Kreće Liga prvaka: Jug u Rimu

Nakon prošlogišnjeg prekida 04. ožujka Liga prvaka kreće za sezonu 2020/21. Smanjen je broj sudionika grupne faze sa 16 na 12, podjeljenih u dvije grupe. Igrat će se 3 turnira od kojih prvi kreću u ponedjeljak odnosno utorak.

LEN je prva od svih sportova lani proglasila kraj sezone bez da je i pokušala istu dovesti do kraja. Zadnje utakmice Lige prvaka odigrale su se 03. i 04. ožujka, prije 9 mjeseci i sad kreće nova sezona. Nakon kvalifikacija iz kojih su samo dva kluba (Ortigia i Brescia) ušla u grupnu fazu na rasporedu je prvi od 3 turnira koliko će ih se održati. Nakon toga slijedi final8 u Hannoveru.

Dvije su grupe po 6 ekipe – dakle prolaze čak 4 ekipe dalje?! Sva 3 turnira igraju se na način da jedna grupa počne dan prije druge. Pa se dva dana preklapaju. Mislim da je LEN to napravio čisto iz zajebancije. Inače, bi valjda stavili jednu grupu nedjelja – utorak, a drugu četvrtak  – subota. Tako da možemo što više utakmica pogledat, pogotovo što se igraju turniri. Da misle malo više na igrače onda bi se i igralo 5 dana, sa danom pauze između svakog kola.

Grupa A

Olympiacos

Pro Recco

Jug

Spandau

Marseille

Ortigia

Jug na prvom turniru u Rimu igra protiv:

Ponedjeljak         17.45     protiv Spandaua

Utorak                 15.15     protiv Marseillea

Srijeda                 17.45     protiv Olympiacosa

Sve utakmice, svakog dana, prenosti će Sportklub. Prvo kolo, Jug je na Sportklubu 1, a druge dvije utakmice, Ortigia – Olympiacos (15.15) i Pro Recco – Marseille (20.15) na Sportklubu 2. Već od 17.00 bit će i studijska emisija. Vidjet ćemo kako će sve skupa izgledat, ali za vaterpolo je izvrsno da je jedna ovakva tv kuća preuzela prijenose i tako ambicizno kreće u pokrivanje. Nadajmo se da će komentatori utakmica bit kvalitetni, te da će i emisija bit dobro pripremljena. Prenosti će se svih 18 utakmica u naredna 4 dana.

Jugov prvi protivnik, Spandau dolazi bez iti jedne utakmice zadnja 3 mjeseca. Tamošnje prvenstvo je odgođeno za ožujak, naravno zbog pandemije. Sigurno su najgorem položaju što se tiče forme od svih ekipa i ova 3 kola igraju protiv Juga, Olympiacosa i Pro Recca i realno je očekivati da ostanu na 0 bodova. Momčad nije loša, dapače. Na golu Baksa, Ćuk i Pješivac na sidrunu, Čagalj i Gielen na beku, Dedović, Restović i Zović desno; Stamm, Kholod, Strelezkij lijevo. Idealno bi bilo da Jug s njima igra treću utakmicu, jer se često na svježinu, u toj prvoj odigra i bolje od očekivanog pa treba bit oprezan.

Marseille, momčad koja se najviše pojačala u odnosu na lani. Doveli su Prlainovića i Spaića, a Lazović će zamjeniti Šćepanovića koji je postao prvi trener umjesto Marca Ameldricha. Žao mi je zbog toga, jer su pod njim lani igrali jako dobro, godinu ranije su osvojili i Eurokup gdje nisu bili favoriti, ni blizu. U domaćem prvenstvu imaju 10 utakmica i 10 pobjeda. Na golu je Lazović, desno su Crousillat, Kovačević i Đurđić, lijevo Prlainović, Vukičević i Marion Vernaux, na beku je Čučković, a na dva metra Spaić i Vernaux. Tu je još i Camarasa koji također igrao na poziciji sidruna, drugi ljevak Izdinsky, Olivon, Venpeperstaete… momčad u kojoj ni svi domaći reprezentativci ne stanu u udarnih 13. Prva postava po ničemu ne zaostaje za najboljim ekipama u Europi, a i na klupi je nekoliko iskusnih i kvalitetnih igrača. Momčad koja ima top klasu uvijek je u krugu favorita. A kad su uz Prlaina tu i Vukičević koji je udarni igrač Hrvatske, 4 reprezentativca Crne Gore, ljevak Crouisillatt koji je isto jedno natjecanje igrao za Crnu Goru, a i najbolji je Francuz.

Treći protivnik Olympiacos je izgubio dosta igrača. Otišli su Joković, Mitrović, Gounas, Mylonakis, te Živojinović i Buljubašić. Čak 4 udarna igrača. Doveli su dva američka reprezentativca, Daubea i Irwinga. Stigao je i Kapotsis i još niz grčkih igrača. Na golu Zerdevas, bek Argyropoulos, na dva Mourikis i Kakaris, desno Genidounias, Kapotsis i Irwing; lijevo Daube i Skoumpakis ne zvuči loše, dapače. Ali nije to više ona momčad koja može ganjati naslov prvaka. I u domaćem prvenstvu su odmah u prvom kolu poraženi od Vouliagmenija nakon čega su upisali 4 pobjede. Ali zadnjih mjesec dana nisu igrali.

Teško je bilo što predviđati obzirom na situaciju s pandemijom te da su brojne utakmice odgođene. Pojedini igrači su i preskakali treninge zbog opće poznate situacije tako da se ni pojedinčano ni ekipno momčadi ne nalaze u optimalnoj situaciji. A i obzirom da od 6 ekipa čak 4 prolaze dalje nije možda toliko ni bitno hoće li netko na kraju biti treći ili četvrti. Na papiru Pro Recco odskače, a Jug, Marseille i Olympiacos bi se trebali boriti za pozicije 2-4. Spandau bi možda mogao zaprijetiti, a Ortigia kao debitant bi teško mogla u ozbiljniju borbu za prolaskom.

Raspored 1. dana:

15.15     Olympiacos – Ortigia      Sportklub 2

17.00     studijska emisija              Sportklub 1

17.45     Jug – Spandau 04             Sportklub 1

20.15     Pro Recco – Marseille     Sportklub 2

Sve utakmice se mogu pratiti i preko streama na https://lenchampionsleague.eurovisionsports.tv/