20 golova Szolnoka u Beogradu

https://www.facebook.com/totalwaterpolonews

Crvena Zvezda – Szolnoki 12:20 (1:4) (5:6) (2:6) (4:4)

Suci: Stavridis (GRE), Franulović (CRO)

Igrač više: C.Zvezda 6/13, Szolnoki 8/12

Peterci: C.Zvezda 1/1

C.Zvezda: Mišović, Tanasković 3, Trtović, Marković, Subotić 2 (1/1), Milojević 1, Vićković, Vukićević 1, Šulc 1, Smiljević 1, Radović 1, Aleksić. Trener: Filipović

Szolnoki: Nagy, Angyal 2, Szeghalmi 1, Schmolcz 4, A.Nagy 1, Pijetlović 2, Jansik, Kovacs 2, Konarik 2, Filipović 2, Drašović 3, Teleki 1, Banyai. Trener: Gocić

I drugi mađarski predstavnik u polufinalu Europa kupa ostvario je pobjedu, razlikom praktički već obezbjedivši finale. Szolnoki jeste bio veliki favoriti a ova utakmica pokazala je i razliku u klasama dvaju klubova. Realno gledano, Zvezda je i do polufinala stigla sretnim okolnostima da su u osmini i četvrtini finala dobijali lake protivnike (EN Tourcoing, Dinamo) više no svojim kvalitetom i igrom. Šansu za neki barem malo povoljnijim rezultatom domaći su mogli  imati jedino u utakmici sa manjim brojem golova, a ova je bila sve suprotno od toga. Prva četvrtina je nagovjestila da će gosti biti efikasni, druga (sa čak 11 golova) da ni Szolnoki neće do kraja igrat ozbiljniju obranu, ali će u napadu ostati efikasan do samog kraja, koristeći svaki propust protivničke obrane. A tih propusta bilo je nebrojeno, od jako loše odigrane zone, pogrešnih blokova, do potpunoga pada koncentracije i primanja golova na isteku četvrtina. Pri tome se ni gosti nisu morali previše trudit organiziranjem naročitih akcija, jednostavno bi se kroz dodavanja došlo do iznimno povoljnih pozicija za šuteve koje su efikasno koristili. Par kontri na samome početku, par uplivavanja, jedno izvlačenje Pijetlovića i gotovo sve ostalo iz pozicione igre. U prilog efikasnosti je išao i značajan broj sviranih izbačaja od kojih mnogi nisu proizilazili pokušajima igre ka 2 metra. U ovome segmentu je čak i Zvezda bila solidna, naročito akcijama na stativu (čak 4 gola su postigli tako) a u prve dvije četvrtine su tek jedan gol uspjeli postići iz igre. U drugom poluvremenu izbačaja je bilo manje a gosti su unatoč ponekim greškama i presečenim dodavanjima, do golova dolazili još lakše. Mišović na golu Zvezde kao da nije postojao, tek za nijansu bolji je na drugoj strani Nagy, koji je opet imao neke svoje “žute minute”. Naime i u ovakvoj utakmici je pokušavao “komunicirat” sa protivničkim igračima kod rijetkih obranjenih šuteva, a do sada neviđeno je da je uspio primit gol ravno iz kornera dok je na suprotnoj strani nešto objašnjavao sucu. Priliku da ovakvu utakmicu učini “zanimljivijom” iskoristio je još jedan živopisni vaterpolski lik, sudac Stavridis. U drugoj četvrtini Filipović je sa krila pokušao asistirat ka 2 metra ali je njegov pas presekao golman, Stavridis svira peterac zbog povlačenja sidruna i to bi bio već treći izbačaj za Subotića. Uz proteste sa klupe domaćih, slijede ipak konsultacije sa Franulovićem, usput tamo negdje iza gola pokazuje crveni karton direktoru Zvezde i izbacuje je ga sa bazena. Nakon par minuta ovih dješavanja vraća se i pokazuje da je lopta za domaće!? Ilustrativno da će, osim po krajnjem rezultatu, ova utakmica bit “upamćena” jedino po ovim momentima.

Szolnoki je utakmicu otvorio golovima Drašovića, prvi iz kontre nakon prvog Zvezinog napada, drugi iz igrača više, u prve 3 minute utakmice. Gosti propuštaju još nekoliko prilika kod igrača više (domaći isto) a do trećega gola dolaze iz još jedne kontre (Schmolocz). Šulc sa stative (igrač više) upisuje prvi gol za svoj tim, do kraja prve četvrtine i Teleki sa stative koristi brojčanu prednost za 1:4. U drugoj četvrtini čak 11 golova. Tankosić sa ljevog vanjskog (igrač više) smanjuje na 2:4 ali odmah na drugoj strani Filipović sa desnog vraća 3 razlike za Szolnoki. Slijedi i pomenuta situacija oko (ne)dosuđenoga peterca za goste, ljevoruki Radović je najprije blokom zaustavljen kod igrača više ali u nastavku napada ipak uspijeva zabiti jedini gol iz igre za domaće u ovome periodu. Ostale kod igrača više postižu Basara, iz brzo izvedenog, Vukićević i Smiljević sa stative. Za goste su efikasni Konarik i još jednom Drašović kod igrača više, Schomolcz uplivavanjem po desnoj strani, Angyal na nepostavljenu obranu. Zadnji napad Szolnokia sa igračem više zaustavljen je zbog problema sa semaforom na sekundu prije kraja četvrtine ali su iz dodavanja Fipovića Pijetloviću na stativu domaći “uspjeli” i u tom vremenu primit gol za 6:10.

Dodatni peh za Zvezdu je bio i teći izbačaj centra i kapetana Vukićevića već početkom nastavka, što koristi Filipović da goste dovede prvi puta na 5 razlike. Subotić iz vana smanjuje na 7:11 ali onda dva gola Kovacsa sa ljevog vanjskog nagovještavaju potpuni raspad Zvezdine obrane, do kraja četvrtine primaju još 3 gola, Szeghalmi sa desnoga krila, Pijetlović koji se malo izvlači na 4 metra i još jednom na isteku četvrtine, Schomolcz koji dobiva pas od Filipovića preko cijelog bazena. Tankosić ranije, opet sa stative kod igrača više, dodao je još jedan za domaće pa je na  kraju treće čak osam razlike 8:16. Do kraja utakmice još po 4 gola na svakoj strani. Najbliže što se Zvezda primaknula je na 11:17 i 12:18, Subotić je realizirao peterac napravljen na Milojeviću, Milojević je postigao i pomenuti gol iz kornera, Još Tankosić i Basara iz dvije kontre. Za Szolnoki Angyal sa srednjeg i Schomolcz sa ljeve strane svoj četvrti gol, još dva puta kod igrača više A.Nagy i Konarik stavili su točku na ovu utakmicu i konačnih 12:20 u borbi kvalitetom ipak neranopravnih protivnika. Mađarski predstavnik objezbedio je visoku razliku i mogućnost još opuštenije igre u revanšu na domaćem bazenu.

Odgovori