Brescia opet bolja od Ferencvarosa

https://www.facebook.com/vincenzorenzuto7

Brescia je i drugi put ove sezone pobjedila Ferencvaros, ponovno 3 razlike. Ovaj put je bilo 9:6 uz vodstvo od samog početka utakmice kada je Joković s dva gola usmjerio tijek koji se u niti jednom trenutku nije preokrenuo. Pa čak ni kada je Del Lungo dobio isključenje s pravom zamjene 7 minuta prije kraja utakmice.

Brescia je otvorila utakmicu s 3:0 (Joković dva i Renzuto jedan gol) i iako se Ferencvaros do kraja četvrtine vratio u egal, na 3:3 golovima Jakšića (dva) i Zalankija, vrlo brzo je Brescia opet preuzela vodstvo koje je kroz većinu ostatka utakmice bilo 2 razlike. Jako puno obzirom na događanja i broj postignutih golova.

Možda bi se situacija drugačije odvijala da nije na 4:3 Aleksandrescu iz čista mira poništio gol Zalankija s igračem više. Sudio je kontrafaul Bicariju na stativi iako je, ako bi išta sudio, jedino moglo biti još jedno isključenje na Bicariju. Kasnije, u prvoj minuti zadnje četvrtine kada je Del Lungo nasrnuo na Jakšića – gurnuo ga ispod vode i onda ga očigledno udarao, „nabijao u dno bazena“ – Aleksandrescu je sudio isključenje s pravom zamjene. Pohvalio bih ga za tu odluku jer suci rijetko kad donesu ovaknu odluku koja je jedina i potpuno ispravna u ovakvim situacijama.

Nije to bila visoko kvalitetna utakmica, barem što se napadačkog dijela tiče. Ali vidjeli smo cijeli niz odličnih blokova, kvalitetno odigranih zonskih obrana i ostalih poteza u obrani koji daju ovoj utakmici visoki nivo. Nedostajao je Denes Varga, ključni igrač Ferencvarosa koji je propustio čitavi turnir, ali su danas u sastavu bili i Bicari i Vamos i Vogel. Prisjetimo se da je bez njih četvorice FTC pobjedio Barcelonetu prije 3 dana. Jakšić je često ulazio kao drugi sidrun, bio praktički jedina opasna točka napada s igračem više, na drugoj stativi. Zaradio je 3 igrača više. Bicari je isto bio dobar što se tiče zrarađenih igrača više; zaradio je peterac i 4 igrača više. Vamos nije puno pokušavao, vidi se da nije baš spreman. Zalanki je imao 6 pokušaja, dva gola, oba iz blizine, u polukontrama. Fountoulis nije izlazio iz igre, sve 32 minute je odigrao, ali kako to obično i biva kad igra protiv Jokovića, nije zabio (6 udaraca) nije je bio uopće opasan. Mladi, 19godišnji Vigvari imao je cijeli niz baš jako loših udaraca. Istaknule su se dvije situacije, obje s igračem više. Prvo ga je obrambeni igrač udario po ruci kada je šutirao s vanjske pozcije i lopta je umjesto udarca otišla kao dodavanje Del Lungu. Drugi put je s lijevog krila promašio čitav gol kada je golman bio isključen, a znamo da igrač koji je stao umjesto Del Lunga na gol ne smije niti izvaditi obje ruke iz vode istovremeno. Ta akcija s igračem više je općenito bila loša, lopta je presporo kružila oko obrane i nije se ni otvorila dobra situacija.

Osim prve četvrtine i dva gola Jakšića nakon dobrih asistencija na stativu (jednom zaspao Joković), FTC je bio jako loš s igračem više. Lopta oko zone nije dobro kružila i niti jednom se nije izgubila kompaktnost obrane i došlo u situaciju da se izradi dobra pozicija za udarac. Jedina dva obrambena kiksa bila su dva gola Zalankija, jednom iz polukontre 6 na 5, a drugi put također nakon tranzicije kada je možda i bez plivačke prenosti ostao nepotrebno sam. I to na krilu na neka 3 metra od gola. Ostatak utakmice poprilično savršena obrana Brescie koja je još jednom pokazala da je ozbiljan kandidat za naslov prvaka Europe ove godine. Možda i prvi izazivač Pro Recca.

Bitan faktor takve Brescie je i Maro Joković. Toliko je bitan da je samo zadnjih minutu i 4 sekunde prve četvrtine bio na klupi, a svo ostalo vrijeme proveo je u igri. Odmah je zabio 2 gola. Imao je još i 2 asistencije, od kojih je jednu Lazić promašio sa stative. Potpuno je zaustavio Fountoulisa, a niti jedan gol Ferencvarosa nije došao s njihove lijeve strane. I Renzuto i Vlachopoulos su zabili po dva gola. Grk dosta igra lijevo jer desno nije potreban. Zanimljio je da je trener Bovo osim u prvoj četvrtini u sve tri ostale igrao dobar dio minutaže bez oba klasična sidruna, Lazića i Nikolaidisa. Tada bi Renzuto ili Dolce uskakali na poziciju sidruna. Tako je momčad značajno brža, ali nisu uspjevali ostvariti prednost u tranziciji.

I oni su imali problema u igri s igračem više, imali su  realizaciju, 4/10. I isto tako su zabili prve dvije akcije. Lopta je tada brzo kružila i otvorila se prilika, oba puta na desnom vanjskom (Joković i Renzuto). Međutim, kasnije su neki igrači prebrzo išli u realizaciju iz situacija koje nisu izrađene. Ponajviše Dolce, pa onda ponekad i Cannella i Alesani.

Brescia je iskusna momčad u kojoj je većina igrača u najboljim godinama, složena da ove sezone osvoji neki trofej, a možda i više njih. Možda su nešto manje iskusni na poziciji sidruna, ali imaju vanjske igrače koji mogu uskočiti po potrebi na tu pozciju. I sve to , i iskustvo i mirnoću u igri i kvalitetu i posloženost su pokazali i u ovoj utakmici.

Liga prvaka – grupa B, Budimpešta

Ferencvaros – Brescia                   6:9 (3:3, 0:3, 2:1, 1:2)

Suci: ALEXANDRESCU (ROU) i STAVRIDIS (GRE)

FTC: Gardonyi, Sedelmayer, Pohl, Zalanki 2, Vamos 2(1), Mezei, Fountoulis, Jakšić 2, Fekete, Vigvari, Sz. Jansik, Bicari, Vogel (10). Trener: Zsolt Varga.

Brescia: Del Lungo (6), Dolce, C. Presciutti, Lazić, Joković 2, Nikolaidis, Renzuto 2(1), Cannella 1, Alesiani 1, Vlachopoulos 2, Di Somma 1, Gitto, Gianazza (3). Trener: Alessandro Bovo.

Osobne pogreške: FTC 11, Bre 11

Isključenje s pravom zamjene: Del Lungo ’25.

Peterci: FTC 1/1, Bre 1/1

Igrač više: FTC (2/2+0/3+0/2+1/3)= 3/10 (30%), Bre (2/4+1/2+1/3+0/1)= 4/10 (40%)

Obrane: Vogel (3/6+3/6+2/3+2/4)= 10/18 (56%), Del Lungo (2/5+1/1+3/5)= 6/11 (55%), Gianazza (3/4)= 75%

Zarađeni peterci i igrači više:

FTC

Bicari: 5m + 4iv

Jakšić: 3iv

Vamos: 2iv

Mezei: 1iv

Bre

Nikolaidis: 5m + 3iv

Lazić i dolce: po 2iv

Renzuto, Di Somma i u plivanju: po 1iv

Odgovori