Marseilleu 10. pobjeda u 11 kola

crousillat marseille osc 2022

CN Marseille – OSC Budapest 13:9 (3:1) (3:2) (3:3) (4:3)

Suci: Ohme (GER), Schwartz (ISR)

Igrač više: Marseille 8/14, OSC 5/11

Dva igrača više: Marseille 1/1

Peterci: OSC 1/1

Marseille: Lazović, Čučković, Crousillat 5, Spaić 1, Prlainović 2, T.Vernoux 1, Olivon, Bouet 1, M.Vernoux 1, Kovačević 1, Vukičević 1, Bodegas, Hovhannysian. Trener: Šćepanović

OSC: Levai, Sziladi, Manhercz 2, Varnai, Salamon, Csacsovszky 1, Dala, Aranyi, Vigvari 2 (1/1), Burian 2, Bundschuh 1, Harai 1, Devai. Trener: Da.Varga

Jedna od onih utakmica koje izgledaju kao da se igraju tek da bi bile odigrane, bez naročitog žara niti naročito vidljive želje gostiju za ostvarenjem nekoga povoljnijeg rezultata. Marseille jeste od početka bio u konstantnoj prednosti 2-3 gola razlike ali daleko je i njihova igra bila od posebice kvalitetne. Ipak, osim što je domaći tim iskazivao više volje za pobjedom i bio samouvjereniji valjda iz činjenice da igra doma, još tri faktora su odlučila ovu utakmicu. Najprije, Marseille je u obrani gotovo potpuno neutralizirao uplivavanja i dupliranja na 2 metra, omiljenu napadačku taktiku Daniela Varge. Tek u par situacija, prvi gol za svoj tim je na taj način postigao Csacsovszky, jednom je Varnai uplivao ali iz povoljne prilike ipak ne i zabio, i jednom kada je Manhercz na takav način izborio igrača više, da im je ova taktika nešto donijela. Drugi odlučujući faktor je bila obrana gostiju koja je prečesto dozvoljavala da domaći centri dobivaju lopte u situacijama samo protiv jednoga čuvara. Makar to nekad ne bilo ni blizu gola, niti rezultiralo pokušajem šuta, u kombinaciji sa sudačkim kriterijem (inače prilično čudnim), ovo je dovodilo do mnoštva igrača više domaćih. Već u prvoj četvrtini bilo ih je 5 (samo 1 u plivanju), do poluvremena 9, a Marseille je tek svoj šesti gol, na kraju druge četvrtine, postigao pri jednakom broju igrača u bazenu. U ovom periodu su gosti na drugoj strani izborili tek 4 igrača više, realiziravši tek jednoga koji je ionako bio u izglednoj kontri. I treći bitan faktor je iznimna učinkovitost Crousillata (5 golova) od kojih su neki bili u jako bitnim momentima, primjerice dva za redom u posljednjoj četvrtini kada su se gosti primakli na 2 razlike. Istina, i to je bilo u kombinaciji s ponekad velikim pogreškama obrane po toj strani (Manhercz i Vigvari) kada je u par situacija ostajao potpuno nepokriven ili je obrambeni bio preslab u duelu. A nije ni Marseille ovisio isključivo na golovima svoga ljevorukoga igrača, čitav niz ih je još doprinosio po jednim golom (Prlainović 2) što opet govori o raznovrsnijim napadačkim rješenjima. Varga je mogao jedino biti zadovoljan u pogledu da su njegovi igrači uspjeli isplivati i pogoditi iz nekoliko kontri (Burian 2 puta, te Vigvari), iz brzih akcija su realizirali kod igrača više Manhercz i Harai ali zato su gotovo bezopasni bili s vanjskih pozicija. 

Marseille je već u prvih 5 minuta stigao do 3:0, postigavši golove kod igrača više, M.Vernoux sa lijevog, Vukičević i Crousillat s desnog vanjskog. Csacsovszky krajem prve i Burian početkom druge smanjuju zaostatak OSC-a ali je do poluvremena ponovo 3 gola razlike (6:3). Gotovo polovica treće četvrtine protječe bez golova dok Prlainović ne odigrava brzo ka Spaiću kod igrača više za prvi puta 4 razlike. Gosti se ponovo malo konsolidiraju stigavši do 8:6  ali na kraju ovoga perioda Crousillat koristi neodlučnost Manhercza vraćajući domaćima 3 gola viška pred završnu četvrtinu. U njoj će OSC još jednom stići do -2 (10:8) na nešto manje od 6 minuta do kraja ali ništa više od toga neće učiniti po pitanju neizvjesne završnice. S 2 gola Crousillata i jednim T.Vernouxa Marseille stiže do 13:8 na oko dvije minute prije kraja do kada vidimo još gol iz peterca  Vigvaria za konačnih 13:9.

Poraz nakon koga je OSC izgubio i četvrto mjesto u grupi B (tu je sada Hannover) pa će mu naredno kolo i utakmica upravo s tim protivnikom dosta odlučivati oko plasmana na F8. Da li su u mađarskom timu upravo ovo imali u vidu, te lakši raspored do kraja u odnosu na njemačkoga predstavnika, pa se nisu željeli previše trošiti u ovoj utakmici, ostaje da se vidi. Na drugoj strani, Marseille je prebrinuo brige oko plasmana na finalni turnir i u završnicu grupne faze ulazi potpuno rasterećeno.

Odgovori