Uvertira nove sezone

 

Na otvaranju nove sezone regionalne lige Partizan je pobijedio Mornara 9:8. Utakmica je ponudila puno pogrešaka, čak i početničkih, sidrune koji nisu mogli apsolutno ništa, ali i neizvjesnost do samoga kraja.

 

Prvi, a možda i jedini sidruni obje momčadi, Toholj i Dužević zbog ozljeda nisu nastupili pa je stoga problem pozicijskog napada još više došao do izražaja kod obje momčadi.

 

Partizanom najstariji igrač ima 22 godine (Tanasković), imaju 6 tinejdžera a i ukupni prosjek starosti je još uvijek tinejdžerski, 19.43 godine. Mornar ima ipak nešto stariju momčad, u prosjeku godinu i 5 mjeseci (20.85 godina).

 

Obje momčadi su dosta mijenjale od njihovog zadnjeg susreta, također na Banjici prije točno 7 mjeseci. Partizanu je ostalo samo 5 igrača iz te ekipe plus kao šesti Jakšić koji tada nije igrao. S druge strane Mornar također sa samo 5 istih igrača, uz još Krekovića i Duževića kojih danas nije bilo što bi dovelo do pola ekipe.

 

Prva i zadnja četvrtina donijele su po 3:3, dok su središnje bile siromašnije golovima, samo 3:2 ukupno u obje. Gotovo cijelu utakmicu igralo se da jedna ekipa povede, a drugi odmah izjednače. Tek početkom zadnje četvrtine Partizan odlazi na +2 točnije 7:5, a 2:26 do kraja bilo je 8:6. Mornar je vodio tri puta, zadnji put 4:5.

 

Od starta smo gledali puno pogrešaka s obje strane. Možda nešto više od Mornara koji je između ostalog do 10 minute imao već 4 izgubljene lopte na vanjskim pozicijama plus još dva kriva dodavanja. Igrači Partizana su više šutirali, što je i logično jer su manje gubili lopte u napadu. A do kraja utakmice cijeli niz udaraca s obje strane, na isteku napad bio je pokušaj koji se jedino statistički bilježio. Nakon 3:3 u prvoj četvrtini u drugoj samo gol Radojevića iz kontre 3 na 2.

U te dvije četvrtine obje momčadi su imale po dva igrača više. Iako ih je do kraja bilo puno više, svega 2-3 situacije su se dogodile na poziciji sidruna, jasno bez lopte. Sva ostala isključenje bila u potezanje u tranziciji ili kod uplivavanja, ili prilikom ometanja nakon faula. To je također bitna karakteristika ove utakmice u kojoj se niti jedan igrač nije mogao kvalitetno postaviti na poziciji sidruna.

Onda u prve dvije minute treće uduplan broj isključenja, u dva napad s obje strane obje ekipe imale su igrača više koje tek posljednje koristi Mornar. I to nakon što je Dobožanov već obranio prvi pokušaj Erak posprema odbijanac u prazan gol s druge stative. Uskoro Goreta zabija nakon velike pogreške njegovo čuvara. Uplivao mu je iza leđa i dobio loptu na prebačaj sa suprotnog krila od Živkovića. Imao je Mornar u idućem napadu i igrača više za otići na 2 razlike, ali Dobožanov brani dva udarca. U zadnja dva napada Partizan zabija dva gola. Prvo koriste po prvi put iz šeste prilike igrača više i to nakon što se isključeni igrača već vraćao. Imali su dosta sreće jer je udarac Andrejevića od bloka promijenio smjer. Iza toga ogromna pogreška Čaglja kojem Lazić sa 4 metra neometano šutira i to okrenut licem prema golu.

Partizan je osvojio treći put loptu u plivanju i izborio i novi napad. Tako da je Stojanović točno na isteku prve minute zabio s nekih 9 metara na zonu. Šparada je ovdje trebao bolje reagirati. Goreta zabija iz kontre 3 na 2 (već druga kontra Mornara) svoj treći gol za 7:6. Opet su uslijedila po dva igrača više s obje strane. Ovaj put sva 4 bez realizacije; Partizan je dvije lopte početnički izgubio, a s druge strane dva pokušaja Kolara s desnog vanjskog pa s desnog krila iz neizrađenih situacija.

2:26 do kraja Jakšić zabija na zonu za 8:6. Mornar ima 3 napada do kraja, a gubi 2 razlike. Činilo se da je Partizan nadomak pobjede obzirom na napadačke probleme. Iako su uspijevali odigrati dosta dugo u obrani, potrošiti gotovo svih 30 sekundi i onda napraviti isključenja tada su griješili. Umjesto da se brzo postave u igrača manje primili su dva identična gola; brze realizacije Živkovića pa Gorete (4 gol uz jedan asist na stativu s igračem više u prvoj četvrtini) na nepostavljene obrane i bez potrošnje vremena. Tako da je 8:8 1:09 do kraja

Nakon time outa trenera Milenkovića samo 11 sekundi je dovoljno da Čagalj dobije isključenje. A nakon strpljivog napada Drašović 0:41 do kraja zabija s lijevog krila za konačnih 9:8. Imao je Mornar još jednu šansu, ali Buha je pogodio u blok.

 

 

Obje momčadi su imale lošu realizaciju igrača više. Partizan je u početku čak i imao solidne akcije, ali bez realizacije. Što je utakmica išla dalje bivali su sve lošiji i lošiji, ponekad i tragikomični poput situacije kad igrač gubi loptu s leđa na desnom vanjskom. Na kraju ukupno 2/9 (22%). Mornar bolji statistički 4/10 (40%), ali tek su zadnje dvije akcije kada su uspjeli na nepostavljenu obranu zabiti bile nešto brže. Osim toga samo prva akcija u kojoj je Goreta s lijevog vanjskog spustio loptu na drugu stativu na Burića. Ostalih sedam akcija su bili je kao loše, spora lopta, često spuštana na vodu, bez kvalitetnog rada stativa,bez ičega kvalitetnog.

U nastavku sezone očekuju se bolje igre i jedne i druge momčadi.

 

 

Partizan – Mornar           9:8 (3:3, 1:0, 2:2, 3:3)

Suci: Stanojević (Jagodina), Ivanovski (Herceg Novi)

PARTIZAN: Dobožanov (8), Radojević 1, F. Janković, Repanović, Lazić 1, Manojlović 1, Drašović 1, Andrejević 1, Jakšić 2, Tanasković, Stojanović 2, M. Janković, Belopavlović, Kasum. Trener: Milenković.

MORNAR: Šparada (8), Čagalj, Miletić, Goreta 4, Čalić, Živković 1, Rodin, Buha 1, Kolar, Burić 1, Martinović, Erak 1, Podrug, Marović. Trener: Vrdoljak.

Isključenja: Par 11, Mor 10

Igrač više: Par (0/0+0/2+1/4+1/3)= 2/9 (22%); Mor (1/1+0/1+1/3+2/5)= 4/10 (40%)

Obrane: Dobožanov (1/4+2/2+4/6+1/4)= 8/16 (50%); Šparada (3/6+3/4+1/3+1/4)= 8/17 (47%)

 


p.s. komentator na AreniSport, Toni Živković ima čestu boljku da tijekom prijenosa daje netočne informacije, kao da se ne pripremi dovoljno za prijenos. Dosta puta je za suce govorio Crnogorci iako je Stanojević srpski sudac. Isto tako je nakon obostranog isključenja Manojlovića i Čaglja koje je bilo na početku druge četvrtine do kraja krivo govorio statistiku igrača više, dodavajući i jednoj i drugoj ekipi po jednu neiskorištenu akciju. A najveću pogrešku imao je na kraju kada je kazao da Crnogorci ne daju Mornaru da nešto napravi odnosno kada je kao prvi komentar utakmice odmah po završetku kazao da je suđenje bilo domaćinsko što je apsolutno netočno.