu posljednjih 8 minuta. Zatim Bijač brani peterac Vidoviću koji nešto kasnije pogađa na zonu nakon što je lopta malo promijenila smjer nakon bloka. Nakon nekoliko napada na ulasku u zadnje 3 minute igrač vođe za Jadran i Gojković zove time out. Ipak ništa od još jednog izjednačenja, čak nije uopće izrađena situacija za udarac. Nakon cijelog niza udaraca, danas ne previše raspoloženi Obradović konačno na samom kraju zabija za 9:7 što je i bio konačni rezultat.

 

Zona Jadrana zadavala je dosta problema Jugašima. Vidi se ruka kvalitetnog trenera Gojkovića jer su igrači disciplinirani, kvalitetno drže blok (imali su najmanje 10-ak kvalitetnih blokova), uigrani su s golmanima. Na poluvremenu je izašao Šćepanović. Ne što je bio loš, dapače, već je očito planirano da i Kandić dobije svoju minutažu. I on je bio dosta dobar.

Jadran je dosta mlada ekipa u kojoj je Šćepanović (34) jedini preko 30 uz Kovačića (36) koji danas nije igrao. Tu su Petković s 27 i još dva igrača s 23 (Vidović) i 24 (Baničević). Ostali su od 17 do 20 godina što ih nije spriječilo da odigraju jako dobro, taktički mudro i disciplinirano. Jasno, bilo je grešaka, točnije kašnjenja koji su kažnjavani, koje su ljutile temperamentnog Gojkovića, ali nije ni lako igrati protiv klasnih igrača iz Juga. Dva ljevaka od 17 (Radović) i 18 godina (Ukropina), sidruni od 19 (Spajić) i 20 (Pješivac), i ostali uz kvalitetno vođenje trenera, i pokojeg starijeg igrača su na putu da izrastu u prave igrače koji će uskoro igrati i za reprezentaciju.

 

Jug je bio podosta zakočen što je i zasluga protivnika. Ipak, digli su razinu igre nakon što je Jadran poveo. Dosta nedostaju Marković i Garcia, uz Ivankovića koji nikako da se vrati u pravu formu, tako da je rotacija dosta skraćena. Danas u Žuvela i Brailo bili u sastavu, ali prvi nije uopće ulazio, a drugi je igrao na kraju prve četvrtine samo jednu minutu.

Najbolji pojedinac bio je Fatović. Pisali smo kako je iznenadio kako je nakon prelaska iz juniora u seniore odmah zaigrao ekstra kvalitetno u obrani (igračka inteligencija, plovnost, noge…) te da se očekuje da još malo ojača kako bi mu i udarac dosegao seniorski nivo. Sada se i to dogodilo. Vidi se da igra s lakoćom i da napreduje u odnosu na lanjsku sezonu. I ima gotovo pa punu minutažu.

 

Jug Croatia osiguranje – Jadran Carine  9:7 (3:0, 1:3, 3:3, 2:1)

Suci: Prančić (Split), Adžić (Kotor)

Jug: Bijač, Macan 1, Fatović 2, Lončar, Joković 1, Brailo, Žuvela, Ivanković 1, Pavličević, Perrone 2(1), Benić, Obradović 1, Popadić, Vrlić 1. Trener: Kobešćak

Jadran: Kandić, Ukropina 1, Popadić 1, D. Baničević, Vidović 1(0), Markulov, B. Baničević, Gardašević, Radović, Petković  2, Spajić 1, Pješivac, Šćepanović, Moskov 1. Trener: Gojković.

3 komentara na “[TVL] Jug i dalje stopostotan”

  1. “Ne znam jesam li ikad u životu vidio da je golman obrani plisku koja se ne odbije nego klizi po površini vode. ” – sigurno bi i J.P. ovako opravdao i ovako usput ovaj sljedeci prokomentirao plus jos onaj jedan sa 9 metara nisi ni spomenuo skoro.

    #pravdazapavica #vratitenamzambatu

  2. “…a Petković još jednom vrlo slično kao i prvi put, samo sad iz faula gađa nisko uz tijelo Bijača za 6:6.”

    Ovo je sljedeci iz teksta iznad.

  3. Nije bilo s 9 metara valjda?! Mislio sam da ima i prijenos na Areni pa sam pratio brojne detalje u i oko bazena uzdajuće se u utvrđivanje gradiva i detalja uz pregled snimke. Iznenađujuće da Arena nije prenosila derbi lige?!