Ferencvaros senzancionalni prvak

Prije 4 dana Ferencvaros smo smjestili na peto mjesto po postotku šansi da postanu novi prvaci Europe, a sinoć je Denes Varga i društvo podiglo pehar namjenjen za najbolje. U finalu je, nakon peteraca, branitelj naslova Olympiacos položio oružje.

Ova utakmica još jednom je potvrdila svu besmisao ovako organizirane završnice. Olympiacos je bio potpuno iscrpljen u prethodne dvije utakmice što se danas najbolje vidjelo kod igrača više. Jedva bi se postavili, nisu imali snage i koncentracije zavlačiti i Ferencvaros je lakoćom kontrolirao baš svih 6 pozicija. Nisam uspio detaljno ispratiti brojna isključenja bez lopte koja su Alexandrescu i Margeta sudili, ali osim u njima, problem je bio i u umoru igrača. Nije bilo svježine da se igra kvalitetna obrana, nego se išlo linijem manjeg otvora, potezanja i klinč. To je također posljedica umora igrača. Jasno, i Ferencvaros, iako je imao dvije puno fizički lakše utakmice, nije imao dovoljno svježine, posebice u završnici kada su dozvolili Olympiacosu da se vrati iz mrtvih i izbori peterce. Rješenje je ili Final4 ili jedan dan odmora prije finala. Jasno, ako se želi zadržati ovaka format sa završnim turnirom.

 

 

Od početka se vidjelo da je FTC puno svježiji i da će lakše odigrati ovu utakmicu. Odmah u prvom napadu Mezei je zabio šraubu protiv Skoumpakisa, malo iza toga Pavić spašava, brani polukontru. Zanimljivo, do iduće Pavićeve obrane prošlo je 18 minuta, kada je obranio Youngerov pokušaj peterca u trećoj četvrtini. I to je pokazatelj i umora obrane, a i samog Pavića jer nije lako niti braniti 3 utakmice u 3 dana u kojima moraš biti maksimalno koncentriran čitavo vrijeme. Genidounias je uskoro izjednačio, kasnije još jednom opasno pokušao na zonu i odmah se vidjelo da će danas biti puno aktivniji. To je i potvrdio sa čak 5 golova, pola svoje momčadi.

Do kraja prve četvrtine još dva gola Ferencvarosa, prvo Mitrović nakon tranzicije ostaje malo slobodan na lijevom krilu i inteligentnim postavljanjem prije nego je dobio loptu već je pripremio više od pola gola. Iza toga Denes bježi u kontru Obradoviću i sa malom prednošću, s glavom ispod vode, u svom prepoznatljivom stilu zabija za 1:3
Fountoulis je u prvoj četvrtini loše šutirao u dva navrata s igračem više (jednom je bilo i dva igrača više) i vidjelo se da ni on neće biti pravi u ovom finalu.

 

Na početku druge peterac Jakšića na Mourikisu, ali kojem je prethodio očigledi kontrafaul, ali Alexandrecu se na -2 odlučio malo puhunti u jedra Olympiacosa. Kad smo kod snage igrača u ovoj četvrtini treba istaknuti Nikića. Protiv Juga, prvi dan, činilo se da je potpuno nespreman nakon duže pauze u kojoj nije uopće igrao. U polufinalu je Nemet bio u momčadi, a u finalu se Zsolt odlučio opet za legendarnog Bobu. I Nikić mu se odužio izvrsnom partijom, samo u ovoj drugoj četvrtini izborio je čak 3 puta igrača više, i to protiv Bušlje, Obradovića i Skoumpakisa (kasnije je prisilio Bušlju i na drugu osobnu).

U ovoj četvrtini palo je čak 9 golova, Ferencvaros je tri puta odlazio na +3, na 2:5, 4:7 i na 5:8 koliko je završila četvrtina. Realizirali su sva 4 igrača više, i uz to je Vamos zabio iz faula s 8 metara kada je nešto tromiji Mourikis ostao na njemu na srednjem vanjskom.

 

Na početku treće četvrtine, Olympiacos još jednom počinje svoj povratak u utakmicu. Preselili su se na stranu iza koje su bili njihovi navijači. Dervisis najviše, a i drugi, poticali su u pauzi navijače na još jaču podršku. Trebala im je svaka pomoć kako bi pronašli dodatne zalihe snage. I na startu ove četvrtine zabijaju dva gola. Prvo Genidounias s igračem više, ali opet nije bilo suvisle akcije, nego je jednostavno morao šutirati kad se isključeni već skoro postavio u obranu. Bio je to i kiks Vogela. Malo iza toga Mourikis se oslobađa zagrljaja beka i dobiva loptu na ruku i iz prijenosa donosi 7:8. Međutim tada opet staje Olympiacos, imali su do kraja četvrtine još 3 igrača više, niti jednom nisu bili ni blizu opasnog šuta, a kamoli gola. S druge strane s igračem više Ftc radi akciju na lijevo krilo, izoliraju Mitrovića 1 na 1 protiv Obradovića. Mitrović se diže visoko na škare, cima 3-4 puta. On stoji i dalje visoko, a Medo sa svakim cimom pada po koji centimetar i onda Mitrović preko bloka zabija već treći gol u ovom finalu. Možda i najbolji igrač finala. Ita toga i Younger zabija igrača više s lijevog krila, našli su bolnu točku obrane Olympiacosa i držali se dogovora. Opet je +3, sada 7:10. Na kraju četvrtine po ko zna koji put isključenje u plivanju, Jansik s lijeve strane dolazi potpuno sam pred Pavića i može po prvi put postaviti +4, ali jako loš pokušaj parabole odsjeda na prečki.

Na dvije minte prije kraja ove četvrtine Varga je dobio treću osobnu, a onda je tijekom time outa nešto i rekao Alexandrescu koji mu je još dao i crveni karton.

 

Izgledalo je da je sve riješeno, da se ima još samo odigrati tih posljednih 8 minuta. Olympiacos je kako je utakmica odmicala sve lošije postavljao igrača više i trenutno je na nizu od 4 uzastopne nerealizacije. Izgledali su potpuno iscrpljeno, ali u zadnjoj četvrtini dolazi i do pada u igri Ferencvarosa. Odmah u prvom napadu još jedan kiks, baš veliki Vogela, Genidounias zabija na zonu s desnog vanjskog. Redaju se promašaji s obje strane, Ferencvaros propušta dva igrača više. Na dvije minute do kraja, nakon jedne obrane Pavića ide polukontra 6 na 5, Bušlje jako dobro navlači igrača, i u pravom trenutku dodaje Fountoulisu koji na 2.12 do kraja postavlja na 9:10. Odmah idući napad, opet isključenje u plivanju i Olympiacos dolazi pred Vogela u situaciji 4 na 3 što Genidounias koristi i petim golom postavlja na 10:10 1.36 do kraja.

Idući napad Margeta alibi sudi obostrano isključenje Bušlje i Mezei iako je Andro držao ruke u zraku. Obzirom da mu je to bilo treće morao je napusti bazen i uz obilje povika prema Margeti, kad je došao do klupe umalo je i nasrnuo na njega. Iza utakmice, odmah je došao i ispričao se slovenskom sucu. Oba trenera su imala po time out. Prvo je Vlachos reagirao, ali je napad potrošio 30 sekundi bez da se igdje išta uspjelo, Ferencvarso je uspio cijeli napad odigrati presing. Iza Varginom time outa, Ferencvaros je dobio igrača više, lopta je u jednom trenutku došla do Jakšića koji se izvukao sa druge strative u 3 -3, pokušali su opet akciju koja je prethodno u utakmici prošla, da ide povratna lopta sa stative, pa je došla do desnog krila, ali Kallayu Pavić brani i otišlo se u peterce.

 

U raspucavanjima se očekivalo da je velika prednost na strani Olympiacosa jer su dva najbolja izvođača i sigurne dvije prve opcije Vamos i Denes imali po tri osobne, a i Pavić je dosta bolji od Vogela. Da je Pavić bolji to se i pokazalo jer je osim obrane još barem jednom dirao loptu, i stalno je pokušavao braniti, dok bi Vogel na sučev zvižduk samo raširio ruke. Ali igrači Olympiacosa su čak 3 od 6 puta promašili cijeli gol, točnije pogodili okvir iako je Vogel nudio puno prostora za sigurnije šuteve. I tako nakon superkupa u prosincu, opet je Ferencvaros bio bolji od Olympiacosa nakon peteraca.

 

Potpuno zaslužna pobjeda Ferencvarosa koji je tako po prvi put postao prvak Europe – prethodne dvije sezone osvajao je Eurokup. Utakmica nije bila niti lijepa niti kvalitetna. Nismo očekivali da se se ponoviti lijepotica iz polufinala, ali očekivali smo ipak puno bolju utakmicu. Objektivni razlozi kao što je umor kumovali su ovakvom finalu nakon kojega je Denes Varga, koji je zasluženi MVP završnice, izjavio „Ova utakmica gotovo me natjerala da zamrzim ovaj sport“. Jednu od najvećih zvijezda, najboljeg igrača, suci su 3 puta isključili u plivanju. Jednom je pokušavao spriječiti dodavanje nakon što je napravio obični faul jer je bila kontra Olympiacosa, pa je to bilo opravdano, ali preostala dva nismo uopće uspjeli vidjeti gdje i zašto su se dogodili. To je veliki problem našega sporta.

 

Teško je utakmicu taktički izanalizirati, ali i unatoč više puna spomenutog umora i manjka snage, treba istaknuti da je Ferencvaros, trener Zsolt Varga dobro izanalizirao igru Olympiacosa jer i njima trebaju ii zasluge što je igrač više protivnik izgledao toliko spor i statičan i što se često ama baš niti jedan igrač ne bi našao u situaciji da ima dovoljno prostora za rezonski pokušaj. S druge strane, osim svojih akcija na stative, tražili su realizaciju s lijevog krila, očito smatrajući da je to bolna točka obrane Olympacosa.

Za kraj rekao bih da je iznenađujuće da među 5 izvođača peteraca za Olympiacos nije bilo Fountoulisa. Vjeko je u prijenosu za Arena Sport kazao da on iduće sezone prelazi u Ferencvaros, pa možda nije želio riskirati da mu netko eventualni promašaj zamjeri u tom smislu. Po meni, morao je preuzeti odgovornost.

 

 

Finale Lige Prvaka – Hannover

Olympiacos – Ferencvaros         13:14 (1:3, 4:5, 2:2, 3:0 – peterci 3:4)

Suci: Margeta (Slo), Alexandrescu (Rum)

Oly: Pavić (), Mylonakis (0/1) , Skoumpakis, Genidounias 5(1)+1/1), Fountoulis 2, Kakaris, Dervisis (1/1), Bušlje, Mourikis 1, Gounas (0/1), Agryropoulos 1 (1/2), Obradović 1, Zerdevas. Trener: Theodoris Vlachos.

FTC: Gardonyi, Sedlmayer (1/1), Kallay (0/1), Pohl, Vamos 2, Mezei 1, Nikić 1, Jakšić (1/1), Younger 2(0) (1/1), De.Varga 1, Sz. Jansik (1/2), S. Mitrović 3, Vogel. Trener: Zsolt Varga.

Peterci: Oly 1/1, Ftc 0/1

Igrač više: Oly (1/4+2/3+1/5+1/3)= 5/15 (33%), Ftc (0/2+4/4+1/5+0/3)= 5/14 (38%)

Obrane: Pavić (1/4+0/5+1/3+3/3)= 5/15 (33%), Vogel (1/2+1/5+2/4+5/8)= 9/19 (47%)

 

Peterci:

Pavić brani Jansiku!

Agryropouls zabija za 11:10.

Sedlmayer 11:11.

Gounas pogađa stativu.

Younger 11:12.

Mylonakis također pogađa okvir gola.

Kallay ne koristi prednost, također pogađa stativu.

Dervisis 12:12

Jakšić 12:13

Genidounias 13:13

Jansik 13:14

Agryropoulos pogađa stativu i Ferencvaros je prvak Europe!