Drugi Final8

 

Po drugi put klupska vaterpolska sezona završava završnim turnirom Lige prvaka sa 8 sudionika; Final8-om na koji su se plasirali prve tri momčadi Italije; Pro Recco, Brescia i Sport Managment, prvak Hrvatske Jug, prvak Mađarske Ferencvaros, prvak Španjolske Barceloneta, prvak Grčke Olympiacos i druga momčad Njemačke Hannover. Oni su u biti i nisu plasirali nego su kao domaćini ovog turnira dekretom izborili nastup.

 

 

 

Po drugi put u nizu na završnom turniru nastupa 8 momčadi, što je svakako previše i nije slučajno da svi ostali sportovi imaju ovakve završnice sa 4 sudionika. Teško je držati koncentraciju i fokus na 4 utakmice u istom danu, i 3 dana igrati u nizu. Raspored završnice odavno je poznat:

 

Četvrtak 06.06.

16.00                   Jug (B1) – Ferencvaros (A4)

17.30                   Barceloneta (A2) – Sport Managment (B3)

19.00                   Pro Recco (A1) – Hannover (B6)

20.30                   Olympiacos (B2) – Brescia (A3)

 

Petak 07.06.

Nakon dvije utakmice poraženih u besmislenom razigravanju 5-8.mjesta

19.00                   A1/B6 – B2/A3

20.30                   B1/A4 – A2/B3

 

Subota 08.06.

Nakon utakmica za 7. i 5. mjesto

19.00                   utakmica za 3.mjesto

20.30                   finale

 

Po prvi put završni turnir igra se u Hannoveru. Domaćini zadnjih dana postavljaju montažne tribine i očekuje se da će biti ispunjene. Vidjet ćemo hoće li Nijemci donijeti pomak u organizaciji.

 

Naslov brani Olympiacos koji je lani pobjedio Spandau (6:5), Barcelonetu (6:4) i Pro Recco (9:7). Ukupno ima dva naslova i još dva finala (oba poražen od Juga). Lanjski finalist Pro Recco ima ukupno 8 naslova (najviše) i još 7 poraza u finalima (također najviše). Zadnjih 6 godina samo jedan, a 6 godina prije toga čak 4 naslova prvaka Europe. Treća je bila Barceloneta koja ima jedan naslov od prije 5 godina. Jug je bio četvrti, a do sada ima 4 naslova i još 4 poraza u finalima. Lanjski petoplasirani Szolnoki nije uspio izboriti plasman nakon 4 uzastopna sudjelovanja. Nema ni šestog Egera. Brescia lani sedma još nikad nije bila u polufinalu. Spandau je bio osmi i oni su treći klub koji nije potvrdio lanjski rezultat.

Novi su Sport Managment koji je po prvi put ikad igrao Ligu prvaka. Zatim Ferencvaros koji je 1989. bio četvrti i Hannover koji nikad nije bio ovako visoko.

Uzimajući u obzir sastave, trenere, logistiku, LEN-u i još nekoliko paramatera može se poredati klubove i dodijeli ti im brojčane vrijednosti po pitanju osvajanja naslova:

 

8. Hannover 0,1%
7. Sport Managment 0,9%
6. Brescia 3%
5. Ferencvaros 8%
4. Jug 13%
3. Barceloneta 18%
2. Olympiacos 23%
1. Pro Recco 34%

 

Očekuje nas dosta zanimljivih utakmica. Odmah na otvaranju turnira Jug i Ferencvaros igraju najneizvjesnije i najzanimljivije četvrtfinale. Na kraju dana vidjet ćemo koliko će Brescia parirati Olympiacosu. Lani su tek nakon peteraca izgubili od Pro Recca, a da bi bili konkurentni i ove godine kada su još jači, opet će im trebati lanjsko suđenje. A za suđenje su određeni:

Dervieux (Fra), Berishvili (Gru), Ivanovski (CG), Zwart (Niz), Alexandrescu (Rum), Naumov (Rus), Margeta (Slo) i Raković (Srb).

 

Francuz i Nizozemac su dokazano loši suci. Za Gruzijca nikad nismo čuli niti je do sada sudio neku značajniju utakmicu. Naumov je sudac s jako sporim refleksima pa često donosi krive odluke. Raković je dobio prednost pred Putnikovićem i realno je sudac koji puno manje teži samoisticanju. Nismo ga odavno pratili, ali dosta je obećavao prije nekoliko godina. Ivanovski bi također trebao biti dobar, a Margeta i Alexandrescu su tu već godinama i praktički stalno sude finala. Rumunj je lani poklonio pobjedu Pro Reccu protiv Juga izmišljenim crvenim kartonom Lončaru i također jako često teži sebe istaknuti u prvi plan.

 

Stefano Tempesti već godinama ganja 6.naslov s kojim bi se izjednačio i Perišićem na vrhu. Mislim da od ostalih igrača koji nastupaju nitko nema više od 3 naslova. Iako je LEN-ina službena statistika puna pogrešaka čak i po ovom pitanju.

Danče.hr će i na ovom final8-u imati svoje predstavnike pa nas idućih dana pratite u osvrtima i analizama. Prijenosi svih utakmica biti će na len.tv-u i na ArenaSportu.