Izvrsna Barceloneta i za nijansu bolji Jug

 

Dojmovi s utakmice između Juga i Barcelonete i dva dana kasnije su još impresivni. Fenomenalna partija s obje strane, dva vrhunska trenera, pregršt isto takvih igrača. Dosta poteza za najveće vaterpolske sladokusce od Perroneovog dodavanja Vrliću na kraju treće četvrtine, udaraca Munarriza, golova Vrlića i Tahulla sa dva metra, tempa utakmice i brojnih drugih detalja….

 

 

Jug je počeo bolje i nakon 10-ak minuta imao je 4:1, nešto kasnije i 6:3. Ipak u nešto malo više od 5 minuta treće četvrtine serijom 0:4, Barceloneta prvi i jedini put vodi. U zadnjoj četvrtini uspjeli su još jednom izjednačiti na 9:9. Imali su pri tom rezultatu i napad u kojem su spustili loptu na dva metra na Tahulla, ali se Perrone jako dobro povukao i spriječio udarac.

 

Ove sezone, pa tako i u ovoj utakmici prvog beka Juga igrao je Obradović. Kasnije je ušao Macan, još kasnije Benić. S jako malom minutažom, mislim u dva kratka navrata zaigrao je i četvrti bek Pavličević. Sva četvorica su imala po jednu osobnu. Prošle sezone, Macan je startao kao prvi, zatim ulazio Benić, a Obradović je igrao beka u završnim dijelovima utakmice (ponekad i Perrone i/ili jedan od sidruna), kad bi prva dvojica zbog treće osobne bivala eliminirana iz igre. Dojam je, da se na taj način držao viši nivo igre u obrani, a i Obradović je imao više snage za napadačke akcije.

 

Jug je imao lošu realizaciju igrača više, samo 3/9. Dva puta je zabio Marković i jednom Joković. Nije bilo niti jedne akcije na stativu, samo dva izrazito loša dodavanja Perronea i Garcie, oba nakon time outova. Ostali promašaji su redom bili:

–          Joković preko gola s desnog vanjskog

–          Fatović preko gola sa lijevog vanjskog

–          Joković u prečku

–          Fatović s krila u prečku

Nije se niti jedna situacija izradila do kraja. Jasno za to idu i zasluge obrani Barcelonete, gostujući igrači  imaju jake noge, dobro i visoko drže blokove. Da imaju boljeg golmana koji je u stanju pokriti i ono malo prostora što mu ostaje uz te blokove, teško da bi i Markovićev drugi udarac završio u golu.

 

S druge strane Barceloneta je imala 5/8 (63%).

–          Garcia skrenuo dodavanje u korner i tako spriječio akciju pa je isteklo vrijeme bez udarca

–          Strahinja Rašović zabio s lijevog krila nakon dobre akcije, dobrog protoka lopte.

–          Opet gol Strahinje, ovaj put s lijevog vanjskog na individualnu kvalitetu nakon 2 – 3 cima, protiv              dva bloka i Bijača.

–          Mallarach promašio s desnog vanjskog.

–          Treći gol Strahinje.

–          Viktor Rašović s desnog vanjskog nakon što je zaradio isključenje bez lopte van 5 metara pa dobio            brzu loptu i odmah i zabio.

–          Jedina akcija na stativu pri 10:9 na malo više do minute do kraja, nakon time outa. Minguell je                  dobio loptu u ne do kraja izrađenoj situaciji i pogodio Bijača u glavu.

–          Brza realizacija Munarriza jakim udarcem s lijevog vanjskog

Spomenuli smo time out na minutu i pol do kraja utakmice, tako da Barceloneta ipak nije imala pravo na time out u zadnjih 5 sekundi utakmice što smo napisali u prošlom tekstu. Tako da nisu mogli kalkulirati i čekati da Jug potroši vrijeme. Zamijenili smo podatke sa semafora, Jug je imao pravo na time out.

 

Munarriza je većinu utakmice čuvao Perrone, logično i očekivano. I to je radio jako dobro. Samo mu je na kraju utakmice uspio zabiti i to prije nego je Perrone stigao uopće napraviti prekršaj. Prvi gol Munarriz je zabio iz faula kada ga je čuvao Garcia, a drugi pored Lončara. Inače je vanjski igrač, najčešće Fatović, stalno pomagao na stranu gdje se nalazio Munarriz. Najčešće je to bilo na lijevom vanjskom. U početku utakmice i oduzeo je tako dvije lopte. Za obrambene reakcije u dva navrata kada je visokim iskokom skrenuo dodavanja i na taj način spriječio opasne situacije treba pohvalili i Garciu.

Munarriza se posebno pazilo, igra se bazirala kako ga zaustaviti pa je opet zabio 4 gola. Trener Jesus Martin otkako je prije 3 godine došao za trenera Barcelonete pokazao je iznimnu kvalitetu. Pomoćnik mu je bio brat David, koji je od početka 2017. postao izbornik Španjolske.

 

Tahull je još mlađi od Munarriza, točno 3 godine i tek će uskoro napuniti 20. Već treću sezonu igra sidruna za Barcelonetu, a i za reprezentaciju. Nije još do kraja fizički stasao stoga njegova igra ima bljeskove poput gola u jučerašnjoj utakmici. Ali ne može se još protiv fizički snažnijih bekova nametnuti u igri pa nije zaradio niti jedno isključenje. Luka Lozina, ljevak koji je ponikao u Mornaru, a u Mladosti su ga prebacili na poziciju sidruna odigrao je solidno. Zaradio je čak 4 igrača više od 8 svoje momčadi. Napredovao je dosta u odnosu kad smo ga zadnji put imali prilike gledati uživo. Ne može niti on u kontinuitetu držati obranu u zoni, ili beka na 2-3 metra. Ali zna se jako dobro postaviti u određenim trenucima. S takva dva mlada sidruna, igra Barcelonete u napadu ne pati. Nema napada u kojima su bezopasni. Tu se jako dobro vidi kvaliteta trenera. Za razliku do recimo gostovanja Brescie u prosincu.

 

Najlošiju utakmicu sezone, napadački, odigrao je Fatović. Na kraju je imao 1/8 šut, i to je zabio tek u zadnjoj minuti iz kontre. Promašio je 2 igrača više i 3 puta na zonu. Imao je i jednu kontru po desnoj strani kada je pogodio Lopeza, ali je Perrone pospremio odbijanac u gol. Najlošiji segment igre Fatovića bio je taj šuterski koji ga nije služio. Pogriješio je i kod gola Tahulla, i to je jedino što je naljutilo Kobešćaka. Svi udarci su mu bili rezonski, i nije se u niti jednom trenutku pokolebao što je također za pohvalu. Ipak, on u igri donosi još dosta toga tako da je ima visoku minutažu. Odmarao je i na desnoj strani Jokovića odnosno Garciu. U obrani je oduzeo 2-3 lopte na vanjskim pozicijama, a u svakoj tranziciji je vukao. U ostalom i isplivao je 3 kontre. Jednu zabio, jednu asistirao Perroneu koji je onda pogodio Lopeza u glavu i treću koju je šutirao pa opet Perrone pospremio u gol. A ako je kome teško isplivati kontru onda je to Barceloneta.

Osim Fatovića i Obradović je ostao bez gola. Nije puno ni pokušavao, tek 3 udarca. Osim bekovskih zadatak ulazio je i na dva metra u napadu. Zaradio je 2 igrača više, jednom skoro i do kraja okrenuo čuvara. Spomenuli smo da je bekovski dvojac Macan i Benić možda treba imati veću minutažu, a igrač koji je najviše odigrao ispod svojih mogućnosti bio je Lončar. Samo jedan zarađeni igrač više u prvoj četvrtini, a i općenito je Jugov napad dolazio bliže golu kad je Vrlić bio na dva metra.

 

Garcia je zabio 3 gola, sva tri na postavljenu zonu. Imao standardno odličan učinak u obrani. Bio je vjerojatno najbolji pojedinac utakmice. Perrone 2 gola, fenomenalan asist na Vrlića (takvo dodavanje skroz iskosa sa lijeve strane na prvu stativu kad je primijetio da Munarriz nije koncentriran na Vrlića iako stoji odmah pored njega, može izvesti samo on), uz još najmanje jedan obični asist. U početku je promašio kontru, krivo dodao s igračem više. Vrlić gol kao sidrun, još jedan sa stative kad je već bila postavljena puna obrana, zarađeni peterac na kraju i još 4 igrača više. I poker asova zatvara Bijač sa svojim učinkom.

 

Ključna razlika u utakmici bio je dvoboj Bijač  – Lopez. Bijač na kraju 12 obrana, barem 4 izvrsne. S druge strane Lopez samo 6, od čega 3 u prvih par minuta utakmice. Bez ozbiljne obrane, lopta ga je pogodila 2 puta u situacijama kad je Jug trebao zabiti. Obrana mu u velikoj većini vremena izvrsno drži blokove, ali ni to ne pomaže.

 

8. kolo Lige prvaka

Jug Croatia osiguranje –Barceloneta              11:10 (2:0, 4:3, 2:4, 3:3)

Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Michalis Birakis (Grčka)

Jug: Bijač (12), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 1, Garcia 3, Marković 2, Pavličević, Vrlić 2, Perrone 2, Benić, Obradović, Popadić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Barceloneta: Lopez (6), Famera, S. Rašović 3, Munarriz 4, Larumbe, Minguell 1, Bustos, V. Rašović 1, Tahull 1, Fernandez, Mallarach, Lozina, Linares. Trener: Jesus Martin.

Igrač više: Jug CO (1/2+0/1+1/4+1/2)= 3/9 (33%), Bar (-+2/4+1/1+2/3)= 5/8 (63%)

Obrane: Bijač (4/4+3/6+2/6+3/6)= 12/22 (55%), Lopez (3/5+1*5+1/3+1/4)= 6/17 (35%)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Jug:

Vrlić gol, 5m + 4iv

Obradović 2iv

Perrone i Lončar 1 iv

Bar:

Minguell gol + 1 iv

Tahull gol

Lozina 4 iv

Munarriz i V. Rašović 1 iv