Vaterpolo budućnosti u Gružu

 

U petom kolu Lige prvaka, debitant Hannover uzeo je bod prvaku Europe i to usred Gruža. Konačni rezultat 15:15 uz spektakularnu zadnju četvrtinu koja je završila 9:5 i ponudila vaterpolo budućnosti. Nije greška, u zadnjih 8 minuta palo je 14 golova.

 

 

LEN i FINA su tri godine eksperimentirali s elementarnim pravilima poput broja igrača u bazenu, izbacivši jednoga iz igre, uz manju loptu i bazen ne bi li postigli, pretpostavljam, ovo što su nam Jug i Hannover ponudili večeras i bez svega toga. Ovo je dakle kako je taj novi vaterpolo trebao izgledati, ovo što smo vidjeli u zadnjih 8 minuta. Večeras je to u ovom kontekstu, gdje prvak Europe protiv debitanta na domaćem bazenu hvata -4 bilo zabavno. Ali gledat ovakav vaterpolo stalno bila bi prava noćna mora.

 

Prve tri četvrtine bile su koliko toliko standardne. Točnije, prvih 12 minuta nakon kojih je Jug vodio 6:4. I do tada smo vidjeli cijeli niz loših obrambenih poteza (Jokovićev loš blok, Beniću uplivao Brguljan), ali u nekim granicama normale. Idućih 12 minuta donijelo je seriju gostiju 6:0 i rezultat 6:10 na kraju treće četvrtine. Jug je nakon 2/2 igrača više u ovom dijelu imao 0/5. S druge strane Hannover je nakon 1/3 nanizao 3/4. Jako loša igra s igračem manje gdje su Bukowski ili Radović ostajali prelagano sami, uz loše blokove Fatovića, Benića, Ivankovića…

Na kraju treće četvrtine Bijač je imao 2 obrane Kong 11?! Ušao je Popadić za zadnju četvrtinu, ali nije imao niti jednu obranu do kraja. Sad je i Kong ostao na vjetrometini i obranio samo još jedan pokušaj. Nije ovo bio Bijačev dan, ali obrana je igrala još gore od njega. A napad preko 12 minuta bez gola, ili točnije kad pogledamo i početak zadnje četvrtine, između šestog i sedmog Jugovog gola prošlo je 12 minuta i 48 sekundi. Katastrofa.

 

I onda je uslijedio show. Teško je zamisliti da u zadnju četvrtinu uđeš s -4 i primiš 5 golova i ne izgubiš (kakav SuperBowl preokret ili rukomet Slovenije protiv Hrvatske, ovo je veći podvig :smile:). Ili obratno iz perspektive momčadi iz Hannover koja ima 2 Nijemca (Kong i Bukowski – oba reprezentativci), 4 Crnogorca (Brguljan, Jokić i Radović u prvih sedam reprezentacije i ljevak Sekulić), 3 Hrvata (Ćorušić, Ban i rezervni golman Sučić) 2 Slovaka (Tkača i Taplicka), Nizozemca (Winkelhorsta) i Španjolca (Estrany). Ćorušić je zaradio najmanje 6 igrača više, igrao je jako dobro. Ban je u Mornara igrao lijevu stranu, ovdje je korišten kao bek.

Gledajući uobičajenu utakmicu u četvrtini momčad ima najviše 8, možda 9 napada. Najviše. Kad bi svi igrali napade na 30 sekundi to bilo točno po 8. Ali nekad zaradiš igrača više nakon 20-ak sekundi, pa ga igraš još punih 20. Pa još koji igrač više, pa možda korner ili blok za novi napad. Ništa od ovoga nije rijetko, tako da se često dogodi da ekipa ima i manje od 8 napada. U ovoj četvrtini obje momčadi su imale po 11 napada! I to ne računajući Obradovićev kontrafaul odmah u začetku plivanja u napad. Inače, Medo je čak 3 puta to napravio večeras (jednom doduše klasični kontrafaul u napadu, ali iz kojega mu je Sekulić pobjegao i „žeksovskom“ parabolom zabio s desnog krila).

U 11 napada Jug je zabio 9 golova. Jednom je Perroneu Kong uz pomoć stative obranio i na kraju u zadnjih 11 sekundi (uz time out) suđena je sumnjiva topljena lopta protiv Obradovića dok je pokušao okrenuti Brguljana. S druge strane, „samo“ 5 golova Hannovera iz isto situacija. Oni su imali i 3 kontrafaula, dvije izgubljene lopte na vanjskoj poziciji i zadnji napad u kojem su u duelu bili Ćorušić i Obradović. Molnar nije sudio ništa iako je prvo bio kontrafaul, a zatim i isključenje Obradovića kad je došla lopta na dva metra. Ništa sigurno nije bilo. I inače su Molnar i nepoznati Grk Moiralis bili loši. Nisu navlačili za niti jednu momčad, ali su imali cijeli niz elementarnih pogrešaka. Mađar, koji je čak sudio i finale Olimpijskih igara u Riju!?, nije znao ni da se nakon što nekoga isključi u mrtvom vremenu (tijekom posljednjeg time outa 11 sekundi prije kraja) da nije igrač više, odnosno da umjesto tog igrača može ući netko s klupe. Ali delegat Moliner je bio priseban pa je vratio jednog igrača Hannovera u igru.

 

Jug je došao na -2 (10:12) nakon 2:49 igre. Samo 23 sekunde kasnije na -1. Nakon 6:08 izjednačio je na 14:14 i imao zadnjih 11 sekundi za pobjedu. Ne znam zašto Kobešćak nije poslao golmana da izvede centar, ali su suci ionako i tu pogriješili pa je čini mi se Perrone umjesto s centra loptu izveo nekoliko metara u polovici protivnika. Nije trener stavio niti dva sidruna.

 

Dosuđeno je čak 9 igrača više uz jedno obostrano isključenje. I svih 9 je i realizirano, Jug 5/5, a Hannover 4/4! Sve u svemu, napetost hoće li ili neće Jug dostići zaostatak bila je velika i zbog toga je zadnja četvrtina bila jako zanimljiva iako je kvalitetom vaterpola bila katastrofalno loša.

 

Utakmica u globalu, a posebice 12 minuta bez gola i zaostatak protiv Hannovera 6:10 u Gružu uvjerljivo je najlošiji Jug u Kobešćakovoj eri. Čak je i govor tijela Jugovog trenera u par trenutaka treće četvrtine podsjetio na njegova dva prethodnika. I prethodne utakmice nisu dobro odigrane, a najavljivalo se da se momčad posebno sprema za ovu. Jako nedostaje Garcia, nedostaje i Marković. Fatović gotovo cijelu utakmica, Perrone na trenutke igraju desno. Joković je pao u formi. Obradović je lošiji u zadnjih par utakmica u odnosu na raniji tijek sezone. Do zadnje četvrtine, zajedno su imali šut 0/8 (svaki po 4), iz dobrih situacija.

 

S druge strane Radović 5/5, Brguljan 4 gola iz 6 ili 7 pokušaja. A znalo se da su njih dva daleko najopasniji u napadu. Hannover je vrlo dobra momčad. Vidi se da su spremni. Osvježenje su na vaterpolskoj sceni. Jer nije lako dovesti sve ove igrače, još u jedan do sad vaterpolski anoniman grad. Darko Brguljan je među 5 kandidata za LEN igrača 2016 godine, stigao je u Njemačku kao najbolji strijelac talijanskog prvenstva. Imali su već slično spektakularnu završnicu kad su protiv Partizana doma s 7:12 u zadnjih 6 minuta došli na 12:12.

 

Jug s druge strane loš. Nema ni traga prošlogodišnjeg ritma koji je lomio protivnika, koji ga je prisiljavao da zadnjih 5 sekundi svog napada potroši na sprječavanje kontre i polukontre i tako cijelu utakmicu, često i bezuspješno. Čak je i jedan Pro Recco imao problema s jugovim plivanjem. Ove godine to ne vidimo. Također protivnička zona predstavlja veliki problem. Ne proplivava se dovoljno, ili se to ne radi dovoljno kvalitetno. Ne ulazi se s krila s drugim sidrunom. Sve se svede na statični napad u kojem se dva ili tri vanjska dodaju, čak se lopta spušta i do desnog krila gdje je dešnjak, ali to ne služi da možda netko tada upliva i odvuče igrača jer je dodavanje s desnog krila pola gola pa bi se obrana morala dodatno skupiti kad je krilni igrač već bio toliko slobodan da primi loptu na ruku. I nakon tog statičnog dodavanja slijede loši udarci u blok (protiv Jadrana neki dan) ili pored gola ili u Konga danas koji je zahvaljujući  Jugašima danas izgledao kao Bijač iz najboljih dana, a kad sam ga zadnji put gledao na golu reprezentacije bio je poprilično loš, u više navrata.

Obrana katastrofalna, igra s igračem manje nije postojala. Blokovi iznimno loši, manjak kompaktnosti, kašnjenja u zatvaranju stativa i brojne druge manjkavosti koje nismo navikli gledati.

 

5. kolo Lige prvaka

Jug Croatia osiguranje – Waspo Hannover          15:15 (4:3, 2:4, 0:3, 9:5)

Suci: Peter Molnar (Mađarska) i Andreas Moiralis (Grčka), delegat: Angel Moliner (Španjolska).

Jug:  Bijač (2), Macan 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1, Kržić, Vrlić 1, Ivanković 1, Pavličević, Perrone 5(1), Benić 1, Obradović 2, Popadić (0). Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Hannover: Kong (12), Ćorušić 1, Bukowski 3, Ban, Da. Brguljan 4, Radović 5(1), Jokić, Winkelhorst 1, Sekulić 1, Estranyi, Tkač, Taplick, Sučić. Trener: Karsten Seehafer.

Osobne pogreške: Jug 13, Han 14

Peterci: Jug 1/1, Han 1/1

Igrač više: Jug ( 1/1+1/3+0/3+5/5)= 7/12 (58%), Han (1/3+1/1+2/3+4/4)= 8/11 (73%)

Obrane: Bijač (1/4+0/4+1/4)= 2/12 (17%), Popadić (0/5)= 0%, Kong (2/6+2/4+7/7+1/10)= 12/27 (44%)

Gol s dva metra, zarađeni peterci i isključenja:

Vrlić: gol, 5m, 2 iv

Lončar: 6 iv

Ćorušić: 5m + najmanje 6 iv