Barceloneta dolazi u Gruž

 

Na redu je drugo kolo Lige prvaka koja se nastavlja po rasporedu A grupa u petak, B grupa u subotu. U prvom kolu nije bilo iznenađenja iako je par rezultata bilo neočekivano. Od Hrvatskih klubova jedinu pobjedu upisao je Jug u Igralu, dok su Mladost i Jadran krenuli porazima.

 

Tri utakmice igraju se u 19 sati, a jedna u 20.30. Derbi je u Dubrovniku gdje nakon dvije godine gostuje Barceloneta. U odnosu na tu utakmicu u domaćem sastavu nema čak 6 igrača (Bijača, Jokovića, Ivankovića, Rašovića, Renzuta i Pavličevića). S druge strane samo 3 su nova, nema više Vrlića i Paula, a Famera je ozlijedio ligamente koljena u predsezoni. Upravo činjenica da nedostaje Famera koji je i tada i stalno imao zavidnu minutažu i bio bitan faktor u igri, govorilo se da će ga možda i Španjolska reprezentacija angažirati, sugerira snagu Barcelonete. I bez njega u sastavu imaju 10 španjolskih reprezentativaca i po jednog srpskog (Aleksića) i talijanskog (Bodegasa). Samo rezervni golman, koji nikad ni ne ulazi, nije reprezentativac.

Prije te 2 godine gledali smo utakmicu koju možemo podijeliti u dva dijela. U prvom je Jug briljirao, otišao na 7:2. Ali u drugom ista serija Barcelonete za konačnih 9:9. Kako se sve odvijalo na kraju je Jug bio zadovoljniji tim bodom iako je 6 minuta prije kraja bilo 9:6. Tada je Barceloneta nakon 12 minuta promijenila igru u napadu i poremetila Jugovu zonu ulascima Munarriza kao drugog sidruna. Do tada je i Vrlić bio odlično zatvoren uz odličnu igru Macana i kvalitetna pomaganje zone, poglavito sa srednjeg vanjskog. Bilo je malo isključenja na obje strane, po 5 igrača više i još dva peterca za Jug i jedan za Barcelonetu.

 

Ovaj put očekujemo ipak dosta drugačiju utakmicu, ne samo po broju isključenja već i stilom. Barceloneta je malo mijenjala u ekipi, ali je stilski ipak drugačije koncipirana. Tahulj, Bodegas i De Toro tri su sidruna, pa je manje vanjskih igrača u momčadi. K tome, Munarriz sada uopće ne igra beka, a i Aleksić je u prvom kolu bio isključivo vanjski igrač. Većinom su Bustos i De Toro bili na beku. I onda kad u sastavu imamo De Tora, Aleksića i još jednog sidruna, ili neki drugu kombinaciju sličnih igrača, Barceloneta više nije momčad koja može ritmom lomit protivnika. Doduše sad možda veću minutažu bude imao Granados koji je u Gružu uvijek raspoložen. Sada Barceloneta lakše brani ulaske drugih sidruna, što je i Jugov forte, a i neće više biti bezopasna ako Munarriz brzo uleti u probleme s osobnim pogreškama što je primjerice bio slučaj kad su lani na Final8-u u polufinalu izgubili od Ferencvarosa. Nakon brza 3 isključenja (dva u plivanju i jedan na krilu) u samo 3-4 minute provedene u igri, napad, pogotovo s igračem više Barcelonete postao je potpuno bezopasan; 13 zaredom napada ne samo bez realizacije, nego i bez suvisle ideje.

 

Igra Barcelonete nikad nije odgovarala Jugu, a vidjet ćemo hoće li ova očekivana promjena stila ipak malo ići u korist. Jug je u prvom kolu pobjedio u Igalu u utakmicu u kojoj je briljirao Toni Popadić. Kasnije kad se i u napadu otvorilo prednost je narasla na 5 razlike. Na početku sezone Benić je još daleko od forme. Prvi put je imao reprezentativno ljeto ove godine pa se očito nije još stigao spremiti. Uz njega i Obradovića te ako Merkulov bude malo više toplo, a malo manje hladno, Jug ima vrhunsku šutersku formaciju ove godine. Uz Fatovića, Papanastasioua šuterski dijapazon dobiva na širini. U odnosu na prije dvije godine, Lozina je puno bolji sidrun, tako da je sada prednost na toj poziciji (i odlaskom Vrlića) na Jugovoj strani.

Očekuje nas jedna odlična utakmica dvije momčadi koje pucaju na visoki plasman i na final8-u. Osim uživo utakmica se može pogledati u na ArenaSport 2.

 

Splitski Jadran jedini igra u 20.30. nakon debakla u prvom kolu protiv Olympiacosa i poraza čak 8:17 opet su domaćini, ovaj put protiv Spandaua. To je puno lakši protivnik protiv kojega bi trebali upisati 3 boda ako ove godine misle biti na barem na lanjskom nivou. Spandau je u prvom kolu igrao sa samo jednim sidrunom, nije bio Pješivca u sastavu. Kad je Ćuk bio na klupi jako teško su se nosili s obranom Barcelonete. Osim toga i Stamm je možda cijelu utakmicu proveo na klupi. Ako je i bio u bazenu, nije ga se zamjetilo u ne baš tehnički visoko kvalitetnom prijenosu. Za bolje najaviti šanse berlinske momčadi trebali bi znati jesu li ova dvojica spremni i kakvo je psihofizičko stanje cijele momčadi (Ćuk spominje probleme s ozljedama u najavi utakmice). Oni često imaju puno lošije lice na gostujućim bazenima.

Jadran nije baš dobro ušao u sezonu. Osim tog visokog poraza od Olympiacosa izgubili su visoko i od Mladosti u kupu, doma od Jadrana HN u regonalnoj ligi. Ovo je utakmica koja može usmjeriti europsku sezonu za oba kluba, ko pobjedi ide u borbu za eventualno četvrto mjesto. Posebice kad bi Spandau uspio upisati 3 boda jer su gostujući bodovi posebno važni. U Jadrana se očekuje buđenje Viskovića koji je lani bio odličan u svim značajnijim pobjedama. Osim toga obrana mora bit puno bolja, po 17 primljenih golova od Olympiacosa i od Mladosti puno je previše.

 

U Igalo stiže Szolnoki. U prvom kolu Jug je pobjedio Jadrana 12:7. Osim toga Jadran je visoko poražen i od Mladost na domaćem bazenu, 12:4. I s porazom u Gružu to su 3 uzastopna poraza. Indikativno je da imaju velikih problema u napadu. Zabijali su 6 pa 7 pa 4 gola. Ne mogu doći do pobjede na taj način. Igrač više mora bit bolji, a i trebali bi vratiti svoj prepoznatljivi stil sa bar neoliko golova iz tranzicije. Szolnok nije oduševio protiv Sinteza u prvom kolu. Umjesto jedne laganije i uvjerljivije pobjede na kraju samo 13:10 u poprilično izjednačenoj utakmici. Da Jadran nije poljuljan s ove zadnje 3 utakmice, posebice visokom porazom od Mladosti, bio bih uvjereniji da u ovoj utakmici neće izgubiti. Ovako, koeficijent čak 4.30 privlači pažnju. Početak je sezone, mnoge ekipe još traže formu.

 

Olympiacos dočekuje Sintez. Sve osim visoke pobjede u kojoj će baš svaku četvrtinu dobiti Joković, Geniodunias i društvu, a bar jednu i sa minimalno 3 razlike, bit će iznenađenje. Ne bi čudilo, obzirom na igru u napadu koju im je donio Joković, na puno brži protok lopte, na opasnu lijevu ruku, da opet zabiju 15 + golova.