5 godina kasnije

 

 

 

Tamo negdje u proljeće 2011., prije 5 i po godina, Mladost je posljednji put pobijedila Primorje. Nakon toliko čekanja stigla je nova pobjeda, ovaj put 10:9 uz niz pogrešaka suca Štampalije, sve u korist zagrebačke momčadi.

 

 

 

 

Tada, 9. travnja daleke 2011. na Kantridi Mladost je pobijedila u prvoj polufinalnoj utakmici PH nakon produžetaka i peteraca 16:15, ali su u iduće dvije utakmice izgubili i ispali. Tada su Pavičić, Brlečić i Bukić također bili u sastavu Mladosti. Primorje nema nikoga iz tog doba u sastavu, Buljubašić i Vukičević su tada igrali u protivničkoj ekipi, a Paškvalin je bio član riječke momčadi.

Danas nakon više od pola desetljeća Mladost je dočekala pobjedu protiv Primorja, završilo je 10:9 u neizvjesnoj utakmici u kojoj je Primorje povelo 5:7 minutu prije kraja druge četvrtine i onda tek nakon 15 minuta, 1:50 do kraja utakmice zabilo idući gol za 9:8.

Prva četvrtina nakon gola Radua čim se postavio na poziciju sidruna, u 18 sekundi utakmice s Pavičićem kao bekom, donosi prednost Mladosti. Jer slijedila su tri uzastopna gola Zović iz peterca koji nije bio (prva greška Štampalije već u 40 sekundi utakmice – u idućem napadu Mladosti bio je veći prekršaj od ovoga za potencijalni peterac, ali sada Štampa ostaje nijem), pa Milakovića iz polukontre 6 na 5 (jako loše postavljanje primorjaša u povratku u obranu, preširoko tako da je Milaković sam na 5 metara) i Bukić iz prvog igrača više (opet greška Štampalije jer Buljo drži obje ruke u zraku protiv Brlečića i još je lopta predaleko dodana). Do kraja četvrtine Buljubašić uzvraća sa stative iz drugog igrača više Primorja. Spomenimo još jednu čudnu odluku Štampe kada je sudio korner nakon što je Power blokirao Paškvin pokušaj s dva metra. Doduše, bio je to neki pola šut pola dribling, ali nije trebalo suditi korner jer je lopta išla prema golu. Bila je tu još jedna greška kada je Štampalija sudio isključenje Vrlića protiv Paškvalina iako je, kao što se vidi na klipu, bek odlično odigrao s rukama u zraku i čak i potopio loptu sidrunu:

 

 

Na sve ovo nadovezao se još jedan nepostojeći kontrafaul Bulja kojega je sudio Periš.

Jedno od glavnih obilježja utakmice bila je igra Mladosti s igračem više. Stalno su igrali 3 – 3, nakon što bi se u većini slučajeva lijevo krilo izvuklo na vanjsku poziciju, lijevi vanjski otišao na srednjega kao na skici:

 

 

Jednom se i Milaković izvukao s druge stative u 3 – 3, tako da je Mladost stalno s istom postavkom napada tražila igrača ispred kojega ima najmanje blokova za realizaciju. I u većini slučajeva to je i prolazilo. Točnije Mladost je imala 4/8 realizaciju, ali zadnju akciju nisu ni pokušavali zabiti već su trošili vrijeme jer su dobili igrača više 37 sekundi prije kraja. Jednom su imali samo 5 sekundi za realizaciju nakraju prve četvrtine, još dva puta su Bukić i Vlahović zaustavljeni blokom.

 

U drugoj četvrtini Primorje je bolje. Zabijaju čak 5 golova, a Mladost samo 2. Na početku četvrtine opet Radu s dva metra ovaj put nakon što je Milaković nekažnjeno konjario po njemu cijeli napad. Dobio je loptu s desnog krila na ruku i zabio. Napad iza izborio je peterac kada je okrenuo Milakovića kojega je sam realizirao. S druge strane dva vanjska udarca Zovića (na zonu sa srednjega) i Biljake (iz faula s 5 metara) na novi preokret, 5:4 za Mladost. 3 gola u nizu Primorja Power (igrač više sa stative), Vukičević (u rašlje sa srednjega na zonu) i Blažića (na zonu sa desnog vanjskog) i na odmor se odlazi sa 5:7. Jelovina na kraju brani peterac Zoviću. Sada je sudac Periš ispravno procijenio duel Paškve i Blažića.

Dvije su zanimljivosti u ovoj četvrtini. Prva kako je Mudražija lakoćom izborio isključenje protiv reprezentativca Bukića kako je ušao s njime s krila kao drugi sidrun. I druga izrazito nekvalitetan udarac Pavičića kada je Primorje zaigralo mrtvu zonu na njemu kada je nakon proplivavanja završio na desnom krilu. Nismo vidjeli još takvih situacija protiv ovog igrača, a to bi svaki protivnički trener morao koristiti u svakoj mogućoj prilici.

Štampalija je sada sudio na napadačkoj liniji dva metra Primorja, ali je opet izmislio jednog igrača više kada je u povratku u obranu Paškvalin očito preplivao preko Radua i umjesto kontrafaula isključenje iako je Rumunj čak uspio držati ruke iznad vode dok je bio potopljen.

 

Na poluvremenu Jelovina ima samo 2 obrane, ali sad ga Pezelj ne vadi. Kad je Primorje igralo u Gružu nedavno tada je Splićanin na golu Primora bio izvrstan u prve dvije četvrtine, pa ga je trener izvadio „jer je takav dogovor bio prije utakmice“. Ipak u drugom poluvremenu Jelovina imao 7 obrana, uz po 5 primljenih golova u oba dijela utakmice. Uz sve te pogreške Štampalije Mladost ima 1/2 peterce i 1/3 igrača više, a Primorje 1/1 peterci i 2/6 igrač više. Obilježje igre Primorja s igračem više bile su akcije na stativu. Čak 4 od ovih 6 lopta dolazi slobodnom igrač na jednoj od stativa, Buljo i Power su zabili, a Mudražija i Paparić iako slobodni (posebno puno vremena i prostora imao je Mudražija) nisu.

 

Treća četvrtina donosi seriju Mladosti 3:0, sve sa igračem više. Sad je opet Štampalija taj koji sudi Mladosti u napadu na liniji dva metra. Iako su prva dva isključenja Vukičevića neupitna (prvoga je sudio Periš na Vanjskoj poziciji jer je držao Bukića i prije nego što je lota došla do njega). Treće isključenje ne postoji. Dapače, Power odlično igra na beku. Paškva se usporeno pokušava okrenuti, a Power mu izbija loptu iz ruke i umjesto lopte za Primorje igrač više iz kojega Mladost zabija. Prva dva igrača više zabili su Vlahović (srednji vanjski u 3-3) i Milaković (lijevi vanjski nakon izvlačenja sa stative u 3 – 3), a trećega Paškvalin sa stative na dodavanje Zovića s krila. Napravio je i Periš pogrešku kada nije sudio isključenje na Papariću kojega je Vlahović kao bek prvo očigledno potegao za rame pa tek onda dignuo ruke u zrak.

 

Na početku zadnje četvrtine Paškvalin okreće Bulja i opet Periš ispravno dosuđuje peterac kojega Bukić zabija za 9:7. Imala je Mladost još jednog igrača više, ali kao i Primorje svoju priliku ne koriste je. Mladost je malo promijenila napade, najvažnije im je bilo da prođe 30 sekundi pa u par navrata nisu niti organizirali napad. Radu je izborio igrača više i sam ga zabio s krila za 9:8 1:49 do kraja, nakon 15 minuta Primorja bez gola. Slijedi velika greška Tkača koji pravi faul na Bašiću u zadnjoj sekundi napada i odlazi u kontru i ostavlja Bašiću prostor bez bloka sa samo 6 metara kojega on i koristi za 10:8. Nakon samo 15 sekundi, 1:05 do kraja Radu okreće Pavičića za novi peterac kojega sam zabija za konačnih 10:9. Mladost je 2 sekundi prije kraj napada zaradila igrač više Paškva protiv Bulja, i potrošila vrijem tako da je Primorje imalo samo 7 sekundi za pokušaj izjednačenja. 3 sekunde prije kraja Paškvalin pravi prekršaj na pola terena za isključenje. Nije pokazao baš previše igračke inteligencije u tom trenutku jer nije bila situaciju u kojoj bi brzo dodavanje nešto donijelo Primorju, a ovako su dobili dodatne dvije sekunde da se ostali igrači približe golu. Na kraju je netko šutirao sa 7-8 metara s desnog vanjskog, ali Marcelić lakoćom brani.

 

Daleko najbolji pojedinac utakmice bio je Radu. Zabio je 5 golova, od čega 2 kao sidrun, jedan s krila s igračem više i dva iz peteraca koje je sam izborio. Zaradio je još 5 igrača više. A osim svega ovoga stalno je prisiljavao obranu na povlačenje tako da se otvarao prostor vanjskim igračima. Nakon jako puno praznog prostora na ljestvici najboljih pojedinaca slijede Marcelić i Paškvalin. Malo više smo pratili i reprezentativce Bukića i Buljubašića. Bukić je zabi jednog igrača više i peterac i imao još 5 neuspješnih udaraca. Jednoj je to bio novi napad, a ostalo su bili loši udarci u blok. U obrani je nekoliko puta dobro reagirao na vanjskoj poziciji, a i zabrinjavajuće loše kada je Mudražija ušao s njime u dva metra. Bio je solidan, ali od standardnog reprezentativca Hrvatske se očekuje puno više – pogledati pod Radu, pa bar 50% tog učinka. Buljubašić je zabio jednom sa stative i imao još 4 neuspješna udarca (u prvoj četvrtini 3 pokušaja, do kraja utakmice još samo 2). Dva puta je nakon njegovog šuta bio novi napad, a jednom ga je zović blokirao s igračem više, te je još jednom na početku loše izveo „Mađaricu“ pa je dodao loptu Marceliću. Imao je nekoliko dobrih obrana na beku, posebice u prvom dijelu utakmice, a kao da nema dovoljno snage da drži isti nivo igre cijelo vrijeme. Također imao je loše dodavanje, u čistoj situaciji, prema Raduu. Nije zadovoljio reprezentativni nivo u ovom dvoboju.

 

Žalosno je godinama, cijelo desetljeće, pisati o Štampaliji. Hrvatski Koganov će također biti nagrađen delegatskom ili nekom još boljom pozicijom kada se konačno ostavi suđenja tj. kad po pravilima zbog godina bude to morao. Čovjeku se nekako uvijek potkradaju brojne greške protiv jedne ekipe. Jasno kompenzira on dio toga kroz utakmicu (npr. kontrafaul poslije nepostojećeg kornera, nedosuđeni peterac poslije poklonjenog). Najgore od svega je kad bek odigra kvalitetno i onda umjesto da bude nagrađen, Štampalija ga još i isključi. Dok god Koganovi i Štampalije godinama bivaju delegirani na derbije, finala i final4-ove ili 6-ove ovaj sport neće naprijed. I nije problem u njima već u onima koji ih delegiraju i odlučuju i o ostalim stvarima u ovoj ligi i ovom sportu općenito.

 

HAVK Mladost – Primorje EB                     10:9 (3:2, 2:5, 3:0, 2:2)

Suci: Periš (Split), Štampalija (Šibenik)

Mladost: Marcelić (12), Bukić 2(1), Milaković 2, Zović 2(1+0), Biljaka 1, Brlečić, Vlahović 1, Lazić, Pavičić, Paškvalin 1, Valečić, Bašić 1, Vićan, Markić. Trener: Štritof.

Primorje: Jelovina (9), Radu 5 (2), Blažić 1, Power 1, Peroš, Radulović, Tkač, Rakovac, Mudražija, Vrlić, Vukičević 1, Paparić, Buljubašić 1, Čubranić. Trener: Pezelj.

Osobne pogreške: Mla 12, Prim 11

Peterci: Mla 2/3, Prim 2/2

Igrač više: Mla (1/2+0/1+3/3+1/2)= 4/8 (50%), Prim (1/2+1/4+0/1+1/3)= 3/10 (30%)

Obrane: Marcelić (2/4+3/8+3/3+4/6)= 12/21 (57%); Jelovina (1/4+1/3+3/6+4/6)= 9/19 (47%)

Golovi s 2 metra, izboreni pereci i isključenja:

Mla:

Pašvalin 3 5m + 5 iv

Brlečić 2 iv

Bukić 1 iv

Prim:

Radu 2 gola + 2 petarca + 5 iv

Vukičević 2 iv

Mudražija 1 iv