Mornar i Primorje u drugom krugu kvalifikacija

Protekli vikend odigrane su utakmice prvog kruga kvalifikacija Lige prvaka. Od hrvatskih klubova nastupio je Mornar koji je u Oradei izborio drugo mjesto i plasman u drugi krug. Za 10 dana igra se drugi krug koji donosi niz zanimljivih susreta.

 

 

Rezultati svih grupa prvog kruga:

Grupa A (Oradea): 1. Oradea, 2. Mornar 3. Utrecht i 4. Galatasaray

Grupa B (Budimpešta): 1. OSC Budimpešta, 2. Waspo Hannover 3. Barendrecht

Grupa C (Potro): 1. Verona, 2. Sintez Kazan, 3. Enka i 4. Portuense

Grupa D (La Valletta): 1. Jadran HN, 2. Steaua, 3. Valletta i 4. Arkonia

 

Od zanimljivijih rezultata izdvojimo da je Mornar izgubio od Oradee 10:6. Zanimljivo je i to da su kladionice, očito ne znajući da je Galatasaray ostao bez svih stranaca s iznimkom Miloša Korolije nudile čak 2.30 na pobjedu Mornara u jutarnjim satima tog prvog kola. Na kraju lagana pobjeda Splićana 13:7. Usput budi rečeno jutros je koeficijent na pobjedu Primorja u Rijeci protiv splitskog Jadrana (prvo kolo regionalne lige u subotu) bio 1.05 (x2 6.30), sada je na Primorje 1.50 (x2 2.25).

OCS je dobio Waspo 12:11. Verona i Sintez su odigrali 10:10. Jadran HN je dobio Steauu 9:7.

 

Jučerašnji ždrijeb u Nyonu priključio je još 8 klubova pa imamo slijedeće grupe:

Grupa E (Eger)

ZF EGER (HUN)

CN MARSEILLE (FRA)

SM VERONA (ITA)

VK Mornar SPLIT (CRO)

 

Grupa F (Brescia)

AN BRESCIA (ITA)

Crvena Zvezda (SRB)

OSC BUDAPEST (HUN)

Sintez KAZAN (RUS)

 

Grupa G (Herceg Novi)

NC VOULIAGMENI (GRE)

ASC DUISBURG (GER)

PVK Jadran HERCEG NOVI (MNE)

Waspo HANNOVER 1898 (GER)

 

Grupa H (Rijeka)

Primorje RIJEKA (CRO)

CN SABADELL (ESP)

CSM Digi ORADEA (ROU)

Steaua BUCHAREST (ROU)

 

 

Mornar koji je ostao bez Gluhajića, Viskovića, Pejkovića Lozine i Butića nema velike šanse protiv Egera (Harai, Erdelyi, Hosnyanszky, Decker, Ćuk, B. Mitrović, Vapenski, Čučković, Bedo, Angyal…), Verone (Luongo, Gitto, Gallo, Blary, Petković, Jelača, Lazović, Bini…) pa ni s Marseilleom (Rističević, Ranđić, Bicari, Samuels, Camarasa, Simon, Kovačević…). Očekuju ih 3 teške utakmice u kojima će teško do boda.

 

Primorje koje je ostalo bez Vićana, Burića, Krapića, Muslima, Petrovića, Dedovića, Echeniquea, Šetke i Boškovića igra na domaćem bazenu. Ostali su Jelovina, Radu, Buljubašić i Vukičević. Stigli su Slovak Tkac (20 godina) koji je igrao za reprezentaciju na EP-u u Beogradu. Igrao je 18-22 minute u svim utakmicama, tek ga trebamo vidjeti kakav je. Tu je i prvi bek reprezentacije Australije Power (23 godine) koji je propustio Rio zbog ozlijede zadnji dan priprema u Dubrovniku. I to se ozlijedio (razrezao šaku) u noćnom izlasku. Tu su još Mislav Vrlić, Duje Peroš i Nino Mudražija, a svi ostali igrači su još uvijek juniori ili čak i mlađi juniori.

Oradea (Gheorge odličan Rumunj lijeva strana, pa Negrean, Chivaneu, G. Pijetlović, Asanović, a doveli su i Pavlovića iz Jadrana kao i Rađena koji neće imati pravo nastupa još nekoliko mjeseci) i Steaua (Stoenescu, Busila, Ghiban, Goanta reprezentativci uz strance Đorđa Filipovića, sidruna Murišića, ljevaka Krizmana te odličnog Brazilca Delgada) kao rumunjski kubovi u istoj grupi predstavljat će teške prepreke Primorju koji ove godine nema šansi ući u Ligu prvaka čak i ako prođe ovu fazu. Četvrti klub je Sabadell koji ima isključivo domaće igrače od kojih mi se čini da niti jedan ne igra u reprezentaciji.

 

Grupa F  ima izrazitog autsajdera Zvezdu. Brescia je ostala bez Moline, a tu su golman Del Luongo, braća reprezentativci Christian i Nicholas Presciutti, nova nada Manzi, iskusni Rizzo, ljevak Nora, Pasković, Ubović, Ranđelović i Muslim. OCS ima Seman i Nikića kao sidrune, ljevaka iz reprezentacije Zalankija, Batorija, Gor-Nagyja i Bunduscha kao svojevremene kratkotrajne reprezentativce, Darka Brguljana i bekovsku nadu 18godišnjeg Adama Nagyja (kuloari bruje da se nakon dosta godina rađa mađarski bek koji ne „kolje“ već igra oko sidruna). Sintez ima većinu ruske reprezentacije te našega Juru Marelju.

 

I grupa G u kojoj je domaćin Jadran HN koji je na lanjsku momčad vratio Šćepanovića, doveo Marka Petkovića kojega se sjećamo iz Barcelonete (kada su bili prvaci Europe) kada su igrali nemoguću brzo tranzicijski i koji će se kao takav tip igrača odlično uklopiti u ovu ekipu i mladi ruski bek Markulov koji je igrao za seniorsku reprezentaciju i na zadnjem SP-u i EP-u, a ovo ljeto je bio glavni igrač juniorske momčadi koja je osvojila na kraju četvrto mjesto u Nizozemskoj na U19 prvenstvu koje se igralo po „normalnim“ pravilima. Hannover se u zadnje vrijeme stalno pojačava ne bi li prekinuo dominaciju Spandau u Njemačkoj. Tu su Bukowski i Kong kao njemački reprezentativci, te Darko Brguljan koji je stigao iz Italije i nakon odlične Olimpijade, tu su i Radović, Jokić i Sekulić koji zatvaraju crnogorski poker. Niz stranaca ide dalje preko Estranyija i naših Bana i Čorušića iz Mornara.

U Vouliagmeniju igra Christos Afroudakis te Vico kao jedini stranac i Tigkas koje smo lani gledali u Partizanu. Ostali su Grci koje nismo imali prilike pratiti. Duisburg bi trebao biti posljednji u ovoj grupi.

 

Prve dvije momčadi iz svake grupe prolaze u posljednji treći krug kada će se ždrijeb odlučiti tko ide na koga uz uvijek da prvoplasirani iz svake grupe mogu dobiti jednog od tri preostala drugoplasirana. Prijašnjih godina znali smo često imati čudne rezultate u ovoj fazi natjecanja kada bi neki klubovi s naglaskom na Savonu i ostale Talijane namjerno išli na treće mjesto koje je vodilo u Eurokup gdje su bili konkurentni za trofej. Ne znam kakvo je pravilo ove sezone, odnosno vodili i dalje to treće mjesto u Eurokup.

Drugi krug kvalifikacija igra se 14-16.10.