Važna pobjeda Jadrana protiv Radničkog za nastavak borbe za Final8

foto: https://www.facebook.com/VK-Jadran-Split-klupska-stranica-1715758935307774

Jadran je pobijedio Radnički 9:8 i sa 6 bodova priključio se u borbu za final8. Briljirao je Jerko Marinić – Kragić koji je zabio čak 5 golova i donio ovu pobjedu koja može usmjeriti europsku sezonu.

Prije koji dan isti protivnici su odigrali 14:14 na ovom istom bazenu. Očekivala se podjednako neizvjesna utakmica, ali ipak s manje golova, obzirom na važnost iste. To se i dogodilo. Na kraju je Jadran upisao 3 boda, zahvaljujući Marinić – Kragiću koji je zabio 5 golova:

–             1:0 na zonu sa srednjeg vanjskog uz kiks inače odličnog Dobožanova

–             2:1 u tranziciji malo pobjegao Jankoviću, ušao skroz do dva metra iako nije bilo puno prostora zbog ostalih igrača, ali ga je Harkov izvrsno proigrao

–             3:3 s lijevog krila s igračem više, na prvu u bliži kut

–             6:5 na zonu na prvu, na prebačaj, sa srednjeg vanjskog, odličan šut u same rašlje

–             8:6 parabola na zonu sa srednjeg vanjskog, nakon 3 cima

5 golova, od čega 3 na zonu sa srednjeg vanjskog, odlični udarci, mala potrošnja lopti – mislim da je još samo 2 puta šutirao – slobodno se može napisati da je bio daleko najbolji pojedinac utakmice, igrač prevage.

Međutim, treba istaknuti i katastrofalno suđenje. Katastrofalno po Radnički. Ponajprije Francuza Dervieuxa koji je i inače jako loš sudac, ali ovo što je recimo u ove tri situacije u 3 uzastopna napada Radničkog pustio, graniči s ludilom. Ovo bi se trebalo suditi kao izbačaji Radana na Vrliću i po pravilima iz 19 stoljeća kad još nisu ni postojala isključenja!

1. napad u trećoj četvrtini, nevjerojatna količina hvatanja za glavu i potezanja za vrat
2. napad Radničkog u trećoj četvrtini, opet čupanje i penjanje na glavu
3. napad u trećoj četvrtini, potezanje za glavu i držanje ruke preko ramena

Ovo su bila 3 uzastopna napada Radničkog na početku treće četvrtine, kada je rezultat bio 4:4. Nakon ova tri napada na drugoj strani je suđeno isključenje bez lopte na Dobudu, a tada je intenzitet duela beka i sidruna bio nemjerljivo slabiji od ovih. Osim toga bilo je još nekoliko dvojbenih situacija na štetu Radničkog. Inače, gore spomenut bek Toni Radan je 17godišnji junior koji inače i nije u 13 igrača (Čagalj nije igrao), a sidrun je bio jedan od najboljih uopće na toj poziciji, Josip Vrlić.

Kod Jadrana nitko više nije bio ni blizu dobar kao Kragić. Mnogo njih je imao po 1-2 odlična poteza, poput odlične parabole Pejkovića na zonu i to nakon što se prethodno na beku nekažnjeno hrvao, ali i njega je to sigurno iscrpilo, s protivničkim sidrunom. Anić je imao nekoliko dosta dobrih obrana, poput obrane s dvije ruke potpuno samom Stanojeviću na drugoj stativi. Harkov je imao tu jednu odličnu asistenciju, Butić je jednom probio plitko postavljeni blok na igraču više s desnog krila, Bukić je s krila asistirao Dobudu na prvu stativu itd…

Međutim, bilo je i jako puno slabijih poteza. Posebice igrača koji bi trebali nositi igru. Harkov je odigrao iznimno lošu utakmicu. Čak je dvije kontre 3 na 2 upropastio, jednom je loše plivao, drugi put mu je obranio Dobožanov. Imao je još 3 loša šuta, ali je kod jednog imao jako puno sreće i umjesto lagane obrane Dobožanova s igračem manje, lopta od bloka odlazi u drugi kut i gol. Bukić je također bio loš. Prva tri igrača više Jadrana, sva tri u prvoj četvrtini, sva tri je krivo dodao loptu. Dodao je još 2 loša šuta na zonu.

Međutim ni igrači Radničkog nisu u formi, a i plus im nedostaje sigurnosti u igri zbog dosadašnjih poraza što u Ligi prvaka što u domaćem prvenstvu. Ćuk je imao 6 šuteva (3 puta okvir gola, 2 puta u blok i 1 Anić) prije nego je iz sedmog pokušaja,  28 sekundi prije kraja zabio. Ukropina manje udaraca, ali još i lošiji. Jednom je čak krivo dodao na vanjskoj poziciji možda 5 sekundi nakon što je krenuo napad s centra.

Najbolji je bio Dobožanov koji je upisao 14 obrana, čitav niz odličnih. Da je Radnički došao do pobjede, on bi bio najzaslužniji. Jednom je primio iz kontre, dva sa stative s igračem manje, jednom kada je blok skrenuo loptu s već sigurne obrane. Lukić je upisao 3 odlične asistencije, a Radulović je čak 5 puta na krilu okrenuo svog čuvara. 3 puta je zaradio igrača više. Još je jednom bio u situaciji u kojoj je možda trebao biti suđen i peterac na njemu. Ali u svakom slučaju, stalno je nešto pokušavao i to uglavnom uspješno. Zabio je i odličan gol s nekih 8 metara, na zonu.

Jadran je upisao i drugu pobjedu i stigao na 6 bodova koliko imaju i Novi Beograd, Barceloneta i Ferencvaros. Realno, njihovi rezultati su bolji, ali nije ni Jadran još gubio bodove koje je trebao upisati. Radnički je ostao na samo jednom bodu od mogućih 12 i već sada su otpali iz utrke za final8. To je puno prerano, ali oni su momčad s pregršt mladih igrača kojima će svaka ovakva utakmica, pogotovo ako podignu formu i razinu igre i počnu i pobjeđivati, jako puno značiti u daljnjem napredovanju. Iako su im propale šanse za prolaskom grupe, mislim da će oni u svim preostalim utakmicama do kraja gristi i shvatiti ih kao priliku za napredovanje pa će njihove utakmice i dalje biti zanimljivo pratiti.

Jadran Split – Radnički    9:8 (2:1, 2:2, 0:1, 5:4)

Suci: Kun (Mađ), Dervieux (Fra)

Jadran:  Podrug, Burić, Marinić – Kragić 5, Radan, Butić 1, Pejković 1, Bukić, Harkov 1, Delić, Dobud 1, Šetka, Dužević, Anić (9). Trener: Mile Smodlaka.

Radnički: Dobožanov (14), Branković 1, Stanojević, Janković 1, Ćuk 1, Krug, Ukropina 1, Radulović 1, Toholj, Miličić 1, Lukić, Vrlić 2, Todorovski. Trener: Uroš Stevanović.

Igrač više: Jad (0/3+1/1+0/2+3/4)= 4/10 (40%), Rad (1/2+1/2+0/1+3/4)= 5/9 (56%)

Obrane: Anić (4/5+3/5+2/3+0/4)= 9/17 (53%); Dobožanov (3/5+2/4+6/6+3/7)= 14/23 (61%)

Odgovori