Jug kreće u obranu naslova

 

Nakon povijesne sezone 2015/16 u kojoj je Jug osvojio 4 naslova od čega prvi europski naslov, četvrti ukupno, izvan Dubrovnika, danas, na svetog Andriju započinje nova sezona Lige prvaka. U prvom kolu sastaju se:

 

 

Olympiakos – Brescia

OSC – Szolnok

Nica – Spandau

Barceloneta – Partizan

Jug – Eger

Pro Recco – Hannover

 

Olympiakos je prošle sezone doživio jedan jedini poraz, onaj u finalu protiv Juga. Doma je slavio u svih 5 utakmica u grupnoj fazi,  i to 3, 4, 6 i 9 razlike i tek u zadnjem kolu protiv Egera nešto neizvjesnije, tek 8:7. Ostali su bez jako bitnog igrača Vlachopoulosa, zatim Gounasa. A i zamijenili su strance; Smitha Bušljom i Mallaracha Mlađanom Janovićem i Espanolom. Ostali su dakle bez jedinog ljevaka, kao i prvog desnog vanjskog koji je igrao gotovo čitavu utakmicu. S ova dva pojačanja i Fountoulisom imaju perfektnu lijevu stranu, a bit će zanimljivo vidjeti kako će trene Vlachos posložiti novu desnu – desno krilo će biti većinom Mylonakis kao i u reprezentaciji gdje su isto bez ljevaka. Možda i Mlađana prebaci desno. Pavić na golu, odličan sidrunski par Kolomvos i Mourikis. Bušlje je u nedavnoj utakmici reprezentacije naznačio da je spremniji nego prethodnih sezona. Imali su savršeno kompaktnu momčad, a sad su tri nova igrača pa ostaje vidjeti hoće li Olympiakos ove godine biti još jači i opasniji.

Brescia je ostala bez Moline, ali doveli su Paskovića i Muslima, uz Ranđelovića i Ubovića. Tu je i Christian Presciutti kao i njegov brat Nicholas također. U reprezentaciji je i golman Del Lungo koji je imao značajnu minutažu u Riu te ljevak Nora. Velika nadaje 18-godišnji Manzi, a spomenimo i veterana Rizza. Iako bez Moline, trebali bi biti nešto jači nego zadnjih godina i voditi borbu s OSC-om za mjesto na final6-u.

 

Odmah u prvom kolu mađarski derbi. Ove sezone već su OSC i Szolnok igrali dva puta u prvenstvu. Prvo je OSC dobio u gostima 14:11, pa izgubio nedavno doma 7:11. I lani su bili u istoj grupi Lige prvaka i tada je Szolnok upisao obje pobjede. Danas je OSC jači za legendarnog Nikića, kao i ljevaka Zalankyja.

Szolnok je jači za Prlainovića koji bi mogao biti jezičac na vagi da ova momčad bude još bolja od lanjskog sastava. Doduše, sad je tek prebolio mononukleozu i tek se vratio u sastav, ali dugo je do kraja sezone. Ionako imaju zagarantiran nastup na final6-u. Otišao je Daniel Varga, Mitrović i Madras, a osim super Andrije stigao je i ljevak Crousillat. Tu su još dva olimpijska pobjednika, Gocić i Aleksić, tu je najbolji Mađar Denes Varga, Vamos, solidni sidruni Kis i Mezei te Younger.

 

Nica i Spandau su autsajderi u grupi A iako bi Berlinčani mogli otkinuti koji bod nekome od ranije nabrojenih momčadi. Ali, već sad bi mogli kazati da će Spandau biti peti, a Nica šesta u ovoj grupi.

 

Grupu B otvaramo utakmicom u Barceloni gdje gostuje Partizan koji je u sezonu ušao s 3-4 lanjska igrača i iznenađujuće dobro igraju. Ostao je Jakšić koji se nije dogovorio s Jugom pa je vjerujem ostavio još jednu šansu za pregovore iduće ljeto obzirom da je mogao otići u bilo koji klub, od Pro Recca pa nadalje.

Barceloneta je dovela  Lozinu iz Mornara, a i vratili su Mallaracha. Braća Rašović su i dalje tu. Odlični Munarriz, velika nada Tahull koji igra već barem dvije pune sezone a tek mu je 19, iskusni Minguell, Fernandez, Roca itd… Otišao je samo Espanol i Barceloneta bi se trebala s Egerom boriti za treće mjesto na final6-u u ovoj grupi.

 

Jug je nakon niza utakmica u kojima se nije morao previše angažirati konačno dočekao jednog ozbiljnog protivnika. Iako je Eger ostao bez Zalankyija, Szivosa i Petera Birosa imam dojam da će biti snažniji protivnik ove sezone. Posljednja dva su ionako bili u poznim godinama tako da je odlazak bio neminovan. Tu su Ćuk, Branislav Mitrović i Vapenski kao i Crnogorac Čučković. Prvi sidrun Mađarske Harai uz Beda koji ima dovoljno snage, ali ne i kvalitete kao stariji mu kolega. Iako, tek su mu 23 godine, a također već godinama igra – bio je u sastavu reprezentacije već s 20 kada su postali svjetski prvaci u Barceloni 2013-te. Vidjet ćemo je li i koliko je napredovao. Tu su i reprezentativci Erdelyi, Hosnyanszky i Decker.

S druge strane ne znamo u kakvoj je formi Jug obzirom na dosadašnje protivnike i utakmice. Kobešćak je tempirao formu za narednih mjesec dana. Od danas s Egerom pa preko Pro Recca, borbe za europski superkup s Bresciom, gostovanja u Barceloni te final-4 kupa gdje se dijeli već drugi trofej. Marković je bolestan pa ga neće biti u svim ovim utakmicama. Inače je Eger najdraži mađarski klub iz jugaške perspektive. To je jedino gostovanje u toj zemlji s kojega se donose bodovi, to je klub kojega se pobijedilo na oba posljednja final6-a sa po 2 razlike. Jug nije ništa mijenjao u momčadi, jedini od svih top 10 klubova u Europi. U zadnje dvije sezone samo je Pro Recco u fantastičnoj utakmici ostao neporaženu Gružu (5:5) dok su ostalih devet klubova u prosjeku gubilo s po 5 razlike.

 

Prijenos utakmice je na ArenaSportu u 2015. I inače, od ove sezone LEN preko svoje webstranice prenosi uživo sve utakmice. Vidjet ćemo kako će to izgledati obzirom na kvalitetu tih prijenosa i same slike na streamu.

 

I zadnja utakmica po satnici, Pro Reccu dolazi Hannover. Iako novaci u ovom natjecanja imaju niz internacionalaca od Crnogoraca Radovića, Darka Brguljana, Jokića, Sekulića; naših Bana i Ćorušića pa do Winkelhorsta i domaćeg reprezentativca Bukowskog, sve ispod 8 razlike bit će iznenađenje. Recco je doveo Vujasinovića namjesto trenera, a od igrača Molinu, Echeniquea i Volarevića koji će dogodine napuniti 40 godina. Od zvučnijih imena otišao je Prlainović, a čini mi se da više nam ni Gitta ni Giorgettija koji nije ni imao mjesto u momčadi u zadnjih godinu dana.