OSC nadomak finala

https://www.facebook.com/oscwaterpolo

U prvoj polufinalnoj utakmici Eurokupa OSC je u Budimpešti bio bolji od Vouliagmenija 10:7 i stekao je značajnu prednost pred uzvrat. Utakmica je obilovala napadačkim greškama, čak i onih najboljih u tom segmentu igre poput Manhercza.

OSC je bio favorit i opravdao je tu ulogu u prvoj utakmici. Međutim nisu uspjeli do kraja riješiti pitanje pobjednika te će za 7 dana Vouliagmeni imati priliku napraviti još jedno iznenađenje i izbaciti i drugoplasiranu momčad Mađarske. Da bi se to dogodilo, moraju odigrati obranu kao u drugom poluvremenu, a u napadu realizirati pokojega igrača više. Ovo danas, s obje strane, s igračem više bilo je izrazito loše.

Ulazak u utakmicu ponudio je efikasnu igru OSC-a. Zabili su 2 od 3 igrača više, a prvog su također solidno odigrali na prvu stativu, ali uslijedio je loš šut. Međutim uskoro se ta realizacija rasplintila. Čak ni s dva igrača više, Erdelyi, OSC nije zabijao. S druge strane Vouliagmeni je bio još i lošiji. 0/3 u prvoj i 0/3 u drugoj četvrtini u ovom segmentu igre. Gotovo svaka akcija identična, spor i neprecizan protok lopte, izvlačenje desnog krila prema vani i završetak akcije s lijevog krila. Do kraja utakmice takvu smo akciju vidjeli čak u 7 navrata, a i još je dva puta lopta ispala ili je presječena u akciji prema lijevom krilu. Samo jednom, nakon time outa, vidjeli smo brzi protok lopte u kojem se izradili kvalitetnu akcije – asistencija Mylonakisa s desnog krila na 2.stativu.

Na kraju utakmice OSC 4/15 (27%) i Vouliagmeni 3/14 (21%). Možda i lošije od same statistike bilo je izvođenje tih akcija. Suđenje je bilo takvo da su se igrači više lako zarađivali, većinom bez lopte. Harai je zabio gol s 2 metra i zaradio čak 8 igrača više. S druge strane Lozina je zabio iz tranzicije (odličan asist Afroudakisa) i zaradio čak 10 igrača više. Ne sjećam se da je ikad jedan igrač zaradio toliko otkako sam pratim statistiku utakmica koje gledam, više od 10 godina.

Csacsovszky na zonu s desnog vanjskog, Salamon na zonu s lijevog vanjskog i Erdelyi iz kontre odveli su OSC do 7:2 na poluvremenu. Inače, Koljanin nije bio zadovoljan igrom svoje ekipe, već na 4:1 u prvoj četvrtini zvao je prvi time out.

U drugom poluvremenu ipak nešto drugačija utakmica. Ponajprije jer je Vouliagmeni konačno zabio igrača više. Dva puta, poprilično nasilu, s lijevog krila preko Troulosa i Chalyvopoulosa. Obojica su šutirali protiv bloka i postavljenog golmana, bez prethodno dobro odigrane akcije. U drugom poluvremenu OSC više nije bio opasan na zonu, niti iz kontre ili polukontre. Samo je Toth na kraju utakmice zabio kao sidrun pored Bašića i još su u dva navrata u trećoj četvrtini uspjeli zabiti s igračem više (Burian s desnog krila na prebačaj Manhercza i Csacsovszky s druge stative na asist Salamona).

I jedni i drugi su odigrali ispod svojih mogućnosti. Doduše, zasluge idu i kvalitetnim obrambenim potezima i taktikama. Vouliagmeni je jako dobro pokrio Manhercza. Zabio je samo jedan gol, i to poprilično smiješan, ili tragičan, ako ste Tzortzatos – parabola s lijevog vanjskog u bliži kut koja ulazi po polovici visine gola?! Član udarne postave mađarske reprezentacije je u nekoliko navrata jako loše šutirao te i distribuirao loptu. Od njega se očekuje bolje i više. OSC je poprilično iskusna momčad. Glavninu minutaže odrađuju igrači koji imaju preko 30 godina, Harai (34), Toth (35) već pomalo u veteranskim godinama. A i ovi mlađi su već iskusni sa 23, 24 ili više godina. S druge strane Afroudakis (37), Mylonakis (36) su jedini preko 30. Još su tu golman Tzortzatos s 29, Gouvis s 27 te naš dvojac Lozina 26 i Bašić 25. A jako puno igraju igrači od 19-21 godine, njih četvorica.

Nitko se nije pretjerano istaknuo. Spomenuli smo već dva sidruna. A jako dobar je bio i domaći golman Levai koji je upisao 15 obrana. Kolega s druge strane Tzortzatos, osim tog tragikomičnog loba Manherzca ovaj put nije bio toliko loš kao protiv Mladosti. Ipak, puno manje obrana od današnjeg suparnika, 7.

Vidjet ćemo za 7 dana hoće li i može li ekipa Hrvoja Koljanina pružiti veći otpor i biti ta koja će voditi kroz utakmicu. Drugo je pitanje, mogu li utakmicu dovesti ne samo do pobjede nego i do ukupnog prolaza, odnosno da bude zanimljivo pratiti i ukupni rezultat.

Polufinale Eurokupa – prva utakmica

OSC – Vouliagmeni         10:7 (4:2, 3:0, 2:3, 1:2)

Suci: Putniković (Srb), Buch (Špa)

OSC: Levai (15), Sziladi, Manhercz 1, Varnai, Salamon 1, Csacsovszky 2, Dala, Toth 1, Erdelyi 2, Burian 1, Bunduschuh 1, Harai 1, Devai. Trener: Daniel Varga.

Vouliagmeni: Tzortzatos (7), Mylonakis 1, Alafragis, Gkiouvetsis, Troulos 1, Gouvis 2, Afroudakis 1, Kalogeropoulos, Chalyvopoulos 1, Kourouvanis, Lozina 1, Bašić, Andreadis. Trener: Hrvoje Koljanin.

Osobne greške: OSC 14, Vou 16

Igrač više: OSC (2/5+0/2+2/3+0/5)= 4/15 (27%), Vou (00/3+0/3+2/4+1/4)= 3/14 (21%)

*jedno dvostruki igrač više za OSC

Obrane: Levai (4/6+5/5+4/7+2/4)= 15/22 (68%), Tzortzatos (2/6+3/6+2/4+0/1)= 7/17 (41%)

Golovi s 2m, zarađena isključenja:

OSC

Harai: gol + 8iv

Toth: gol + 2iv

U plivanju: 3iv

Salamon: 1iv

Vou

Lozina: 10iv

Afroudakis: 2iv

Bašić i u plivanju po 1iv

Odgovori