Jadran poražen od Novog Beograda

https://web.facebook.com/vknovibeograd

Jadran je izgubio na Poljudu od Novog Beograda 17:12. Očekivala se pobjeda gostiju, a i ako je Jadran pojedine dijelove utakmice igrao poprilično ravnopravno, na kraju -5 i čak 17 primljenih golova.

Novi Beograd ne posustaje od početka do kraja. Ima široku klupu koja mu to omogućuje. Jadran je ipak na kraju pao i sa -2 na koliko je dolazio u dva navrata na početku zadnje četvrtine otišao na -5 što je pokvarilo dojam. Da se ostalo, na tih -2, -3 ova utakmica bi mogla dobit dobru ocjenu i biti korak na putu prema gore. Ovako je, taj sami kraj pokvario dojam, ali Jadran nije bio loš. Školskim riječnikom govoreći zaslužili su ocjenu -3.

Novi Beograd želi utakmice na ovoliko puno golova. To će biti njihov forte ove godine, a nisam siguran mogu li na taj način pobijediti jače momčadi. Što je uostalom Olympiacos već pokazao u prošlom kolu. Anić je danas bio potpuno indisponiran i imao nula obrana, 0/9 kada ga je Smodlaka zamijenio na poluvremenu. Osim toga Marinić – Kragić je previše forsirao i konstantno donosio loše odluke te još i loše šutirao. Bukić je s izuzetnom jednog bljeska, gola s igračem više, bio potpuno nevidljiv. Harkova je Novi Beograd odlično i poprilično jednostavno zatvorio.

Jasno, bilo je i dobrih stvari. Podrug kada je ušao u trećoj četvrtini odmah je nanizao 3-4 obrana, ukupno 7-8 obrana u pola utakmice. Odličan je bio Dužević u prvoj polovici utakmice – kasnije je dosta rano izašao s 3 osobne. Zabio je dva gola kao sidrun, jednom se odlično otresao beka, a drugi put je iskoristio nesporazum u obrani kada je ostao sam nakon proplivavanja jednog suigrača. Burić je zabio 3 gola s igračem više, po jedan sa stative, lijevog krila i lijevog vanjskog. Dobud je na iskustvo zaradio 5 igrača više, skoro sve bez lopte.

Međutim, u ovakvim utakmicama ne smiješ raditi greške koje olakšavaju protivnicima. Primjerice kada ostaviš Strahinju Rašovića samog na 3-4 metra na drugoj stativi da primi loptu na ruku u situaciji 6 na 6. Osim toga Jadran nije bio spreman na igru Novog Beograda na stative s igračem više. Od prvih 7 golova, 4 su zabili sa stative s igračem više. Svaki put su ulazili plitko skoro na samu liniju gola, i dobivali lotu visoko s jednog ili drugu krila koje bi zavuklo do gol linije. Jednom je Jakšić bio na sredini gola, na par desetaka centimetara udaljen od Anića, i zakucao loptu praktički u gol preko njega. I u NBA košarci bi ovo bilo atraktivno, a kamoli ne u vaterpolu.

U tri navrata vidjeli smo i pretjerano, a od sudaca nekažnjeno, podvodno jahanje po protivničkoj glavi. Pod vodom su bili igrači Novog Beograda, a Butić i Pejković na njima. Butić je to napravio čak dva puta, a onda još ostao glumiti nekakvu ozljedu kada su ga Pijetlović i Jakšić zbacili sa sebe kako bi izronili i jednom Pejković koji je i nakon što je sudac sudio isključenje još dvije-tri sekunde nastavio ispod vode udarati Jakšića. Svaki put je to trebalo biti isključenje s pravom zamjene tih Jadranaša.

Novi Beograd je i inače igrao jako puno s dva sidruna, osim klasičnih Pijetlovića i Perkovića vrlo često su Jakšić i Drašović ulazili kao drugi sidruni – oba zaradili po 3 igrača više. Iako mnogi treneri ne vole na taj način zgusnuti protivničku obranu, Vlachopoulos, Gogov i ostali su lakoćom prolazili blokove i zabijali na zonu protiv obrane koje je takve situacije branila jako plitko. Posebno lijep je bio gol za 12:16 kada je Vlachopoulos zabio prekrasnu parabolu s lijevog vanjskog, u same rašlje u idealnoj putanji.

Jadranu je bilo najvažnije zatvoriti Mandića i to su uspjeli jer je zabio samo jedan gol i to s Bukićem naslonjenim na sebe. Ali Mandić je koristio prostor i dobro asistirao i razigravao druge. Jakšić je zabio 3 gola s igračem više i zaradio najmanje 3 igrača više. Strahinja Rašović najefikasniji s 4, Vlachopoulos 3. I ostali su dodali po jedan ili dva i skupilo ih se 17. Mislim da će Novi Beograd vrlo slično igrati protiv mnogih momčadi.

Jadran je tako upisao i drugi poraz i sad ih očekuje domaća utakmica protiv Radničkog koji je jednako loše krenuo u sezonu. Bit će to iznimno bitna utakmica da vidimo tko ostaje u igri za daljnju borbu za final8. Tek će biti 4. kolo i prerano je za obje ove momčadi da prospu toliko bodova koje će biti jako teško nadoknaditi kasnije. Jadran je izgubio od dvije momčadi za koje smo i najavili da će biti ispred, a sad im slijede protivnici s kojima se trebaju boriti.

Nekoliko okvirnih statističkih pokazatelja:

–             Novi Beograd je imao 5/5 realizaciju igrača više u prvom poluvremenu

–             Anić je imao 0/9 obrane u prvom poluvremenu

–             Podrug je upisao 7-8 obrana u pola, a Gojko Pijetlović isto toliko u cijeloj utakmici

–             Jadran je realizirao svoju akciju s dva igrača više, a NBG nije.

3. kolo Lige prvaka – Grupa A

Jadran Split – Novi Beograd         12:17 (4:5, 2:4, 3:3, 3:5)

Suci: Teixido (Špa), Đurašković (CG)

Jadran:  Podrug, Burić 3, Marinić – Kragić 2, Čagalj 1, Butić, Pejković, Bukić 1, Harkov 1, Delić, Dobud 1, Šetka 1, Dužević 2, Anić. Trener: Mile Smodlaka.

NBG: G. Pijetlović, S. Rašović 4, Mandić 1, Shushiashvili, Vučinić, D. Pijetlović 2, Gogov 2, Jakšić 3, Perković, Vlachopoulos 3, Drašović 1, V. Rašović 1, Coimbra. Trener: Vladimir Vujasinović.

Osobne pogreške: Jad 12, NBG 16

Igrač više: Jad (2/4+1/3+2/5+2/3)= 7/15 (47%), NBG (4/4+1/1+1/4+1/2)= 7/11 (64%)

Odgovori