FINAL8 Najava

Završni turnir Lige prvaka igrat će se 2-4. lipnja u Novom Beogradu. Kao i prethodnih nekoliko godina nastupit će 8 klubova koji će u 3 uzastopna dana iznjedriti najboljeg u Europi.

Završnica sezone Lige prvaka odigrat će se od četvrtka do subote na Novom Beogradu koji je drugu godinu za redom domaćin Final 8 turnira. Iako po spisku sudionika gotovo identičan prošlogodišnjem, ovaj F8 umnogome će se i razlikovati. Najprije, ovog puta će se ponovo igrati u „regularnoj” atmosferi, s gledateljima, što lani zbog pandemije nije bio slučaj. Drugo, timovi sudionici turnira jesu (uz jedan izuzetak) isti, ali su neki od njih u dosta izmijenjenim sastavima u odnosu na prethodno finale pa će se neki od igrača sada boriti protiv svojih bivših klubova, a neki će biti predvođeni i novim trenerima. Što se sudionika tiče, poslije niza godina na finalnome turniru neće biti Olympiacos, koji usprkos dobrom početku nije kasnije uspio izboriti plasman u izuzetno jakoj grupi, a novajlija je ekipa Novoga Beograda kojoj je ovo i debi u Ligi prvaka. Ostali timovi, Pro Recco, FTC, Brescia, Barceloneta, Jug, Hannover i Marseille bili su tu i prošle godine.

Još uvijek aktualni prvak, Pro Recco, najuvjerljiviji je bio u grupnoj fazi, pretrpjevši tek jedan poraz (protiv Juga u Dubrovniku), ostvarujući lako ostale pobjede, primjerice samo su Marseille i OSC i Italiji uspjeli završiti s minusima od 3 gola. Talijanski tim imao je nekoliko promjena u odnosu na prošlu sezonu, ali su novopridošli igrači bili jednako kvalitetni onima koji su otišli. Mandića (MVP prošloga finala) je zamijenio Zalanki koji je sada najbolji strijelac takmičenja, Bijača je zamijenio Del Lungo, a najveće pitanje je bilo kako će se na klupi snaći još uvijek trenerski početnik Sandro Sukno koji je naslijedio iskusnoga Hernandeza. Pro Recco je ovih dana vratio u svoj posjed i titulu prvaka Italije u duelima s Bresciom, no, svakako prvi favorit na F8 imat će jakoga i neugodnoga protivnika već u četvrtini finala (Barceloneta) i nimalo lak posao da zadrži i titulu klupskoga prvaka Europe.

Prošlogodišnji finalisti, FTC, slabiji za Fountoulisa, Zalankia i Jakšića, svakako nisu mogli održati kvalitativnu razinu, posebice u utakmicama kada nije igrao ni Denes Varga. Tako su tijekom grupne faze pokazali u najrazličitijim izdanjima, od pobjeda nad N. Beogradom do poraza protiv Barcelonete doma s 10 razlike. Čitav niz neodlučenih utakmica, kako protiv glavnih konkurenata za prva 4 mjesta, ali primjerice i u Kragujevcu, plus poraz u Splitu doveo ih je u neizvjestan položaj da se u zadnjih par kola bore za odlazak na završni turnir, a pobjeda nad Bresciom u zadnjem kolu (talijanskom klubu je to bila utakmica bez značaja) omogućila im je da u četvrtfinalu izbjegnu Pro Recco.

Nakon odličnih rezultata u sezoni 20/21, Brescia je nastavila iznenađivati i ove. Iznenađivati jer se činilo da nakon odlazaka Del Lunga, Vlachopoulosa, Jokovića neće više biti tako konkurentni. Ispalo je sve suprotno. Dominantni u iznimno jakoj grupi, s najmanje oscilacija u igri, uspijevali su čak i u nekim gotovo bezizlaznim situacijama (manjak igrača protiv Jadrana). Tešanović na golu ispao je sasvim dobra zamjena za Del Lunga, Bicari i Lazić još više od toga za Nikolaidisa, Di Somma i Dolce uspješno su preuzimali na sebe veliki dio odgovornosti. U četvrtfinalu će imati najlakšega protivnika, ali na jednu utakmicu teško se protiv njih itko može smatrati posebnim favoritom.

Barceloneta je poslije dugo godina mijenjala trenera, umjesto Martina, vodstvo je preuzeo Fatović, ali se nije činilo da će ni odlasci Bodegasa i Aleksića previše poremetiti španjolsku ekipu. Zdravstveno stanje ipak jeste pa je dobar dio sezone Fatoviću bilo nemoguće da ima sve igrače na okupu. Ovo se naravno odrazilo i na rezultate, neodlučeno doma protiv FTC-a, Brescie, N. Beograda (zanimljivo sve 12:12), niz poraza u gostima. Kompletiranje ekipe donijelo je i bolje rezultate. Uvjerljiva igra protiv Olympiacosa  na domaćem bazenu, pa onda protiv FTC-a u Mađarskoj nagovijestili su mogućnosti Barcelonete i jedino će im igra na takvoj razini omogućiti šanse u četvrtini finala protiv Pro Recca.

Iznenađenje u grupi B svakako je napravila ekipa Hannovera uspjevši se plasirati ispred OSC-a i na taj način još jednom osiguravajući igranje na završnome turniru. Tim Karstena Seehafera bio je siguran protiv, po kvaliteti približnijih protivnika iz svoje grupe, ali su isto uspjeli kod kuće uzeti po bod protiv Juga i OSC-a, mađarski tim i pobijediti u gostima. Ipak, jedino za njih se može reći da imaju minimalne izglede u četvrtfinalnome duelu. Ostaje za vidjeti mogu li Radović, Brguljan, Nagaev, Real, Muslim, Macan i ostali do još većega iznenađenja.

Marseille je ove godine osigurao i svoje drugo sudjelovanje na F8 isto dosta uvjerljivim igrama sa samo 3 poraza (dva od Pro Recca i jedan od Juga) te je očito da Šćepanovićev tim stječe potrebnu rutinu i sigurnost na najvišem europskom nivou. Centarska pozicija pojačana im je za Bodegasa, ali je ipak i dalje oslonac njihove igre na Prlainoviću u organizaciji i šuterskom raspoloženju Crousillata. Ako im se u ostali priključe svojim doprinosom zaista mogu biti respektabilan protivnik, a baš takvo izdanje će im biti potrebno žele li napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu.

Ekipa N. Beograda silno se pojačala prošloga ljeta s mnogo ambicija upravo na europskoj sceni. Kao domaćini bili su malo rasterećeni po pitanju plasmana no očito je favoriziranje unaprijed, uz nedovoljnu uigranost ekipe, donijelo i neke negativne posljedice. Porazi protiv Olympiacosa i FTC-a, gubljenje u finalu domaćega kupa, neočekivani rezultati u Regionalnoj ligi, kao suprotnost stvorenom imperativu pobjeda doveli su do smjene na klupi. No, Milanović koji je od Vujasinovića preuzeo vodstvo dosta dobro se snašao u tako nezavidnoj situaciji. Osvajanje Regionalne lige, zatim i domaćega prvenstva svakako je igračima vratilo samopouzdanje pa se, uz ekipu Pro Recca, vide kao glavni favoriti za osvajanje naslova. Nikola Jakšić ipak ističe da se prvo mora potpuno fokusirati na utakmicu protiv Marseillea, a tek poslije gledati dalje. Slično govori i S.Rašović spominjući da je Marseille možda i najneugodniji protivnik u četvrtfinalu.

Na kraju, još par tehničkih detalja. Utakmice će se igrati na bazenu „11. April” na Novom Beogradu čiji će kapacitet montažnim tribinama ovoga puta biti povećan na 1500 mjesta za gledatelje. Ulaznice su u prodaji online (new.tickets.rs) i na samome bazenu, uz ne tako popularne cijene, barem za lokalne prilike i u odnosu na popularnost vaterpola. Moguće da su organizatorima najavljene neke grupe gostujućih navijača. Najjeftinije karte za pojedinačne utakmice su  20€, dok su dnevne u rasponu od 60  do 150€.

Odgovori