Zašto je sedmi sedmi, a osmi nije osmi?

 

 

Nakon što je završen ligaški dio A i B regionalne lige poznat je poredak klubova za play off prvenstva Hrvatske, od prvog Juga do devetog Solarisa.

Ali play off ne kreće odmah, barem ne četvrtfinalnim utakmicama kako se očekivalo, već se Zadar još jednom mora izboriti za osmu poziciju, u svom prvom sudjelovanju u prvom rangu natjecanja.

 

 

Iako je sustav natjecanja daleko od dobroga, blago rečeno, pa se u prvenstvu države mnogi klubovi neće međusobno susresti niti jednom, ove godine imamo i dodatni paradoks. Naime na osnovu poretka u A i B regionalnoj ligi dobili smo poredak naših devet klubova. Inače se regionalna liga zove i „prvi dio prvenstva Hrvatske“ i poredak je slijedeći:

 

  1. Jug Croatia osiguranje
  2. HAVK Mladost
  3. Primorje Erste Bank
  4. Mornar Brodospas
  5. Jadran
  6. OVK POŠK
  7. Medveščak
  8. Zadar 1952
  9. Solaris

 

I umjesto da play off počne četvrtfinalnim utakmicama 1-8, 2-7, 3-6, 4-5, kad je već sustav natjecanja takav, prije toga imamo jednu utakmicu osminefinala, tj. borbu Zadra i Solarisa tko je u biti osmi. Iako su, kao i svi ostali klubovi cijelu sezonu igrali da se vidi tko je osmi. Zašto je osmo mjesto diskriminirano, jedino koje se mora dodatno potvrditi, zašto ne bi Medveščak i POŠK igrali tko je u biti šesti, ili Primorje i Mladost tko je drugi itd? Još jedna budalaština iz HVS-a.