Ždrijeb LEN Lige prvaka i LEN Eurokupa

 

Danas je u Dubrovniku održan ždrijeb skupina za LEN Ligu prvaka te ždrijeb skupina za LEN Eurokup u vaterpolu. Sjajno organizirani događaj održan je u hotelu Valamar Lacroma. Domaćin ždrijeba je Vaterpolo klub Jug iz Dubrovnika.

 

 

Ždrijeb je vodio predstavnik LEN-a Marco Birri i u početku je pokušao pojasniti kako će se igrati cijelo natjecanje i kakav je sustav natjecanja. Više je nelogičnosti u ovom natjecanju. Prva nelogičnost je da se prvo radi ždrijeb skupina, a nije odigran još ni prvi krug kvalifikacija. Pravo nastupa ima osam ekipa koje imaju pozivnicu za ovo natjecanje te četiri ekipe koje će to pravo ostvariti kroz kvalifikacije. Predstavnik LEN-a je to pokušao opravdati s velikim interesom TV kuća za ovo natjecanje i da su te TV kuće tražile da se što prije pozna ždrijeb natjecanja i termini. Teško je uopće za vjerovat u ovo što je rekao, jer je malo vaterpolo utakmica na televiziji, a i da jest ovo nekako i točno, ako su poznati termini za svih deset kola unaprijed lako je sve ugovoriti s TV kućama. Kasnije će se samo doznati tko igra s kim u nekom od termina.

Druga nelogičnost je određivanje nositelja. Jednostavno su odredili da plasman od prošle godine bude i poredak nositelja. Valjda se nikome nije dalo računat uspjehe od više sezona pa su to jednostavno riješili da se nitko tu ne muči previše. I tako je ispalo da je Pro Recco prvi nositelj, a drugi je Barceloneta, jer Primorje nije među ekipama koje imaju pozivnicu. Tako Primorje kad prođe kroz kvalifikacije može upasti u skupinu s prvim nositeljem iako je drugi nositelj po plasmanu od lani. Suludo!

Treća nelogičnost je baš ta da Primorje mora igrati kvalifikacije, a prvak je Hrvatske zadnje dvije godine, nastupili na Final6 zadnje dvije godine, sveukupno su čak drugi nositelj. Neshvatljivo je ovo kako je sve zamišljeno.

Četvrta nelogičnost je Eger, budući domaćin Final6 turnira. Na veliku sreću Juga bili su u istoj zdjeli pa nisu mogli igrati u istoj skupini. Eger ima zagarantirano mjesto na Final6 turniru, tako da će u stvari iz skupine u kojoj je Eger pet preostalih ekipa se bore za dva mjesta, a u drugoj skupini se šest ekipa bori za tri mjesta. Ekipe koje upadnu u skupinu s Egerom će imati teži zadatak za plasman na završni turnir.

Sam ždrijeb je održan dosta brzo jer nema ni puno opcija. Evo skupina:

Skupina A Skupina B

Barceloneta                                          Pro Recco

QR3 W4                                               Partizan

Eger                                                    QR3 W2

Olympiakos                                           Jug CO

QR3 W1                                               QR3 W3

Spandau 04                                          Galatasaray

 

Slično kao prošle godine, Juga u prva dva kola čekaju dva gostovanja. Prvo ide gostovanje kod QR3 W2, ekipa koja će se znati nakon završenih kvalifikacija, a u drugom kolu Jug idu u Istanbul.

 

Termini natjecanja će imati dvije veće pauze. Prva pauza je od mjesec dana radi Europskog prvenstva u Beogradu, a druga pauza će biti od tri tjedna zbog kvalifikacija za Olimpijadu.

 

Samom ovom natjecanju prethode tri kvalifikacijska kruga. Prva dva će se odigrati po skupinama, a treći krug će biti četiri meča od kojih će pobjednici tog trećeg kruga ići u ligu prvaka, a poraženi će od ove godine ići u četvrtfinale LEN Eurokupa. To je neka novost koju su uzeli iz nogometne Lige prvaka.

 

Nakon toga je krenuo ždrijeb LEN Eurokupa u kojem smo vidjeli trinaest ekipa. To je peta nelogičnost na koju sam naišao. Očekivao sam nekakvo pojašnjenje zašto trinaest ekipa, ali ništa od toga. Predstavnik LEN-a je pojasnio da prošlogodišnji pobjednik Posillipo iz Napulja nije uopće ove godine u konkurenciji jer to nije ostvario u samom prvenstvu Italije. To mi znači da je svaka država dala neku kvotu ekipa za ovo natjecanje i samo natjecanje je svjesno organizirano sa trinaest ekipa. Tu je netko lud.

Prva faza LEN Eurokupa će se održati u dvije skupine, jedna ima sedam ekipa, druga šest. Domaćini skupina su FTC iz Budimpešte i Mornar iz Splita. U drugu fazu prolaze po četiri ekipe koje će tvoriti nove dvije skupine. Po dva najbolja iz tih skupina će ići u četvrtfinale gdje će za protivnike imati četiri poražena iz trećeg kola kvalifikacija LEN Lige prvaka.

Ždrijeb je i ovdje prošao dosta brzo. Evo skupina:

Skupina A Skupina B

Acquachiara                                          Mornar Brodospas

Esslingen                                              Kazan

Primorac                                               Olympic

FTC Budimpešta                                    Gouda

Jadran Split                                          Canottieri Napoli

Strasbourg                                           Kinef Kirishi

Szeged

 

Pokušali smo dobiti i reakciju Jugaša na ždrijeb.

Trener Juga Vjeko Kobeščak nije se htio izjasnit je li zadovoljan sa ždrijebom jer to dosta ovisi o tome koje će dvije ekipe iz kvalifikacija popuniti prazna mjesta.

 

Predsjednika kluba Lukšu Jakobušića smo malo pokušali provocirat da će u skupinu dobiti Primorje i Szolnoki iz kvalifikacija, ali nije se dao zbuniti. Lukša je rekao da će biti zanimljivije i slađe što bude teži put do završnog turnira. Osvrnuo se malo i na ekipe koje bi mogle doći iz kvalifikacija. Vjeruje da će kroz kvalifikacije proći Primorje i Szolnoki, a ostala dva mjesta bi mogli popuniti OSC iz Mađarske te Rumunjska Oradea.

 

Sportski direktor Juga, Ognjen Kržić je iznimno zadovoljan sa ždrijebom, jer gostovanja u Beogradu i Istanbulu nisu skupa, dok se za Pro Recco još točno ne zna gdje će igrati domaće utakmice, ali to nikako ne bi trebalo biti skupo.

 

Predstavnik Galatasaraya se osvrnuo na suđenje, gdje je po svom mišljenju predlagao da se bolji igrači nagovore da idu na suđenje jer oni imaju puno bolji osjećaj što se stvarno događa u bazenu, a da suci današnji sude po pravilima naučenim iz knjige i da nemaju pravi osjećaj za igru. Što se tiče ždrijeba zadovoljan je što mu ove godine u Istanbul sigurno dolaze Pro Recco i Jug.