Ferencvaros slavio na Savi

Prvak Europe Ferencvaros poprilično je lagano pobjedio na Savi. Konačnih 9:6 je moglo biti dosta uvjerljivije da Jerko Jurlina danas nije briljirao.

 

 

Ferencvaros se od početka nametnuo kao puno bolja ekipa i nakon što su se poprilično napromašivali u startu utakmice krajem prve četvrtine Fountoulis i Younger, pa u drugoj četvrtini Bicari izvrsnim golom s pozicije sidruna i Vamos zabili su 4 gola. S druge strane jedini gol Mladosti zabio je Bowen s igračem više kada su ga previše pustili i nakon 4-5 cimanja došao je na samo 4 metra, Vogelu su noge popustile i Amerikanac je zabio.

Jedini dobar period u napadačkoj igri Mladosti bila su prva dva napada treće četvrtine kada Kharkov pa Miloš donose 3:4, ali Bicari s igračem više (prva realizacija igrača više iz pete situacije) odmah vraća na +2. Denes Varga prekrasim lobom, od stative se lopta odbila u gol, diže na 3:6 i na zadnji odmor se odlazi sa 4:7.

Nakon 2 i po minute igre greška u obrani Ferencvarosa i loše se postavljaju u povratku (Sedlmayer s desne strane pliva za jednim igračem na lijevu) i Bukić je sam šti odmah i koristi za 5:7. U istom trenutku, u mrtvom vremenu, Jansik i Biljaka su u klinču točno na polovici bazena. Dok su svi okrenuli pogled prema njima Biljaka je cijelim tijelom na Jansiku i nekoliko puta zamahuje šakom preko vode i udara mađarskog reprezentativca kojega usput i topi. Izgledalo je to poprilično brutalno tako da je cijela klupa Ferencvarosa odmah uskočila u bazen. Kako se radilo o “mrtvom vremenu” jasno da nisu kažnjeni. Međutim, Voevodin prvo suludo sudi obostrano isključenje s pravom zamjene, ali Severo ga zove na konzultacije koje su potrajale i koje se po svoj prilici, u skraćenoj verziji, ovako izgledale.

Severo: Svi do zadnjeg čovjeka na tribinama su vidjeli da je Biljaka šaketao preko vode, moramo mu dat brutaliti.

Voevodin: (maše rukama i gestikulira) Pa ne možeš mi mijenjat odluku, već sam svima nekoliko puta pokazao da je obostrano s pravom zamjene.

Severo: Arkadiy ma che, nećemo se pravit ludi. Pa uveli su i VAR za ovakve situacije.

Voevodin: Jesu, ali znaš da se to pravilo ne primjenjuje u Ligi prvaka. Nemoj mi rušit autoritet.

Severo: Ajde ko da i imaš neki autoritet, moramo sudit brutaliti. Pa ovo je za najmanje 4 utakmice kazne. Ma i više.

Voevodin: Ajde dobro, da mi je drago, nije. Ali ti si glavni sudac, a i stvarno ga je ko budala našaketo da baš svi vide.

 

I tako, donesena je ispravna i očigledna odluka, Jansik s pravom zamjene, a Biljaka brutaliti. Kako je bilo u mrtvom vremenu nije bilo peterca za FTC, a iduće 4 minute Mladost je igrala s igračem manje. Tek tamo iza polovice kazne, prvo Jakšić sa stative, pa Zalanki zabijaju golove za odlazak na 5:9. Tek je Miloš na samom kraju malo uljepšao konačni rezultat i zabio kroz uši Vogela s igračem više za 6:9.

 

Nakon utakmice naletio sam na izjavu trenera Bajića:

Svesti Ferencvaroš na devet pogodaka nije mala stvar, pogotovo zato što mislim da smo većim dijelom utakmice u obrani bili vrlo dobri. Primili smo dva jeftina gola ali zaustavili smo kontru i njihove fantastične individualce. Imali smo glavu i rep. Nažalost, u napadu nismo bili pravi, u početku utakmice nismo iskoristili neke dobre šanse. Da smo tu bili efikasniji, utakmica bi bila interesantnija i bolja!”

 

Moram priznat da nas dvojica nismo gledali istu utakmicu. Mladost je, u mojoj verziji, bila daleko od dobre u obrani. Osim što ih je Jerko Jurlina u više navrata u serijama odličnih obrana spašavao, još su u nekoliko navrata imali jako puno sreće ili su napadači Ferencvarosa bili donekle nonšalantni. Kasnije tijekom utakmice, Varga, Vamos i društvo su i za nijansu igrali u nižem tempu obzirom da su lako kontrolirali i igru i rezultat. Na početku utakmice umjesto 0:2 realniji rezultat bi bio 2:6. Miloš je promašio dvije čiste kontre, a s druge strane Varga je dva puta sa 4-5 metara pogodio stativu uz promašaje i drugih suigrača. Kasnije kroz utakmicu u nekoliko navrata su još igrači u zelenim kapicama neobjašjivo nakon uplivavanja ostajali sami na 4 metra i lakoćom primali lopte i onda loše šutirali. I Vamos i Denes ijoš neki. Zalanki je kako se vidi u klipu lakoćom okrenuo Bukića na dva metra i onda mu Severo nije dosudio čisti peterac. Tako da je bio još cijeli niz situacija u kojima je obrana Mladosti u potpunosti ispala, ali nije bila kažnjena. Stoga se ne bih složio s trenerom Bajićem i njegovom konstatacijom. Plus bi na njegovom mjestu i javno pohvalio ovakav nastup mladog golmana.

 

 

 

Jurlina je pružio fantastičnu partiju. Ne sjećam se kad je neki golman s 20 godina imao ovakvu utakmicu. Možda tek Bijač, tada na posudbi u Mornara, jednako mlad, ali protiv puno slabijih protivnika. Ovjde su napadali Varga, Zalanki, Vamos, Younger, Jakšić, Fountoulis. Uopće se nije osjetio izostanak Marcelića. Možda samo u jednom trenutku kad nije bacio loptu u kontru prema Bukiću koji je imao pola dužine tijela prednosti pa mladi golman koji je ponikao u Zadru nije želio baciti riskantni pas. Marcelić tu ne bi ni sekunde oklijevao. A sve druge reakcije su bile ne samo na razini Marcelića, nego možda i bolje. Teško bi Marca nakon toliko dana u kojima vjerojatno nije ni trenirao pružio ovako kvalitetnu partiju.

 

U napadu Mladost je dosta pala u igri u odnosu na prvi dio sezone i bili su potpuno nemoćni kroz većinu utakmice. Počeli su s te dvije kontre Miloša, koje je obje promašio. Ćuk zatvoren, Bukić bez tranzicije neopasan, Kharkov jedini opasan kad se digne i zamaše s loptom prema golu. Ali je obrana FTC-a bila iznimno pokretljiva i lakoćom su sve zatvarali. Varga igra iznimno dobro i u obrani. Stalno je u nekim pomacima između igrača, ometa igrača s loptom bočno bez da „njegov igrač“ ima mogućnost proplivat ili višak prostora za vanjski šut. Osim toga i Jakšić i Younger su iznimno snažni igrači, a vrlo plovni. Svi ostali igraju dobro u obrani i jako puno lopti koje su mladostaši pokušali spustiti na Vrlića i Radua su bile presječene. Nekoliko puta, 2-3 i Vogel je u pravom trenutku isplivao i pomogao beku i pokupio loptu.

Najbolji segment u igri Mladost bio je igrač manje. Tu su u nekoliko navrata odlično blokirali pokušaje protivnika. FTC je imao 2/6 igrača više plus napade za vrijeme brutalitija. Tu su se još 4 puta obranili Mladostaši i primili 2 gola tako da je ukupna statistika 4/12 ili 33% realizacije.

 

Sada je situacija u grupi B poprilično jasna za Mladost. Gotovo sigurno će biti četvrti i čekaju tko će biti broj jedan u grupi A. Međutim, OSC je pobjedom u Italiji protiv Pro Recca dodatno zakomplicirao situaciju i sada se ravnopravno uključio u borbu za prvo mjesto u grupi. Ferencvaros dočekuje Recco u idućem kolu i tada će dosta toga biti jasnije.

 

9. kolo Lige prvaka

HAVK Mladost – Ferencavros       6:9 (0:2, 1:2, 3:3, 2:2)

Suci: Severo (Ita), Voevodi (Rus)

Mladost: Jurlina, Radu, Miloš 2, Biljaka, Ćuk, Luka Bajić, Bukić 1, Lazić, Bowen 1, Vrlić, Kunac, Kharkov 2, Miškić. Trener: Zoran Bajić.

FTC: Gardonyi, Sedelmayer, Zalanki 1, Pohl, Vamos 2, Mezei, Bicari 2, Jakšić 1, Younger 1, Varga 1, Jansik, Fountoulis 1, Vogel. Trener: Zsolt Varga.

Osobne pogreške: Mla 8, FTC 12

Obostrano isključenje:

–        Bowen i Bicari

–        Biljaka brutaliti, Jansik s pravom zamjene 5.30 do kraja

Igrač više: Mla (-+1/3+2/3+1/2)= 4/8 (50%), FTC (0/2+0/2+2/2+-)= 2/6 (33%) + 2/6 tijekom brutalitija = 4/12 (33%)

*Mladost je dva isključenja protivnika zaradila tijekom brutalitija pa tada i nije imala igrača više.