Porazom od Marseillea završio drugi turnir grupne faze

https://www.facebook.com/CNMarseille.PageOfficielle

CN Marseille – VK Jug Adriatic Osiguranje 15:13 (5:3) (4:4) (2:3) (4:3)

Suci: Teixido (ESP), Putniković (SRB)

Igrač više: Marseille 6/16, Jug 6/15

Peterci: Jug 1/ 2

Marseille: Lazović (10), Čučković 1, Vanpeperstreate, Spaić, Prlainović 2, Vernoux, Crousillat 3, Đurđić 1, M.Vernoux 1, Kovačević 3, Vukičević 3, Izdinsky 1, Hovhannisyan. Trener: Šćepanović

Jug: Popadić (1), Obert 1, Fatović 3 (0/1), Lončar, Kržić, Garcia 2, Tomasović 1, Merkulov 1, Papanastasiou, Žuvela 2, Benić 1, Obradović 2 (1/1), Vukojević (7). Trener: Kobešćak

Iako je na startu ovoga turnira Marseille ostao bez očekivanih bodova u remiju protiv Spandaua, francuski tim je sigurno njegovo najprijatnije iznenađe. Pobjede protiv favoriziranih Olympiacosa i Juga, uz odličan otpor Pro Reccu pokazale su da je trener Šćepanović na dobrome putu stvoriti ekipu koja se može suprotstavit i najjačim protivnicima. Pri tome, isto kao i Olympiacos i Jug, Marseille je također imao dosta igrača koji su sigurno iscrpljeni nedavnim reprezentativnim obavezama pa su opet ostavili povoljniji utisak od pomenutih rivala. Jug je ovim porazom pokazao da ono protiv Pro Recca nije iznimka (a niti u pobjedama nije djelovao ubjedljivo), već je tim očito, ajmo reći iz objektivnih razloga, u krizi, možda i bolje u ovome djelu sezone. U kome će pravcu otići ova utakmica moglo se naslutiti još u prvoj četvrtini. Marseille na ovome turniru nije igrao utakmice sa puno golova, postizali su 7, 8 i 9, protiv Juga 5 već u prvoj četvrtini. Protiv Recca su skoro sve golove postigla dva igrača, ovaj put su efikasni bili i Prlainović i Vukičević, Šćepanović je ponovo napravio dobar potez vrativši u postavu kapetana Kovačevića (3 gola) i Marion Vernouxa (1), Kobešćak je na drugoj strani već sredinom druge četvrtine na golu mjenjao Popadića koji je imao samo jednu obranu i 8 primljenih golova. Vukojević je djelovao bolje, imao 7 obrana ali je i čitav tim u defanzivi zaigrao malo ozbiljnije od 5 golova minusa, videvši valjda da je vrag odnio šalu. Utakmica je obilovala izbačajima (tri igrača Juga i dva Marseillea nisu završila utakmicu), Jug ih je veliku većinu dobio na 2 metra pokušavajući presingom ili višom zonom ,što je čak bio i dobar izbor jer su sa vanjskih pozicija golovi padali sa svih strana. Marseille je pak svoje izbačaje gotovo podjelio, dosta ih je bilo na Obertu i Lončaru, ali gotovo isto toliko u ometanju pokušaja kontri. Par polukontri imao je Jug, Žuvela i Garcia realizirali su na nepostavljenu obranu, iz dvije klasične na drugoj strani pogađao je Vukičević i to u bitni trenutcima posljednje četvrtine. Efikasnost kod igrača više bila je gotovo identična, Jug je kod svoja 2 imao i peterce, Fatoviću je obranio Lazović, Obradović svoj realizirao. Za razliku od Marseilla, Jugu su itekako falili golovi sa vanjskih pozicija, tek jedan je postigao Benić (nije više ni pokušavao), promašivali Garcia, Papanastasiou, Merkulov. Na drugoj strani, najviše je pokušavao Prlainović, dva puta pogodio, ali odigrao ono zbog čega je i doveden, da bude mozak tima. Croussilat, Izdinsky i Vukičević, uspijevali su zabijati iz faulova, Kovačević na zonu i to je na kraju odnjelo prevagu u ovoj utakmici. Jug je imao nekoliko fino zamišljenih akcija, efikasnih kod  uplivavanja Fatovića i Tomasovića, jednom Merkulova kod dupliranja na 2 metra.

Marseille je na startu došao do dva razlike golovima Prlainovića  sa desnog vanjskog i Kovačevića iz igrača više, Fatović (igrač više) postiže prvi gol za Jug nakon 4 minute igre a jedino poravnaje donosi Žuvela golom sa srednjeg na nepostavljenu obranu (3:3). Crousillat postiže još dva gola (ukupno 3 u prvoj četvrtini) od toga jedan u zadnjoj sekundi prve četvrtine, za 5:3. Početkom druge Kovačević sa srednjeg na zonu donosi već 3 razlike francuskome klubu, Garcia iz igrača više smanjuje na 6:4, no slijede 3 gola u nizu Marseillea, Đurđić (igrač više), Izdinsky iz faula, Prlainović sa 8 metara pa je na 3 minute do poluvremena 9:4. U međuvremenu je Jug imao nerealizirani peterac, Merkulov i Tomasović su grešili kod igrača više a Vukojević na golu zamjenio Popadića. Do isteka druge četvrtine Jug se ipak konsoliduje, Obradović iz još jednoga peterca, Garcia iz polukontre i Žuvela sa stative kod igrača više, vraćaju minus na prihvatljiva 2 gola, na poluvremenu je 9:7.

Lazović i Vukojević brane kod igrača više na svakoj strani početkom treće četvrtine, Benić dobro proplivava ali loše šutira da bi malo potom iz vana najzad zabio smanjivši na 9:8. Nakon još jedne obrane Vukojevića, Vukičeviću kod igrača više, Jug ima istu situaciju i priliku za poravnati ali Papanastasiou pogađa samo stativu. Do kraja treće četvrtine igra se gol za gol, Vukičević iz faula i Čučković iz brzo izvedenog igrača više za Marseille, Obradović i Fatović (oba igrač više) za Juga, uz po još jednog neiskorištenog igrača više, Papanastasiou je promašio, Čučkoviću sa stative obranio Vukojević. Pred posljednji period bilo je 11:10. Novu priliku za poravnanje Jug ima nakon Prlainovićevog promašaja kod igrača više (Benićev treći izbačaj), Čučković (i njemu treći faul) pravi izbačaj na Lončaru ali Lazović brani Žuveli, Vukičević je sam u kontri, Papanastasiou dobija izbačaj pa francuski tim opet ima 2 razlike. Lazović bilježi još dvije obrane, Garcii pa Fatoviću (igrač više), Marseille jednog igrača ne koristi (kontrafaul) ali nakon Žuvelinog trećeg izbačaja Marion Vernoux zabija sa ljeve strane za 13:10 sredinom četvrtine. Lazović još jednom brani šut Papanastasioua, Prlainović izbacuje još jednom u kontri Vukičeviću koji realizira za gotovo sigurnih 14:10. Ipak, ponovo 3 gola nižu Jugaši u dvije minute, Tomasović iz ljepe akcije, Merkulov sa centarske pozicije, Obert kod igrača više, donose dramu na minutu i pol do kraja (14:13). Nakon lošeg napada francuskoga tima, još jedna prilika je za poravnanje ali u napadu Juga kontrafaul je suđen Lončaru te je ostalo vremena da Kovačević stavi točku na ovaj susret i konačnih 15:13.

Možda je tek ovaj turnir donio potvrdu da Marseille ide u dobrom pravcu u stvaranju respektabilnog tima ali će se to još morat svakako potvrdit i konstantošću u nekim budućim utakmicama. Potencijal im ni do sada niko nije sporio. Što se pak Juga tiče, ako je za utjehu, vjerojatno slabije od ovoga ne može. Ostaje se samo vidjet koliko će konsolidacija potrajat.

Odgovori