Bez trenera do pobjede

https://www.liberoportal.hr/

Prvi ovogodišnji derbi završio je pobjedom Juga 16:15 u utakmici koju je obilježio podatak da su sva tri jugova trenera dobili crvene kartone. Najbolji pojedinac bio je Luka Lončar sa 3 gola (jedan s pozicije sidruna) i čak 8 iznuđenih isključenja protivničkih igrača.

Neizvjesna i uzbudljiva utakmica od prve do zadnje sekunde. Jug je vodio samo 3 puta, zadnji put 5:4 i onda još jednom na kraju 57 sekundi do kraja kada je Fatović zabio za pobjedu 16:15. Mladost je imala i +2 u 5 navrata, početkom zadanje četvrtine čak i 10:13. Međutim, pali su na kraju kada je i Popadić upisao 4 obrane i napravio razliku.

Prva četvrtina završila je s najmanje golova, 2:2. Obilježio ju je Kržić nevjerojatnim promašajem kontre 2 na 1 kada je nakon 3 cima promašio čitav gol. Odmah je bilo vidljivo da nije uopće dobro postavljen, loš položaj nogu, te je previše i gledao kako bi dodao loptu. Malo prije toga je bio tek ušao u igru i Jug je tada mogao povesti 2:0, negdje u petoj šestoj minuti. Merkulov je zabio golčinu na zonu, sa 8 metara sa srednjeg vanjskog.

U drugoj četvrtini je krenula golijada iako se suci još nisu do kraja raspištoljili iako je broj igrača više porastao sa 3 na 6 ukupno. Ovih 8 minuta završilo je 4:5 i Mladost je preuzela kontrolu rezultata. Tri gola je zabio Bukić (prvi 17 sekundi prije kraja prve četvrtine). Jedan s dva metra (Xavi ga neobjašnjivo ostavio samog i krenuo duplirat sidruna), jedan iz polukontre s lijevog krila i treći sa 4-5 metara s igračem više, odmah po izvođenju, na nepostavljenu obranu. Najbolji potez u ovoj četvrtini, gol je Lorena Fatovića sa lijevog vanjskog, protiv dva čuvara i Marcelića. Uspio je cimnut dva-tri puta i fantastično pogoditi iako je bio na 7 metara s igračem u kontaktu i drugim koji ga blokira.

Treća četvrtina, opet 4:5, sad već 9 igrača više i još 3 peterca. Obilježio ju je Kharkov s dva dalekometna gola, sa desnog vanjskog na zonu. Dodao je i trećeg, skoro istog, odmah na početku zadnje četvrtine tako da je Jug 3 puta primio vrlo slične golove od jedinog opasnog igrača Mladosti na zonu s vanjske pozicije. U ovoj četvrtini krenula je i serija crvenih kartona jugovim trenerima, prvi je izletio Bobić nakon što je Copić bez lopte isključio Oberta protiv Vrlića, a onda mu odmah sudio i peterac iako se Obert još i nije mogao odmaknuti.

I zadnja četvrtina, opet 9 golova, samo drugačije raspoređenih, 6:3. 8 igrača više i jedan peterac i još dva crvena kartona. Mladost je odmah spomenutim golom Kharkova povela 10:13. Kasnije je Bušlje zabio još 2 spretna, a za Jug poprilično nesretna gola. Oba puta je Popadić obranio Kharkovu s krila i Raduu sa prve stative, lopta se u luku odbija ravno Bušlji na ruku i on ih posprema u gol. Čak 4 gola Bušlje sa druge stative u ovoj utakmici. Iako Jug nije imao sreće, i plus je kasnio 3 gola, a zadnja je četvrtina, uspjeli su se vratiti. Zabijali su redom:

11:13     Papanastasiou iz peterca (isto se odbijanac nakon šuta Fatovića odbio točno ispred Lončara)

12:13     Merkulov vanjski šut iz polukontre

13:14     Lončar zaradio igrača više i odmah dobio loptu i zabio.

14:14     Obradović sa druge stative s igračem više na asistenciju Merkulova

15:15     Lončar iz rekontre 2 na 1

16:15     Fatović s igračem više što možete i vidjeti u klipu

Fatović za pobjedu

Kobešćak je dobio crveni od Banovca nakon što je ovaj sudio nepostojeći, obični faul mislim Kržiću kao beku protiv Bajića umjesto da ga „nagradi“ za odličnu igru u obrani i da Jug krene u kontru za izjednačenje (bilo je 13:14 u tom trenutku). Pecotić je dobio crveni čim je pozvao time out 1.15 do kraja, opet Banovac.

Zanimljiv je pogled na klupu Juga u zadnjoj minuti. Dva Vukojevića, Kržić i Tomasović! Nema nijednog od tri trenera, niti Oberta, Benića ni Žuvele. U zadnjem napadu je i Merkulov dobio treću osobnu.

Utakmica je bila neizvjesna i napeta, ali ne baš kvalitetna. Pogotovo taktički. Radile su se greške, primjerice kad je Fatović u M zoni izašao više prema srednjem, a ostavio Kharkova koji je to odmah i kaznio s desnog vanjskog. Inače, Jug je trebao puno više napada Mladosti usmjeravati na završetke vanjskim šutem protiv zone. Bilo koga osim odličnog Rusa. Međutim, toga gotovo pa uopće i nije bilo.

Fenomenalnu utakmicu odigrao je Lončar. 3 gola, sa pozicije sidruna protiv Bušlje (pobjegao mu iz klinča i dobio loptu preko beka na ruku od Papanastasioua), iz rekontre i sa igračem više. Uz to je i zaradio peterac i čak 7 igrača više. Obzirom da je Obert prije polovice treće četvrtine isključen s 3 osobne, Lončar je imao i dodatni napor da do kraja ima povećanu minutažu. Samo možda 2-3 napada ga je Obradović odmorio na poziciji sidruna. Taj kraj, koji je odradio bez vidljivih problema, bio je „šlag na tortu“, stvarno impresivna utakmica. Da cjepidlačimo, trebao je jedno dobro dodavanje Fatovića na stativu s igračem više pretvoriti u asistenciju, a ne šutirati u prsa Marcelića. Spominjemo samo zato što se to zna ponavljati.

Odličan je bio i Fatović koji je zabio za pobjedu, ti golovi vrijede dvostruko. Ukupno 3 gola, spomenuli smo već onu golčinu i još jedan iz peterca. Stalno je bio onaj koji je u centru događanja i vodio je igru momčadi. Baš što se od njega i očekuje.

Popadić nije bio loš, ali i nije previše toga obranio u prvom poluvremenu (3/10). U drugom je bio pravi. Posebice u zadnjoj četvrtini kad je to bilo najpotrebnije. U drugom dijelu imao je 7/15, uz činjenicu da je dva gola primio iz peteraca (mislim da je oba dirao, a Milošev skoro i zaustavio) i još dva kad je već obranio igrača manje, lopta se odbija Bušlji koji je ubacuje u prazan gol. Pop je donio 10 obrana, nekoliko jako dobrih i u potpunosti nadmašio Marcelića s druge strane.

Još treba posebno istaknuti Merkulova koji je zabio 2 gola, asistirao na stativu i dosta vremena proveo na beku. Rus je odigrao dosta dobru utakmicu. Papanastasiou i Obradović također po dva gola, Papanastasiou i dvije asistencije i izboreni peterac. Većinu utakmice proveo je na desnoj strani. Tomasović i Žuvela su doprinijeli sa po golom, Obert je pokazao kakve noge ima kad se lakoćom u tren odvojio od mislim Bajića i zabio kao sidrun. Xavi samo jedan neuspjeli šut, dvije asistencije, dodavanje na Papanastasioua koji je ušao iza Bukića i zaradio peterac.

Najlošiji pojednac bio je Benić. On bi trebao biti nositelj, jedan od, igre Juga. I on to i može. Posebice u šuterskom dijelu. Ovaj put 1/5 šut, uz nekoliko baš loših pokušaja. Osim toga i Lazić mu se uvukao iza leđa i zaradio peterac.

Vrijedi istaknuti da je Jug na kraju podignuo igru u ključnom segmentu. Igrača manje su počeli značajno bolje braniti, a igrača više u zadnjoj četvrtini imali su 4/4.

Zadnji napad Mladosti, igrač više, Kharkov pored gola

S druge strane Mladost je propustila upisati pobjedu u Gružu. Vodili su dobar dio utakmice, poveli i +3 na početku zadnje četvrtine, ali su značajno pali. Imali su 6/8 realizaciju igrača više kad su poveli 11:10. Od tada samo 2/5 (uz napomenu oba dva sretna gola). Vrlić je skupljao isključenja protivnika (6 plus peterac), a kad je on dobio treću osobnu Radu je nastavio (ukupno 5 zarađenih igrača više). Glavni protagonisti napadačke igre bili su Kharkov i Lazić. Ukupno su šutirali 14 puta, svi ostali 18 puta. Rus je zabio sva 3 gola na zonu, dok je s igračem više bio puno neopasniji. Lazić je oba puta, jednom čak kao desni vajski koji je zavukao dodatno u desno, zabio s igračem više. Bušlje je dodatna napadačka snaga Mladosti na stativi s igračem više. Zadnjih 15 godina nema boljeg igrača u tom segmentu igre od kapetana naše reprezentacije. Jednom nebeski iskok na dodavanje s lijevog vanjskog (Bukić), jednom s igračem na leđima na dodavanje s desnog krila (Visković) i dva odbijanca. Bukić jest zabio 3 gola, ali dva s 2 metra, jedan s 4 metra. Nije imao nego još samo jedan neuspješni pokušaj. Nije preuzimao odgovornost. Čak i na petercima (oba puta je bio u igri) za koje još uvijek ima traume od lanjske finalne serije i Popadićevih obrana. Miloš je igrač koji uvijek preuzima odgovornost u igri Mladosti, čak i kad mu ne ide najbolje. Međutim, ovaj put samo jedan šut, i to loš i drugi iz peterca. Mislim, ako je vjerovati hvs i len podacima, što nije najpametnije, da i nije igrao neke utakmice u zadnje vrijeme. Recimo protiv Jadrana u kupu. Vjerojatno Lovre nije baš spreman, je li zbog covida ili neke ozljede, i da je to i problem tranzicijske igre. Naime, Mladost u ovoj utakmici nije imala kontri. Biljaka je igrao 3 puta po 10 sekundi u kojima je skupio 3 isključenja. Malo karikiram, ali nije puno duže ostao u bazenu.

Veliki problem Mladosti bio je i Marcelić. Samo 4 obrane, od čega 2 u prvoj četvrtini. Na klupi nije bio Jurline, a trener Bajić se nije okuražio ubaciti Miškića. Do sada su utakmice na ovako veliki broj golova davale veću šansu Mladostašima (kup 16:12 i finale JVL 15:11). I ovaj put su bili blizu.

Sudili su Copić i Banovac. Ni do sada u svojoj sudačkoj karijeri nisu pokazali da su dorasli ovakvim utakmicama, a ni ovaj put. Kad nemaš osjećaj za igru to valjda nikad ne možeš ni dobiti. Sva tri crvena kartona trenerima Juga su opravdani, bunili su se preko granice. Ali sva tri puta su se treneri s pravom bunili, jer su suci donosili pogrešne odluke. Osim toga, još i ranije, kad je Kobešćak dobio žuti, pa i još par puta. I kad je recimo Miloš uplivao i potegnut za ruku prije nego je dobio loptu. Jednostavno, ova dva suca ne mogu suditi ovakve utakmice. I nije problem u njima, nego u onima tko ih gura i tko ih sudački odgaja. Copić je već jako puno puta sudio utakmice na ovom nivou, nažalost. A što se tiče Banovca ne očekujem ga neko vrijeme na Jugovim utakmicama.

Jedino gore od sudačkog dijela je statistika na hvs.hr. Toliko netočnih podataka na jednom mjestu je žalosno. Ispravili su od sinoć pojedinačno golove pa je sad Merkulov ipak na 2. Play by play uopće ne prati utakmicu, tamo je Mladost povela 0:1, a prva četvrtina završila sa 2:3. Bušlje je bio dobio treću osobnu pa kasnije zabio još dva gola. Broj šuteva pojedinih igrača je pogrešan. Kharkovu, Laziću, Fatoviću su digli po dva šuta, Bukiću dodali. Lako je bilo vidjet da su Kržić, Garcia i Vukojević šutirali po jednom, a ne nijednom. I tako, gotovo svaki igrač ima krivi broj udaraca. Tamo je Lončar izborio samo 3 isključenja protivnika, a kod Mladosti niti jednog igrača nisu uspjeli uloviti kad bi zaradili protivničko isključenje. Čak ni ukupni broj isključenja Mladostaša nije točan (Milošu nije upisana treća). Jasno da ni obrane golmana nisu točne. A najsmješnije od svega je statistika igrača više. Zabio je Bušlje 4 sa stative, Bukić u prvoj sekundi te akcije, Lazić s desnog vanjskog i još jednom sa lijevog krila te je jednog Miloš iskoristio preko peterca. 8 golova s igračem više, a u statistici, pa čak i tekstu na hvs.hr piše: „Dakako, kada bi dalje analizirali utakmicu, ali samo površno i za ‘prvu ruku’, neposredno nakon njezinog završetka, u oči upadaju i neke brojke. Realizacija igrača više Mladosti je bila jako loša (3-14). S takvim se brojkama teško može pobijediti, posebno velikog suparnika kakav je Jug AO.

Nevjerojatno, a svatko tko je imao otvorene oči dok je gledao utakmicu vidio je da je Mladost baš preko igrača više držala prednost kroz gotovo čitavu utakmicu. Od 8/13 nekome tko piše izvještaj i nekome tko vodi statistiku se učinilo 4/14. Svaka čast! I onda kad vapimo za naprednom statistikom u vaterpolu. Baš smo smiješni, poput onoga tko je stavio Miloša Ćuka u ponudu na kladionici koliko će golova zabiti u ovoj utakmici.

8. kolo PH

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost     16:15 (2:2, 4:5, 4:5, 6:3)

Bazen u Gružu (bez publike – pandemija)

Suci: Copić (Šib), Banovac (St)

Jug: Popadić (10), Obert 1, Fatović 3(1), Lončar 3, Kržić, Garcia, Tomasović 1, Merkulov 2, Papanastasiou 2(1), Žuvela 1, Benić 1, Obradović 2, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak, pom.treneri: Miho Bobić i Đani Pecotić.

Mladost: Marcelić (4), Radu 1(1), Miloš 1(1), Biljaka, Lazić 2, Dašić, Bukić 3, Bušlje 4, Visković, Bajić 1, M. Vrlić, Kharkov 3, Miškić, Vrlić. Trener: Zoran Bajić, pom.treneri: Hrvoje Hrestak i Frano Vićan.

Osobne pogreške: Jug 16, Mla 16

Obostrano: Fatović – Vrlić

Peterci: Jug 2/2, Mla 2/2

Igrač više: Jug (0/1+2/3+2/5+4/4)= 8/13 (62%); Mla (1/2+3/3+2/4+2/4)= 8/13 (62%)

Obrane: Popadić 10/25 (40%), Marcelić 4/20 (20%)

Golovi sa sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Jug:

Lončar: gol + 5m + 7iv

Obert: gol

Papanastasiou: 5m

Benić, Garcia, Fatović, Merkulov, Kržić: po 1 iv

Mlad:

Vrlić: 5m + 6iv

Radu: 5iv

Lazić: 5m

Biljaka: 1iv