[JADRAN BOLJI OD MLADOSTI] Smodlaka nadmudrio Štritofa

slika sa dulist.hr

 

Odlična utakmica za gledanje i analiziranje u Splitu između Jadrana i Mladosti u kojoj je splitski klub došao do druge pobjede u jedanaestom nastupu u ligi ove sezone. Na prvi pogled ovaj podatak vara jer je Jadran do sada čak 4 utakmice izgubio jedan razlike, uz poraz od Mornara dva razlike. Večeras 10:9, za ukupno sedam bodova u utakmici koja je imala cijeli niz zanimljivih detalja te neizvjesnost tijekom cijelog trajanja.

 

 

Povela je Mladost s igračem više (Vlahović), ali je Jadran prvu četvrtinu završio s 3:1 (Vasić iv, Antonijević iz faula te Pejković iv). Odmah je upalo u oko da su Jadranaši odabrali šuteve kroz uši Marceliću kojemu je to očito bolna točka. Drugi detalj su problemi u povratku u obranu sidruna Chiknvinidzea, a donekle i Popovića pa je Mladost imala već u prvoj četvrtini dva puta 6 na 5 sa 4-5 metara prednosti i uz to jednom 3 na 2 kada Milaković nije imao snage doplivati bliže od 6 metara od Strujića pa je jasno i loše šutirao. Ove polukontre 6 na 5 Mladost nije znala čak niti postaviti, a kamoli zaprijetiti. Što su im s iznimkom prvog napada kad su spustili loptu na Paškvalina bile jedine prilike da budu opasni u napadu. Tu dolazimo do trećeg detalja zanimljivog u analizi utakmice; Smodlaka se odlučio igrati M – zonu, striktno duplirati protivničke sidrune, a dozvoljavati udarac prvenstveno s desnog vanjskog. Čak i kad je tamo ljevak Zović. To se pokazalo iznimno uspješno, a Štritof nije imao odgovor na taj detalj kroz cijelu utakmicu.

 

Ipak nakon uvodna dva napada, Jadran iz čista mira odustaje od uspješne obrambene taktike (nije Mladost nešto promijenila već je Jadran očito u ovom periodu bio taktički nediscipliniran) i ovu četvrtinu gubi 3:0 za preokret Mladosti na 3:4. Zabili su Bašić (odmah po izvođenju igrača više), Pavičić sa stative također s igračem više te Lazić iz peterca kojega je izborio Brlečić. Imala je Mladost opet, ovaj put čak tri puta 6 na 5, jednom s 6 sekundi vremena dok se sidrun nije vratio u obrambenu formaciju pa nisu niti jednom uspjeli niti doći u situaciju za udarac. Katastrofalno loše postavljanje u dolasku u napad.

Nakon pola utakmice najbolji pojedinac je Paškvalin koji svaki put kad ima iti malo prostora zaradi igrača više, ukupno 4.

 

Nakon dvije serije od 3 uzastopna gola, prvo Jadrana pa Mladosti, opet je red na domaćoj momčadi. I to tri napada u nizu, prvo Marinić–Kragić iz polukontre demonstrira mladostašima kako se to radi, pa Vasić opet s krila s igračem više kroz uši Marceliću te Santini s druge stative na asistenciju Antonijevića za 6:4. S druge strane Mladost je u svoja 3 napad opet bila izrazito nemoćna. Sva tri su završavala nakon jako plitke zone gdje je desni vanjski bio potpuno ostavljen. Posebno zabrinjavajući detalj je šut Zovića gdje je manji problem nekvalitetan udarac, a puno veći što je već drugi put ostavljen toliko sam da se može prije dodavanja lopte postaviti praktički kako želi, na poziciju gdje bi se još više otvorio za opasniji udarac, a on to ne čini. To su stvari koje mu se ne smiju događati jer mora prepoznati slobodan prostor i kad ga je osjetno manje nego u ova dvije situacije, a kamoli ne ovdje. Onda slijedi Pavičićevo gubljenje lopte bez faula na desnom vanjskom. A pravo je pitanje zašto je Štritof njega i poslao na poziciju koja je očito bila ključna za napade Mladosti.

Nakon što je Vlahovića s igračem više Visković dobrom obranom prisilo na loše dodavanje, Pejković kao drugi sidrun ulazi s Paškvalinom na dva gdje ga ovaj pušta da se okrene sam prema Marceliću koji odlično brani i sprječava odlazak na +3 na 3:28 do kraja treće četvrtine. Mladost prvi put koristi polukontru za nešto korisno, Vlahović je izborio igrača više, a Visković već ima 3 osobne. Međutim odmah gube loptu (Paškvalin). Lazić iza toga pogađa na zonu kad je prvi put i lijevi vanjski imao malo prostora. Inače je mladi Franko koji uskoro puni 19 godina odigrao nekoliko odličnih poteza. Između ostalog osim dva gola još je imao asistenciju na stativu za izjednačenje na samom kraju te jednog izborenog igrača više.

Za kraj četvrtine odličan potez suca Blaškovića koji je nakon što je Pavičić isključen u duelu protiv Popovića gdje je inicijalno bio oštar još i nakon isključenja, prije nego što će zaplivati prema „kućici“ udario protivnika i tako skrivio peterac. Barem 90% sudaca ovo ne bi sudila kao peterac iako je svakome vidljiv, a i maksimalno nesportski potez beka. Marinić–Kragić realizira peterac za 7:5. U zadnjih 10 sekundi Mladost je propustila i trećeg igrača više u ovoj četvrtini i to da niti jednom nisu niti šutirali prema golu.

U ovom trenutku spomenuo bih još jedan Smodlakin taktički detalj. Naime igrači Jadrana su često proplivavali iza leđa beka (bez da bi nepotrebno zagužvali prostor na dva metra) što bi omogućavalo njihovim sidrunima da uzmu bolju poziciju jer bi bek dio svoje koncentracije morao na trenutak prebaciti na tog igrača koji oko njega proplivava. Događalo se to tijekom cijele utakmice.

 

Zadnja četvrtina počinje odličnom šraubom Brlečića pored Antonijevića za 7:6. Ali odmah uzvraća Santini drugim golom sa druge stative. Iskočio je do koljena, a Marinić–Kragić mu je dodao visoku loptu s desnog vanjskog za 8:6. Sada Zović zabija s desnog vanjsko na zonu. Opet su ga pustili Jadranaši potpuno samog, a možda je i Strujić mogao bolje reagirati. Napad iza Bašić s iste pozicije zabija za 8:8 5:57 do kraja. Sada je Strujić izrazito kiksao u intervenciji.

Po ne znam više koji put Mladost ima polukontru 6 na 5, i opet s ogromnom prednošću. Sada Bašić na desnom vanjskom ima solidnu poziciju za udarac, ali se Strujić iskupljuje i brani. Sada Blašković sudi jedan malo upitan kontrafaul u borbi za loptu (nije se najbolje niti vidjelo u prijenosu), a Popović bježi u rekontru 1 na 0 i zabija za 9:8. Na malo više od dvije minute do kraja Milaković zabija sa stative na spomenutu asistenciju Lazića nakon što je Jadran dosta dobro iskakao s igračem manje nakon što Zović nije točno dodao loptu Bukiću koji se na desnom vanjskom već dobro namjestio za udarac.

Inače je Bukić završio ovu utakmice bez iti jednog pokušaja udarca, bez iti jednog pokušaja uzimanja faula na nekoj opasnoj poziciji, bez iti malo inicijative da pridonese svojoj momčadi. Jako loša utakmica već četiri godine stalnog reprezentativca.

 

1:47 do kraja Popović zarađuje šestog igrača više (uz jedan peterac) i Smodlaka zove time out. Vidjeli smo tada fantastičnu akciju, vjerujem da je tako i planirana.

Antonijević na lijevom vanjskom zavlači u desno, a Santini se izvlači sa druge stative. Slijedi pas iako je Santini solidno pokriven, ali on niti ne ide u realizaciju već odmah vraća loptu na Marinić–Kragića na desnom vanjskom (ali je ovim spuštanjem lopte srednji u obrani otišao skroz na drugu stativu i ne stiže se vratiti zatvoriti prvu) koji odmah proigrava Popovića koji je jasno svojim kretanjem pratio akciju i sa prve stative došao na sredinu gola. Ali Marcelić odlično brani i lopta ide u korner.

Novi napad, ali se na malom semaforu jadno vidi da je ostalo još 14 sekundi ovog napada što bi značilo još 4 sekunde s igračem više. Nakon samo dvije sekunde isključeni igrač se vraća, a delegat utakmice Božo Vuletić reagira i zaustavlja igru kako bi upozorio suce na prerani povratak Biljake i stoga novi peterac kojega Marinić–Kragić zabija za konačnih 10:9 1:27 do kraja. Mladost radi brzi kontrafaul, a Antonijević u zadnjim trenucima napada udarcem s 10 metara prisiljava Marcelića na korner na 0:49 do kraja. Marinić–Kragić radi glupi kontrafaul umjesto da se potroši vrijeme i umjesto 19 sekundi Mladost ima 33, odnosno puni napad. Paškvalin je zaradio isključenje Antonijevića tek 4 sekunde prije kraja, odmah i Gluhajić radio prekršaj na zoviću za još jedno isključenje, pa Zović šutira s 5 metara iz faula u zadnjoj sekundi, ali samo u blok.

 

Utakmica koja nije najviši nivo kvalitete, posebice zamjerke igračima Jadrana što se tiče plivanja u obranu, ali koja je prava propaganda ovog sporta. Za sport je i inače jako bitno da imamo neizvjesnost, da se ne može unaprijed kazati tko će pobijediti. Tada i manjak kvalitete ne dolazi toliko do izražaja. Diže se naboj i emocije.

U jednom trenutku druge četvrtine činilo se da Jadran neće izdržati plivački do kraja, odnosno da će Mladost u jednom trenutku prelomiti utakmicu jer će jednostavno Jadran puknuti zbog visokog ritma. Ali nije se dogodilo, možda i stoga što su u startu treće četvrtine Jadranaši opet zabili 3 u nizu i otišli na +2. Smodlaka je pokazao trenerski talent u ovoj utakmici. Čuo sam velike pohvale na njegov račun glede snimanja protivnika, a u ovoj utakmici je i pokazao da ima ideje kako protivničke mane iskoristiti, odnosno zaustaviti prednosti. Paškvalin jest zaradio ukupno 6 igrača više, ali od toga je polovica u onoj crnoj rupi drugog dijela druge četvrtine kad je Jadran bez razloga odustao od svoje obrambene taktike. Još je niz detalja u igri koje sam već spomenuo koje nam je Smodlaka prikazao večeras. A i momčad mu je imala jako dobru igru s igračem više, čak 63% realizacije uz dobre akcije, jednu i spektakularno dobru.

S druge strane Štritof nije ponudio ništa kako bi razbio M zonu. Čak je u nekim navratima slao najgore moguće opcije poput Pavičića da igraju na desnom vanjskom. Igrač više loš. Bezbroj situacija 6 na 5 s ogromnom prednosti, previše vremena, niti jednom nisu uspjeli niti postaviti kako treba, kao da to nikad nisu ni radili na treninzima.

 

Jadran je dosada gubio 7:8 od Novljana, 12:13 od Partizana i 10:11 od Primorja na Poljudu (uz poraz 7:8 na Savi i 9:11 protiv Mornara). Sada je slavio u neizvjesnoj utakmici na jedan razlike. Vasić je jako dobro pojačanje, dok je gruzijski sidrun ili potpuno nespreman ili potpuno beskoristan.

 

Jadran St – HAVK Mladost          10:9 (3:1, 0:3, 4:1, 3:4)

Suci: Blašković (Dbk); Štampalija (Šib)

Jadran: Strujić (10), Tonković, Marinić–Kragić 3(2), Vasić 2, Antonijević 1, Pejković 1, Popović 1, Bušelić, Visković, Milardović, Santini 2, Gluhajić, Bratim, Chikvinidze. Trener: Mile Smodlaka.

Mladost: Marcelić (9); Bukić, Milaković 1, Zović 1, Biljaka, Brlečić 1, Vlahović 1, Lazić 2(1), Pavičić 1, Paškvalin, Valečić, Bašić 2, Vićan, Herceg. Trener: Ratko Štritof.

Osobne: Jad 13, Mlad 11

Peterci: Jad 2/2, Mlad 1/1

Igrač više: Jad (2/2+0/2+2/2+1/2)= 5/8 (63%) Mlad (1/2+2/3+0/3+1/2)= 4/10 (40%)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Jadran:

Popović: 5m + 6 iv

Antonijević i Gluhajić: 1iv

Mladost:

Brlečić: gol + 5m

Paškvalin: 6iv

Bašić, Vlahović, Lazić i Milaković: 1iv