Četvrtfinalni dan

 

 

Četvrtak, šesti šestog, četvrtfinalni je dan Final8-a u Hannover – mislim da se nikad sjevernije nije igrala završnica. Već u 16 sati Jug igra protiv Ferencvarosa uz prijenose na len.tv-u i na Arena Sportu. Redom, svakih sat i po kasnije na rasporedu su ostale tri utakmice.

 

Sretno smo doputovali 1280 km sjeveroistočno od Dubrovnika. Putem smo sreli Jugovog dopredsjednika koji je išao drugom linijom iz Čilipa, pa na Zurichom aerodromu izbornika i direktora saveza (koji su odmah kidnuli na desno kad su nam se pogledi sreli :smile:), a u avionu iz Zuricha nekoliko navijača Olympiacosa.  Smješaj kao i na fotografijama na Airbnb-u, a trenutačno vrijeme je slično kao i u nas, 20-ak celzijusa i kiša samo što nije počela.

 

 

Raspored četvrtfinalnog dana:

 

16.00     Jug – Ferencvaros (sude: Alexandrescu i Naumov)

17.30     Barceloneta – Sport Managment (sude: Berishvili i Dervieux)

19.00     Pro Recco – Hannover (sude: Ivanovski i Zwart)

20.30     Olympiacos – Brescia (sude: Margeta i Raković)

 

Odmah na startu na papiru najneizvjesnija utakmica; hrvatski protiv prvaka Mađarske. Gledajući sastave to izgleda ovako:

Popadić vs. Vogel

Lozina

Lončar

Nikić

Mezei

Papanastasiou Garcia Mitrović

Vamos

Kallay

Fatović

Merkulov

Joković

Benić

Varga

Jansik

Younger

Sedlmayer

Macan

Žuvela

Jakšić

Pohl

 

 

Kod Juga su tu još Kržić, Tomasović i Čulina kao opcija za trinaesto mjesto u postavi. I jasno rezervni golman Vukojević. Zsolt Varga ima još na raspolaganju Nemeta i Gor Nagyija, a rezervni golman je Gardonyi. I jasno je da se igači neće držati samo ovih pozicija, npr Younger čim Mitrović ili Varga odu na klupu prelazi lijevo, nekad je i na beku. Ona je Sedlmayer krilo, a Vamos vanjski, itd…

 

Gledajući sastav FTC-a vidimo da je to izrazito iskusna ekipa. Najmlađi u momčadi je golman Vogel koje će za mjesec dana napuniti 22 koliko već ima Jakšić. Sedlmayer i Pohl imaju 24 godine. Najstariji su Nikić (36), Kallay (33), Varga (32), Mitrović (31). Gor Nagy također ima 36, ali on će vjerojatno ostati na tribinama. Vamos (26) i Younger (27) su u najboljim godinama. Osim toga imaju veliku širinu, na tribinama će ostati jedan sidrun, vjerojatno Nemet koji je nedavno s Mađarskom u Zagrebu osvojio Europa kup i Gor Nagy koji je godinama igrao kao bek u reprezentaciji. Svih 11 igrača u „polju“ su reprezentativci ili su nekad bili reprezentativci. Možda jedino ljevak Kallay ne spada u tu kategoriju obzirom na ogromnu konkurenciju ljevaka u Mađarskoj, ali i on sa međunarodnom karijerom (sjećamo ga se još iz Primorca prije 8 godina) i mađarskom karijerom potvrđuje kvalitetu.

 

Glavne prednosti Ferencvarosa su:

 

 • Kad se Vamos postavi na desnog vanjskog, a Denes na lijevog, i na zonu i s igračem više, jako teško se braniti protiv takva dva šutera.
 • Širina momčadi. 10.,11 i 12. igrač u momčadi su Kallay, Pohl i Sedlmayer. Prvi ima 33 godine i uglavnom ulazi nakon time outa kada igraju s igračem više sa dva ljevaka. On je tada uvijek na krilu. Druga dvojica imaju po 24 godine i reprezentativci su Mađarske.
 • Ulazak Youngera i Jakšića kao drugih sidruna, obojica to izvrsno rade. Obzirom da su dobar dio sezone propustili Mezei, pa onda i Nikić, znao je trener Varga imati postavu bez iti jednog klasičnog sidruna po 4-5 minuta u kontinuitetu. Zbog ove dvojice napad nije patio zbog toga.
 • Odlične su stative s igračem više, posebno Jakšić. Opasan je i Mezei kao ljevak na prvoj stativi i njegovo izvlačenje prema desnom krilu.
 • Uz tu širinu imaju privilegiju da dva igrača praktički ne moraju mijenjati, Vamos i Younger igraju u istom ritmu 28+ minuta.

 

 

Jasno ima FTC još dosta dobrih strana, ali ovu su neke koji na prvu upadaju u oči. Ako bi se odlučili za neke nedostatke to su:

 

 • Vogel jest talentiran, ali je još u razvoju. Za golmana nepune 22 godine je jako malo. Nije sklon kiksevima, ali teško može „poluditi“ kao Nagy.
 • Upitna sprema Nikića koji nije uopće igrao finalnu seriju prvenstva. Prethodno je Mezei prebolio trombozu i baš se vratio u finalu.

 

 

Faktor X: Denesovo slobodno plutanje u obrani, i na zonu i na igraču manje. Inteligentan je u postavljanju, ali je ipak zbog godina manje eksplozivan i može mu se dogoditi da kasni u reakcijama, pa ovo može biti dvosjekli mač.

 

U ovoj utakmici Jug bi mogao imati slijedeće prednosti:

 

 • Tranzicija; Fatović, Papanastasiou, Xavi, Joković pa i Merkulov donose ektra kvalitetu o ovom segmentu igre. Uz dodatnu kvalitetu Fatovića u uplivavanjima.
 • Sidruni uz uvjet potpune koncentracije i realiziranja šansi i polušansi, Lozina je dosta napredovao, a Lončar je uvijek u top formi kad je to najpotrebnije.
 • Bekovi bi u obrani trebali biti dominantni protiv Nikića i Mezeia. Ako to ne bude slučaj, i zona bude morala stati plitko protiv dvojca nabrojanog u prvoj točki prednosti FTC-a…

 

 

Nedostaci Juga su:

 

 • Puno neiskusnija klupa
 • Česte individualne pogreške u obrani
 • Realizacija zicera

 

 

Faktor X: Vanjski šut Benića, a i Merkulova ako se konačno probudi.

 

Gledajući po pozicijama i segmentima igre:

–        Popadić vs Vogel             60-40

–        Tranzicija: prednost Juga

–        Obrana: bekovi 50-50, vanjski igrači mala prednost Juga gledajući prvih 7

–        Napad:

sidruni: 60-40

lijeva strana: 40-60

desna strana: 50-50

vanjski šut: 45-55

–        Ključni matchupi: Papanastasiou ili netko drugi protiv Vamosa, a kad je Jug u napadu Denes protiv Jokovića.

 

Ključni igrači: Joković vs Denes.

Joković igra fenomenalnu sezonu i svaki put kad u napadu zapne i kad suigrači ne znaju što će on preuzima odgovornost. Denes je uvijek taj koji vodi igru, ako je s igračem više ostao na lijevom krilu, u pravilu ide zavlačenje u desno. Sigurno će uzeti svoj dio šuteva, nekad, ako ga slučajno ne ide, odlučuje se i na nerezonske pokušaje.

 

Zaključak: Neizvjesna utakmica, recimo 9:9 i Pop brani 2 peterca u raspucavanjima.


 

Barceloneta – Sport Managment

Drugo četvrtfinale dobilo je najlošiji sudački par pa me malo strah za Barcelonetu. Ali to ne bi trebalo baš u potpunosti odlučiti pobjednika, već samo smanjiti razliku sa 8:4 na 7:5 u korist Katalonaca. Sport Managmentu treba puno igrača više i to izborenih bez lopte i na vanjskim pozicijama. Ako se to dogodi, onda sve ovisi o realizaciji igrača više.

Barceloneta je jača u svim segmentima igre, samo je pitanje je li ta razlika manja ili veća. Iskustvo igranja ovakvih utakmica, tranzicija i napad u svim segmentima je puno na strani Barcelonete. Posebno na poziciji sidruna gdje su Vrlić i Tahull, a BPM praktički nema sidrune. Lijeva strana s Perroneom, vanjski šut Munarriza, Talijani nemaju ni približnu kvalitetu. Na poziciji golmana nije baš tolika razlika, ali Lopez je bolji od Lazovića. Jedino mogu parirati u obrani vanjskih igrača jer i BPM igra jako dobru zonu pa bi taj dio bio 50-50.

Jedini segment u kojem je BPM bolji je kaos u suradnji sa sudačkim kriterijem. Ali to može bit jako bitan segment.

Ključni igrači su Perrone i Luongo. Prvi do njih Munarriz, Vrlić, Tahull i Granados vs Drašović, Fondelli, Di Somma, Alesiani. Svi je jesno samo čitajući ova imena

 

 

Pro Recco – Hannover

Jedan još izvjesniji susret. Da se igra samo ova utakmica sigurno bi bilo više od 10 razlike. Ovako, možda će Pro Recco kada se odvoji na 5 razlike ipak malo usporiti i čuvati snagu za sutrašnje polufinale. Ne bi ni LEN-a voljela da se domaćin osramoti i izgubi recimo 15:3 i na taj način pokaže još jednom što svatko normalan mislio o plasmanu na Final8 bez da to moraš rezultatski ostvariti.

Ako se dakle Recco smiluje i malo suci poguraju Hannover, a oni zapnu da se ne osramote mogli bi očekivati recimo 12:5.

 

 

Olympiacos – Brescia

I na kraju dana još jedno neizvjesno četvrtfinale, branitelj naslova protiv Brescie koja već godinama čeka neku veliku pobjedu. Olympiacos nije mijenjao momčad od lanjskog naslova. Ovu sezonu su odigrali lošiju grupnu fazu, posebice Fountoulis. S druge strane Brescia se pojačala, prvenstveno s Figliolijem, pa i s Gallom. Ako pogledamo satave to izgleda ovako:

 

Pavić vs. Del Lungo

Nikolaidis

Mourikis

Vukčević

Muslim

Gounas Mylonakis C.Presciutti

Gallo

Nora

Fountoulis

Dervisis

Genidounias

Obradović

Janović

Rizzo

Figlioli

 

Bušlje

Skoumpakis

Argyropoulos

N. Presciutti

Bertoli

 

Možda i Kakaris bude u sastavu prije Nikolaidisa, ali to je ionako manje važno. Također mnogo igrači igraju na više pozicija, pogotovo Obradović koji je igrati i kao drugi sidrun, možda i bek. Očekuje nas dvoboj teškaša u kojem malu prednost dajemo Olympiacosu. Bitno je istaknuti da sude Margeta i Raković koji bi trebali donijeti ravnopravan kriterij.

Prednosti Olympiacosa:

 

 • Ogromno iskustvo i uigranost.
 • Pavić.
 • Iako je Brescia također fizički snažna momčad Bušlje, Obradović, Mourikis, Skoumpakis i Dervisis ipak odnose prevagu u tom pogledu i to je jako bitna stavka u utakmicama Olympiacosa.
 • Genidouinas je u velikoj formi cijelu sezonu.

 

 

Mane:

 

 • Fountoulis osjetno lošiji nego lanjske sezone. Ne samo ove godine u ligi prvaka, nego i na EP-u u kapici Grčke prošlo ljeto.
 • 2. sidrun još nije na vrhunskom niovu.

 

 

Faktor X: Kraj jedne ere, već je najavljeno da se Josip Pavić nakon ovog turnira umirovljuje. To može biti dodatni poticaj cijeloj momčadi, a možda i samo smiraj jedne velike karijere.

 

Brescia svoje prednosti vidi u:

 

 • Vanjski šut Janovića i Figliolia
 • presing koji proizlazi iz iduće točke
 • Suđenje im uvijek ide na ruku, iako bi ova dva suca trebala osigurati ravnopravni kriterij. Dosta čupanja i proženih faulova na vanjskim pozicijama, a izbačaji bez lopte na 2 metra. To odgovara Bresci, ali Olympiacos obzirom na snagu svojih vanjskih igrača bez problema može igrati u takvom kriteriju.

 

 

Mane su im:

 

 • godinama gube sve značajnije utakmice
 • Del Lungo slabiji u ovakvim utakmicama

 

 

Faktor X: Nisu favoriti i vrijeme bi bilo da već jednom iznenade, imaju igrače za to.

 

Gledajući po pozicijama i segmenitma igre:

– Iskustvo: slični su što se tiče iskustva igrača, ali Olympiacos je iskusniji što se tiče pobjeda u ovakvim utakmicama

– Tranzicija: 50-50, Geniodounias i Gounas vs Figliloli i C. Presciutti

– Obrana: vanjski igrači vrlo slični, na bekovskoj poziciji prednost Olympiacosa zbog Bušlje

– Napad:

sidruni: 50-50, Mourikis će iznijeti većinu tereta, a Muslim i Vukčević zajedno pokriju njega i onoga tko će uskakati dok je veliki Mou bude odmarao

lijeva strana: 50-50

desna strana: 55-45 za Oly

vanjski šut: 50-50

– golman: Pavić – Del Lungo 70-30

 

Ključni igači: S jedne strane Pavić i Fountoulis, a s druge Figlioli i C.Presciutti. Tko manje zakaže, tko više donese svojoj momčadi taj će pobjediti. Upravo bi Fountolis i Figlioli mogli biti u matchupu kroz ovu utakmicu i taj dvoboj bi mogao presuditi.

 

Možda da na kraju bude 7:6 za Olympiacos?!