Barceloneta obranom izdominirala protiv Olympiacosa

Barceloneta je upisala treću pobjedu u nizu i popela se na treće mjesto grupe A. Nakon Radničkog i Ferencvarosa u gostima, danas su bili bolji od Olympiacosa na domaćem bazenu s rezultatom 9:5. Sada su u odličnoj poziciji za plasman na final8, nakon što su još donedavno zaostajali više od jedne utakmice za konkurencijom.

U spomenute tri utakmice, Barceloneta je ukupno primila samo 15 golova. Obrana je i danas bila ključni segment u njihovoj igri i konstantno su kontrolirali zbivanja u bazenu. Dojam je da Olympiacos ne bi pobijedio ni da se igralo još 3 dana. Jako puno njihovih napada je završavalo bez da su čitavih 30 sekundi uspjeli postaviti napad.
Osim odlične obrane, gdje je zona besprijekorno funkcionirala, druga ideja u igri Barcelonete bila je kvalitetna i brza tranzicija. Već u prvoj četvrtini Granados je odmah u startu dva puta pobjegao. Jednom je uz dosta sreće, lopta je skrenula od bloka i prevarila Bijača koji bi je inače obranio zabio za 1:0. Odmah idući napad imao još bolju situaciju, ali bez razloga stao na 5m malo iskosa s lijeve strane i Bijač je sada obranio. I kasnije tijekom utakmice ovo je bio glavni fore u napadačkoj igri momčadi Elvisa Fatovića. Uz odličnu realizaciju igrača više.
Srećom po Olympiacos Bijač je bio jako dobar u ovoj utakmici i držao je grčku momčad u priključku prvi dio utakmice. Do kraja prve četvrtine zabio mu je Larumbe s desnog krila s igračem više, a na drugoj strani, Genidounias je također s igračem više, s desnog vanjskog iskoristio više prostora nakon što je Filipović odlično na desnom krilu navukao i vanjskog obrambenog igrača.
I u drugoj četvrtini nastavila se slična igra. Barceloneta je zabila dva puta s igračem više i jednom nakon tranzicije kad i nije bila kontra, ali je jedan igrač Olympiacosa otišao lijevo, a ostavio puno prostora Larumbeu na desnom vanjskom. S druge strane Filipović je s dva individualna klasna poteza zabio dva puta. Jednom s krila s igračem više, kada je prevario blok, a drugi put je zabio s vanjske pozicije prije nego ga je Granados kvalitetno pokrio. Nakon tog gola, krajem druge četvrtine uslijedila je čak 12 minutna napadačka suša Olympiacosa.
Barceloneta je kroz svaku četvrtinu dizala prednost. U prvoj je bilo 1-2 razlike, u drugoj 2-3, a sad u trećoj odlaze na +4. Pavillard i Perrone su zabili s igračem više. Napad Olympiacosa postaje sve nemoćniji i nemoćniji. Genidounias šutira barem dva puta na isteku napada s 10 metara jer se lepeza čitavih 30 sekundi ne uspijeva kvalitetno postaviti. Dio napada završavaju čak i bez takvih besmislenih pokušaja. U jednom napadu Bijač je tek u 20toj sekundi napada uspio proigrati jednog suigrača. Kada imaju bočnu zamjenu, a igralo se gotovo čitavu četvrtinu bez gola – prvi je pao u prvom napadu, a drugi u zadnjem – Olympiacosu još lakše propadaju napadi jer Barceloneta jako kvalitetnom zonom to u takvim situacijama zatvara. S druge strane, primjer kada je Biel radio takvu zamjenu, on puno energičnije pliva i dolazi u situaciju da iz opasne situacije šutira na zonu. I svaka takva zamjena je energična, čak i kada se sidruni mijenjaju na ovaj način.
I u zadnjoj četvrtini igra se vrlo slično. Samo sada Filipović češće pokušava, ali bez uspjeha. Polovicom četvrtine jedan upitni peterac za Olympiacos, dodavanje s krila, ali koje nije na 2 ili unutar 2, nego dodavanje dolazi s četiri metra iskosa, a peterac je suđen na Mourikisu prije nego je lopta došla do njega. Genidounias smanjuje na 7:4. Odmah idući napad Asensio realizira igrača više sa stative na asistenciju Larumbea. Do kraja utakmice još po jedan gol, Kolomvos također sa stative nakon što Biel kao srednji kasni u obrani. I na kraju Munarriz zabija još jednog igrača više, ovaj put s druge stative na dodavanje Perronea koji je na lijevom krilu zavukao do linije gola.

Konačnih 9:5 i ne pokazuje u potpunosti razliku u prezentaciji u ovoj utakmici. Barceloneta je bila još i više bolja, ali su u par navrata propustili realizirati neke situacije. Recimo Perrone s dva igrača više je šutirao protiv dva igrača u bloku i pogodio u jednog od njih. Ili neke situacije iz tranzicije koje nisu do kraja izvedene kako su trebale i mogle. Plus je i Bijač imao cijeli niz odličnih obrana.
Povratak Munarriza jako puno znači u igri Barcelonete. Igrao je stalno na desnoj strani, često i na desnom krilu. To smo spominjali više puta, s njime imaju ravnotežu u napadu, opasni su i s lijeve i s desne strane. Nije baš ulazio kao drugi sidrun, Famera je imao takve zadatke u par navrata i odradio ih je jako dobro. Nitko nije odigrao veliku napadačku utakmicu pa stoga „samo“ 9 zabijenih golova, ali više nego dovoljno da potpuno rasture Olympiacos u ovoj utakmici.

U zadnja 4 kola Olympiacos ima čak 3 poraza i sad su se doveli u situaciju da im je u idućem kolu, doma protiv Ferencvarosa, biti ili ne biti utakmica za plasman na final8. A na početku sezone, u prvih nekoliko kola izgledali su kao prvi favoriti ovogodišnje Lige prvaka. Osim Bijača danas nitko nije dobio prolaznu ocjenu. Posebice Fountoulis. Gkillas i Dervisis su bili loši, ali najveći problem je bio koncept. Barceloneta je i u obrani i u napadu bila u komfornoj zoni, sve se odvijalo po njihovim planovima, a Vlachos nije uspio u niti jednom trenutku nešto promijeniti, ne samo u tijeku zbivanja, nego u niti jednom detalju. Nije se nametnuo s Bušljom na beku, nije se nametnuo protiv zone s vanjskim šutem Filipovića, Genidouniasa ili Fountoulisa, nije se proplivavalo… jako loša utakmica Olympiacosa. I ako promatramo i prethodna kola vidljivo je da nešto jako ne štima u njihovoj igri.
Barceloneta je zabila čak 7 golova s igračem više. Čak 3 puta kada se isključeni igrač već vraćao, ali su prethodnim šutevima dobili novo vrijeme za napad. Imali su 11 napada s igračem više. S druge strane Olympiacos je imao jedan peterac i još 7 napada s igračem više. Obzirom da je Barceloneta igrala puno pliću zonu, ponekad i M zonu, ova razlika je opravdana.

kolo Lige prvaka – grupa A

Barceloneta – Olympiacos 9:5 (2:1, 3:2, 2:0, 2:2)
Suci: Putniković (Srb), Gomez (Ita)
Barceloneta: Lopez, Famera, Granados 1, Munarriz 2, De Toro 1, Larumbe 2, Pavillard 1, Fernandez, Asensio 1, Perrone 1, Biel, Bustos 1, Aguirre. Trener: Fatović.
Olympiacos: Bijač, Grammatikos, Gkillas, Genidounias 2(1), Fountoulis, Gouvis, Dervisis, Bušlje, Mourikis, Filipović 2, Chrysospathis, Kolomvos 1, Zerdevas. Trener: Vlachos
Osobne greške: Barc 8, Oly 12
Jednom dvostruko isključenje Oly
Peterci: Barc -, Oly 1/1
Igrač više: Barc 7/11 (64%), Oly 3/7 (43%)

Odgovori