Ortigia bolja od Marseillea

https://www.facebook.com/CircoloCanottieriOrtigia

Marseille – Ortigia 10:11 (1:3) (3:2) (4:3) (2:3)

Suci: Margeta (SLO), Ortega (ESP)

Igrač više: Marseille 6/16, Ortigia 5/8

Peterci: Marseille 0/1

Marseille: Lazović (10), Čučković 2, Olivon, Spaić, Prlainović 2 (0/1), Vernoux 2, Crousillat 1, Đurđić 1, Marion-Vernoux, Kovačević 1, Vukičević 1, Camarasa, Hovhannisyan. Trener: Šćepanović

Ortigia: Tempesti (15), Cassia 1, Abela, Rocchi 1, Di Luciano, Ferrero, Giacoppo 2, Gallo 3, Mirarchi, Rossi 1, Vidović, Napolitano 3, Piccionetti. Trener: Piccardo

               Kako je i očekivano, u borbi za četvrtu poziciju u skupini A odlučivat će međusobni dueli triju kandidata (Spandau, Ortigia, Marseille). Francuski tim je na osnovu sastava slovio za blagoga favorita, a utakmicama u prva dva kola, u kojima je sasvim solidno parirao Reccu i Jugu, to je donekle i potvrtdio. Ortigia, u prvome kolu jako neefikasna, ali barem obrambeno adekvatna protiv Olympiacosa, u utakmici sa Reccom tek malo je popravila utisak. Uslovi su se dakle stekli za vidjeti jednu uzbudljivu utakmicu, rezultatski barem do kraja neizvjesnu ako ne vrhunski kvalitetnu. Talijanski klub na kraju je zasluženo odnio pobjedu najviše zahvaljujući svojim najiskusnijim igračima, Tempesti je skupio 15 obrana, među njima i peterac Prlainoviću, Gallo i Napolitano postigli su po 3 gola, Giacoppo 2 i imao još nekoliko asistencija. Pri tome treba voditi računa da to nisu samo iskusni igrači nego (prva trojica) praktički veterani od 35+ godina. Razumljivo da su u prva dva kola kako je vreme proticalo bili sve slabiji (sigurno se malo štedeći i za ovaj duel), no ovoga puta su održali nivo do samoga kraja, prelomivši u svoji korist upravo u završnici. Marseille je imao dva različita izdanja glede tempa igre u prva dva kola. Protiv Recca su krenuli maksimalno jako, i nisu mogli izdržat do kraja, dok su protiv Juga upravo u završnici gotovo uspjeli nadoknaditi razliku. Teorijski bi im fizička spremnost trebala biti prednost, no, kako je početak sezone (i ove vrlo neobične) i treća utakmica u 3 dana, ispostavilo se da nije bilo preterano forsiranja, što je moguće malo više odgovarao talijanskome timu. Piccardovo opredeljenje očito je bilo ne dozvoliti igračima Marseillea gotovo ništa na 2 metra, i to mu se isplatilo unatoč nepovoljnome sudačkom kriteriju (16 izbačaja, 3 igrača izbačena sa po 3 faula). U takvoj igri Spaić i Camarasa nisu ni došli u priliku šutirat (svega jednom Camarasa). Pri tome je Tempesti bio jako raspoložen, a Marseille nedovoljno dobar sa igračem više. Prvi gol su sa igračem više dali tek iz šestoga pokušaja, Vernoux sa stative, kasnije su još 2 puta pogađali upravo sa stativa, prije toga jedino pokušaj Spaića (ispala mu slabo dodana lopta) dok su ostali pokušaji bili šutevi nakon uglavnom nedovolljno brzih razmjena da bi se ostvarila povoljna pozicija. Također, ni kod igrača više, a ni ovako, udarce ka golu nije zaustavljao blok Ortigie, već, osim promašaja, jedino Tempesti.

               Na drugoj strani, Ortigia je imala duplo manje puta brojčanu prednost (8:16), ali postigla gotovo isto golova iz tih situacija (5:6). Iz igre je talijanski tim također realizirao raznovrsnije, sa 2 metra je jednom šraubom uspjeo Napolitano (preostala 2 gola je dao kod igrača više) a također je i Cassia postigao gol uplivavši na 2 metra. Par puta na zonu  (Giacoppo, Rossi), ili sa krila (Rocchi), Gallo i sa vanjskog i sa krila. Giacoppo i Gallo imaju očekivano najviše slobode za šutirat, a ovoga puta ih je išlo dovoljno, Gallo na kraju kada je bilo najpotrebnije. U francuskome timu Prlainović je morao dosta forsirat, ali sa krajnjim učinkom od 2 gola, nekada se činilo da je, iznerviran Tempestijevim obranama, malo pretjerivao, ali ionako je retko bilo boljih rješenja u napadu. Crousillat također troši puno šuteva, sa još slabijim procentom uspješnosti (tek 1 gol). Od Vukičevića se svakako očekivalo više na ovome turniru (ovoga puta tek 2 pokušaja i 1 gol). Đurđić je također jedan od igrača koji često troši dosta lopti, ovoga puta nije imao toliko prilika i onda tek 1 njegov gol. Čučković, najslabije čuvan od vanjskih, uglavnom je pokušavao na isteku napada, jednom je realizirao na zonu, jednom sa stative kod igrača više baš kao i mladi Vernoux 2 puta.

               Nakon prve četvrtine u kojoj je Ortigia povela sa 2 razlike Marseille je uspijevao hvatati priključak, od 2:4 stigao do poravnanja, a Prlainović iz peterca propustio priliku za prvo vodstvo te je Ortigia golom Rossija ipak na veliki odmor otišla sa 4:5. U trećoj četvrtini Marseille pravi niz od 3 gola te on stiže do +2, no do kraja ove četvrtine opet je poravnano, 8:8 pred odlučujuću. Junak ove četvrtine je svakako Gallo, učesnik kod sva 3 gola svoga tima, najprije kao asistent, na stativu Napolitanu (igrač više) a onda i kao strelac, iz faula preko duplog bloka za 9:10, i kod igrača više za  9:11 na oko 4 minute do kraja. Marseille je hvatao priključak golovima Čučkovića (9:9) i Vernouxa (10:11) na 3 minute do kraja. Gotovo nevjerojatno ali pola toga vremena Ortigia je potrošila u 4 uzastopna napada koje je dobijala nakon 3 kornera! No, Marseille je imao i pored toga još 2 puta igrača više, istina za drugi su imali tek 8 sekundi. Crousillat kod prvog, i Vernoux kod drugog nisu uspjeli savladati Tempestija koji je tako briljantno i okončao ovu utakmicu.

               Veoma bitna pobjeda Ortigie u borbi sa direktnim konkurentom za odlazak na F8 no imat će i Marseille još prilika za popravit utisak i pokušat proć u sljedeću fazu.