Marko Bijač najbolji u 2016.

 

 

 

S 90 od mogućih 100 bodova Marko Bijač osvojio je trofej „Rudi Reš“ za najboljeg hrvatskog igrača u 2016. godini u kojoj je s klubom osvojio 5 trofeja te je s gola reprezentacije istisnuo kapetana Pavića te osvojio olimpijsko srebro.

 

 

 

 

Marko Bijač golman je Juga i reprezentacije i osvajač trofeja „Rudi Reš“ za 2016. godinu. Od 2008. Danče.hr bira najbolje igrača u Hrvatskoj i Bijač je šesti igrač, od čega treći golman, koji ima čast preuzeti čuveni colpomorto.

Marko Bijač rođen je 12. siječnja 1991. te je s 25 godina – za golmana jako rano, 2016-tu odigrao toliko dobro da je dobio 90/100 mogućih bodova. Od njega su mlađi osvajači proteklih godina bili Sukno s 21-om i Dobud s 24 godine.

Kapetan je Juga skoro pune dvije godine i prošle je godine podigao u svih 5 natjecanja pehar namijenjen pobjedniku. Od Jadranske lige, preko prvenstva Hrvatske, Lige prvaka, te u prosincu i europski Superkup te kup Hrvatske. Kroz cijelu sezonu, a posebice u najvažnijim utakmicama bio je izvrstan, najbolji. Proglašen je i za najboljeg golmana Final6-a Lige prvaka iako je zaslužio i titulu MVP-a. Također na Olimpijadi je izabran za najboljeg golmana. Pavić, kao kapetan reprezentacije, je bio prvi golman na papiru. Nosio je zastavo na otvaranju Igara pa je Bijač dobio priliku koju je toliko dobro iskoristio da je prisilio Tucka da ga ostavi na golu, a kako se kaže, sve ostalo je povijest.

Osim toga, kako je Davy lijepo napisao vjerujemo da još može napredovati i tek čekamo njegov maksimum. I za kraj ono što je uz vaterpolske vještine izuzetno važno,  ljudske vrijednosti, maksimalno posvećen treningu, marljiv, pristojan, primjer ostalima i u bazenu i vanka.

 

U trenucima dokolice na Dančama

Bijač je kroz mlađe kategorije igrao u generaciji Benića, Ivankovića, Bautovića, nešto mlađeg Macana. U toj generaciji igrali su do kraja juniorskog staža i špiljari Elez, Lale i Pena. Pratimo njegove igre zadnjih 7 godina. S završetkom juniorskog staža posuđen je Mornaru dvije sezone. Kako je mladom igraču najvažnije igrati, uz Vićana i Nižića ne bi dobio previše prostora te je ovaj potez bio odličan. Mornar je tada bio u boljoj situaciji nego danas (iako su kasnije izašla još 2-3 nova mlada igrača koja imaju potencijal postati veliki igrači). Dominirali su kroz mlađe kategorije i izbacili su cijeli niz igrača kroz mlađe uzraste, klub je bio u usponu. S Bijačem su dobili ono što im je nedostajalo, a i Bijač je dobio priliku braniti u organiziranom klubu.

Mornar je tada krenuo u sezonu s 6 uzastopnih pobjeda između ostalih pobijedili su Jadrana HN s Gojkovićem, Šćepanovićem, Premušem, Subotićem i ostalima s 15:7. Ostavio je Bijač toliko dobar dojam da danas Kreković sebi i Posinkoviću pripisuje njegovo otkrivanje. Iako su kroz protekle godine imali prilike puno duže i više raditi s desecima golmana, pa nitko nije postao ni klupska, Mornareva klasa,a kamoli reprezentativna ili svjetska. Za kraj prisjećanja iz prošlih vremena spomenimo da je Tucak u juniorskoj reprezentaciji Bijaču pretpostavljao Selema i Jukića.

 

Bijač je lani bio, a i danas je, čovjek koji čini razliku. On je zalog Jugu da i ove godine može odigrati ravnopravnu utakmicu protiv Pro Recca i ostalih top momčadi u borbi za obranu naslova prvaka Europe. Dovoljno je mlad da iduća dva olimpijska ciklusa čini razliku i na golu reprezentacije. Sve ove godine što ga pratimo svake godine je bolji nego prethodne. Od juniorskih dana kada smo pisali da nas podjeća na Van der Saara jer se toliko dobro postavlja da je dojam da svaka lopta ide u njega. Pa preko vrhunskih refleksa i zatvaranja zicera sa stative, branjenja peteraca najboljim svjetskim pucačima poput Sukna i Filipovića. Do danas kada je na sve to u 2016-toj nadodao savšenu mirnoću i sigurnost u svim aspektima golmanskih intervencija.

 

Ukupni poredak za 2016.:

 

Dosadašnji osvajači trofeja „Rudi Reš“ su:

 

2008.     Frano Vićan

2009.     Nikša Dobud

2010.     Damir Burić

2011.     Sandro Sukno

2012.     Josip Pavić

2013.     Nikša Dobud

2014.     Sandro Sukno

2015.     Sandro Sukno

2016.     Marko Bijač