BPM – JUG 11:11

BPM Sport Management – Jug 11:11 (3:3, 1:0, 3:4, 3:3)

Suci: Stavridis (Grčka), Dervieux (Francuska)

Igrač više: BPM (9/15) – Jug (6/16)

Peterci: BPM (0/0) – Jug (0/1)

BPM: Lazović, Dolce 1, Damonte 4, Alesiani 1, Fondelli, Di Somma, Drašović 1, Bruni 1, Mirarchi, Luongo 3, Casasola, Valentino, Nicosia.

Jug: Popadić, Macan 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković, Garcia, Lozina 1, Merkulov 2, Kržić, Žuvela, Benić 2, Papanastasiou 2, Vukojević.

 

 

BPM Sport Management je bio domaćin Jugu u derbi utakmici B skupine Lige Prvaka u vaterpolu. Domaćin, iako drugoplasirani u skupini, trebao je pobjedu u ovom susretu da osigura plasman na F8 završnom turniru. S ovih 11:11 morat će ostvarit jedan dobar rezultat na dva teška gostovanja do kraja ili će im Jug pomoći na gostovanju u Mađarskoj. Razlog zašto im treba treće mjesto je u sustavu natjecanja koji dozvoljava da Hannover bude siguran sudionik završnog turnira zbog toga što je domaćin, iako to nisu ostvarili svojim rezultatima u bazenu.

Sva četiri plivanja za loptu su osvojili domaćini i to poprilično uvjerljivo što im je u svakoj četvrtini dalo prvi napad. Jug je zabio prvi preko Merkulova nakon kontre u kojoj je ostvaren višak na lijevom krilu. Damonte je s desnog krila izjednačio s igračem više, suđeno je isključenje bez lopte. Novi igrač više i 2:1 za domaćine preko Drašovića. Opet je bilo isključenje bez lopte. Blok Garcie nije bio dovoljno dobar i Drašović je zabio s lijevog vanjskog. Merkulov je zabio šutem izvana za 2:2. Lozina se izvrsno snašao na dva metra na asistenciju Žuvele i zabio za 2:3. Konačni rezultat prve četvrtine postavio je Luongo s lijevog krila, nakon još dva isključenja bez lopte. Na 3:3 je zabio u situaciji sa dva igrača više.

Drugu četvrtinu je Jug odigrao izrazite neefikasno, ali to nisu ni domaćini iskoristili, tako da je završena sa 1:0 za domaćine. Jedini pogodak djelo je Damontea, koji je iskoristio Žuvelino popuštanje u bloku s desnog krila. U ovoj četvrtini sjajan je bio Lazović, za istaknut je njegovu veliku obranu Lozini sa dva metra. S druge strane, izvrstan je bio i Popadić, koji je skinuo čisti zicer nakon jednog sudačkog poklona domaćinu. Lončar je izborio peterac, ali je Papanastasiou pogodio stativu i Jug nije zabio cijelu drugu četvrtinu.

Domaćin je na početku četvrtine zabio za 5:3, kod još jednog igrača više, ovaj put izborenog normalnim načinom na dva metra. No, već iduća dva napada Juga dovela su do 5:5. Oba gola zabio je Fatović. Slijedila je loša reakcija Fatovića na dva metra i domaćin je poveo sa 6:5 sa svojim prvim golom s jednakim brojem igrača u bazenu. Čisti zicer obranio je Popadić u idućem napadu i spriječio domaćine da se odvoje na dva gola razlike. Papanastasiou je zabio za 6:6 s igračem više, isključenje bez lopte. Slijedio je dosta dugi prekid nakon prigovora domaćina i suci su nakon 7-8 minuta vijećanja poništili gol i dodijelili loptu Jugu i novi napad. Razlog poništenja gola: zapisnički stol nije na vrijeme dao znak igraču domaćih da se vrati u teren nakon isključenja. Objašnjenje je teško prihvatljivo jer se po vremenima isključenja zaključuje da nije isteklo 20 sekundi. No, već nakon par sekundi novog napada suđeno je isključenje na dva metra bez lopte i Lončar je zabio za novih 6:6 sa stative. Papanastasiou je zabio 6:7 nakon što je potpuno izvozao svog čuvara, zaradio isključenje i brzo zabio nakon toga. Domaćin je na 7:7 izjednačio nakon faula na Luongu. Faul je bio dosta unutar pet metara, lopta je otplivala preko pet metara ali su suci dozvolili da puca iz faula i zabije. Domaćin je poveo na 8:7 i jednoj situaciji gdje Jug nije imao puno šansi, suđen je kontrafaul u napadu, brzo isključenje i u čistoj kontri je ostao Alesiani i zabio za 8:7. Benić je izjednačio na 8:8 nakon strpljivog napada Juga. To je bio rezultat nakon treće četvrtine.

Jug je prvi zabio preko Macana u zadnjoj četvrtini. Bio je to još jedan strpljivi napad Juga gdje se iskoristio pad koncentracije domaćina i Macan je ostao sam u dobroj poziciji. Na 8:10 povisio je Benić lijepim udarcem izvana kod igrača više. Damonte je smanjio s desnog krila na 9:10 preko bloka Lončara, nakon još jednog isključenja bez lopte. I Jug je zaradio slično igrača više kojeg je realizirao Papanastasiuo. U tim trenucima je Popadić imao još jednu veliku obranu i Jug je propustio priliku riješiti utakmicu. U zadnje dvije minute Popadić je obranio kontru domaćinu i već je izgledalo da Jug dobija utakmicu. No, uslijedio je kontrafaul, iako je Jug prvenstveno imao namjeru držat loptu cijeli napad. Brzinski je suđeno isključenje bez lopte i Luongo je smanjio na 10:11. Jug je u svom napadu dobio priliku s igračem više, ali je krivo dodavanje oduzelo priliku za realizaciju. Domaćinu je ostalo vremena za jedan napad, naravno da je odmah suđeno isključenje bez lopte i na 11:11 zabio je Damonte s desnog krila, potpuno je iznenadio blok i Popadića s desnog krila.

Domaćin je na kraju zadovoljan s bodom jer su ga iščupali u zadnjem napadu. Odigrali su obrambeno dobru utakmicu sa svojom M postavkom, no napadački djeluju potpuno nemoćno. Nemaju mogućnost da im sidrun izbori dobru poziciju i svaki napad im se svodi na forsiranje kontakta iz kojega se uvijek izvuču na način da dobiju igrača više. Dobro su koristili igrača više. Fascinira uigranost sa sucima kako im pali ta taktika. Nevjerojatno je da su s takvom igrom imali samo jedan kontrafaul, dok su Jugu suđena tri. Osim Lazovića na golu, posebno je bio inspiriran Damonte sa četiri gola i Luongo sa tri.

Jug je odigrao još jednu izvrsnu utakmicu ove sezone, u obje utakmice koje nisu dobili su primili gol u zadnjih 15 sekundi, što znači da još ove sezone u Ligi Prvaka nisu ni blizu porazu. Imponira smirenost koju Jug ima u ključnim trenucima, nema nervoze iako se igrala gusta i tvrda utakmica. Sjajnu utakmicu odigrao je Papanastasiou sa dva gola, čak četiri asistencije, jednu oduzetu loptu i dva zarađena isključenja. Ni promašeni peterac mu ne može umanjiti učinak. Jako dobar je bio Lozina koji je zabio jedan gol, zaradio tri isključenja, ali imao i dvije oduzete lopte u obrani. Popadić je imao još jednu sjajnu utakmicu sa trinaest obrana i možemo reći da Jug nije osjetio odlazak Bijača u Pro Recco.

Suđenje je bilo ujednačeno po broju isključenja, ali su suci bili dosta jak saveznik domaćinu da bi mogli napadački odigrati utakmicu s kojom bi mogli parirati Jugu.

Tri kola prije kraja Jug je vodeći sa 29 bodova, BPM je drugi sa 23 boda, slijedi Olympiakos sa 21, dok je u igri za F8 još i Szolnoki sa 18 bodova. Jugu slijedi gostovanje kod Szolnokija, a BPM je domaćin Hannoveru. Sljedeće kolo je na rasporedu u subotu 13.04.