EUROKUP Mladost pobjedila u Barceloni

https://www.facebook.com/ClubNatacioBarcelona

Mladost je u prvoj utakmici osminefinala Eurokupa pobjedila u gostima Barcelonu 11:9 dosta boljom igrom, prije svega s igračem više, u drugoj polovici utakmice. Za 7 dana očekuje ih uzvratna utakmica u Zagrebu gdje trebaju potvrditi razliku u kvaliteti.

Mladost je ušla umorna u ovu utakmicu, što je potpuno i očekivano ozbirom na nebulozni kalendar gdje su se reprezentetivci, njih 6 tek vratili nakon igranja 8 utakmica u 8 dana i uz odsustvo iz kluba mjesec dana. Bilo je puno grešaka, puno izgubljenih lopti i nesnalaženja na zonu Barcelone koja je većinom igrala „M zonu“ kao i sve španjolske momčadi. Šutevi protiv zone bili su loši, proigravanja na sidruna jednako takva. Prednjačio je u tim pogreškama Bukić. Ali trener Victor Gonzales nije baš gledao Mladost ili čak ni rusku reprezentaciju u zadnje vrijeme pa je Kharkova ostavljao samoga u zoni. Rus je zabio 3 od prvih 5 golova Mladosti i kasnio dodao još i peterac. Kasnije, ali prekasno, i obrana Barcelone izlazila je više prema Kharkovu, što je otvorilo prostora i drugima. Taj višak prostora bio je pokazatelj da nisu bili spremni na takvu igru.

Prve dvije četvrtine bilo je malo golova, na poluvremenu 4:3 za Barcelonu. Ključni razlog bila je dobra obrana s igračem manje Barcelonete, odnosno loša igra Mladosti s igračem više (1/4). Čitavu utakmicu Barcelona nije uspjevala zaraditi igrača više, samo u 3 navrata (Tahull 2 puta i Durik 1 put) uz peterac odmah nastartu utakmice. Zanimljivo, da je sva tri puta isključen Mislav Vrlić. Andro Bušlje jest primio gol od Tahulla sa pozicije sidruna, ali je čitavu utakmicu izdominirao na beku. A vanjski igrači Barcelone nisu baš previše proplivavali i na taj način pokušali doći do isključenja protivnika.

U trećoj četvrtini počinje niz Mladost od 5 uzastopnih realizacija igrača više i plus još jedan peterac, tako da su okrenuli rezultat na svoju stranu i poveli malo više od 10 minuta prije kraja utakmice (4:5) što su uz još jedno izjednačenje stalno držali na 1-3 razlike do kraja. Samo se još na pola zadnje četvrtine Barcelona s dva uzastopna gola vratila na posjed zaostatka 8:9, ali odmah idući napad Bukić zabija s igračem više.

Osim Bušlje i Marcelić je odigrao dobru utakmicu s dosta obrana. Barceloneta ponekad igra malo divlje, pucaju i nerezonski jer imaju sigurnost u povratno plivanje i unatoč takvim potezima nema kontri protiv njih. U napadu osim spomenutog Kharkova treba istaknuti i Josipa Vrlića i Radua koji su obojica zaradili po 4 igrača više, uz zarađeni peterac Radua. Bukić je zabio 3 gola, dva s igračem više, jednom je ostao sam ispred gola, drugi put mu je Vrlić odmah izveo i bio je sam na 3 metra. Treći gol je zabio s iste pozije jer je nakon uplivavanja protiv zone ostao potpuno sam.

Ukupno do kraja utakmice Barcelona je imala samo 3 puta igrača više (2/3), a Mladost 10 (6/10) i to je bila ključna razlika. Iako su igrali M zonu, lopta je dolazila do sidruna posebice nakon što su počeli izlaziti više na Kharkova. Od standarnih 14 trener Bajić ostavio je Biljaku van zapisnika.

Barcelona ima manje kvalitete, ali je zanimljiva momčad. Golman Unai Aguirre ima tek 18 godina, ali je i u ovoj utakmici pokazao da je potencijal o kojem svi pričaju već dosegnuo zavidan nivo kvalitete. Prvi put su mi ukazali na njega prrije dvije i po godine kada je sa tek navšenih 16 godina branio za Španjolsku na U18 Svjetskom prvenstvu u Szombateliju. Pričali su mi da je u jednoj akciji protivnički igrač (naše reprezentacije) išao u kontru 1 na 0, ali da je Aguirre toliko brzo iskočio prema njemu nekh2-3 metra, da je pokupio loptu i prije nego je napadač uzeo u ruku i šutirao. I u ovoj utakmici je u 3 navrata pokazao tu eksplozivnost u iskocima prema sidrunu i igraču na stativi. Uz to je upisa nekoliko odličnih obrana. Primjerice kad je obranio vanjski pokušaj s igračem manje, pa odmah stigao napraviti i drugu intervenciju i obraniti pripucavanje sa stative. Ako nastavi sa dosadašnjim radom Lopez će moć mirne duše poći u mirovinu sa 41 godinom. U Barcelonu je stigao i Roger Tahull, prvi sidrun reprezentacije koji je svjetski top nivo. Tu je i Delgado, drugi sidrun je slovački reprezentativac Durik. Flores i Goma su bili solidni, Powera nisam zamjetio. Ali realno tu je jedan igrač top kvalitete, jedan potencijal i buduća svjetska klasa, i 4-5 solidnih igrača tako da je Mladost apsolutni favorit u uzvratu do kada će se stići i malo više odmoriti od napora koje su imali u zadnje vrijeme.

1/8finala Eurokupa

Barcelona – HAVK Mladost         9:11 (1:2, 3:1, 2:4, 3:4)

Suci: BENDER (GER) i FODOR (HUN)

Bar: Aguirre, Vals, Wan der Burg, Power, Flores 2(1), Durik 1, Esteller, Goma 2, Delgado 2, Estrany, Tahull 1, Ramon, Aguilar. Trener: Victor Gonzalez.

Mla: Marcelić, Radu 1, Miloš, Dašić, Lazić 1, J. Vrlić 1, Bukić 3, Bušlje, Visković 1, Bajić, M. Vrlić, Kharkov 4(1), Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Osobne greške: Bar 11, Mla 4

Peterci: Bar 1/1, Mla 1/1

Igrač više: Bar (-+1/1+1/1+0/1)= 2/3 (67%); Mla (1/3+0/1+2/2+3/4)= 6/10 (60%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Bar

Tahull: gol + 2iv

Durik: gol + 1iv

Mla

Radu: 5m + 4iv

Vrlić: 4iv

Plivanje: 2 iv

Odgovori