Preokretom do treće pobjede

Jug je ostvario savršen učinak, 3 od 3 na prvom turniru ovogodišnje Lige prvaka. Ovaj put pobjeda protiv Olympiacosa 9:8 uz obrnuti nastup u odnosu na prethodno kolo, jako loše prvo i odlično drugo poluvrijeme. Ovaj put, Obradović i Popadić bili su jugovi junaci.

Prva četvrtina izgledala je kao da je netko greškom pustio usporenu snimku. Posebice, ako ste neposredno prije pogledali utakmicu Brescia – Ferencvaros. Jug je izgledao kao da jednostavno u ovom trenutku nema snage za 3 utakmice u 3 dana. Obje ekipe igrale su jednostavnu zonu i obje su je napadale sporo, bez prebačaja, bez uplivavanje, sa udarcem najčešće s pozicije srdnjog ili desnog vanjskog koji su najčešće završvali u bloku ili bi ih lako kupili i Popadić i Zerdevas. Izgledalo je da gol neće pasti „do sutra“, ali sudac sudi kontrafaul Fatoviću kad je već bio ispred Kakarisa na 10m od gola i krenuo uplivavati. Grčki sidrun je osjetno sporiji i jedina šansa m je bila da odglumi odgurivanje (kao da je to Fatovću potrebno da mu pobjegne kad je već ispred njega) i sudac je nasjeo. Kakaris doslovno u zadnjoj sekundi zabija u kontri 1 na 0 iz tog kontrafaula.

Inače je kroz utakmicu Jugu suđeno 8 kontrafaulova, Lončaru 6. Većinom već spominjani Berishvili. Nije uspio vidjet kad je Lončar okom nasrnuo na šaku ili koljeno nekog od Grka negdje polovicom zadnje četvrtine, pa tada nije ništa sudio (ne znam kad sam zadnji put vidio toliki hematom oko cijelog oka). Lončar je ostao plutati u napadu, suci nisu zaustavljali igru?! 6 na 5 čitavih 30 sekundi Olympiacos nije uspio iskoristiti. Bilo je to na 7:7 i nakon toga je Jug otišao na 9:7.

U čitavoj prvoj četvrtini imali smo samo jednog igrača više, a iako je i druga počela identično, sada je bilo nešto uplivavanja pa smo većinom tako i viđali isključenja. Od njih 5 čak 4 su bila na uplivavanjima. Kako je čitavu utakmicu, posebice Jug, imao odličnu realizaciju igrača više, tako su počeli i padati golovi. Olympiacos je prvo poveo 0:2, pa se Jug vratio na 2:3, ali do kraja četvrtine velikih 2:5. Opet je Jug primio gol u zadnjoj sekundi četvrtine iako je imao loptu za zadnji napad. Opet kontra, ovaj put Geniodounias, iskosa s lijeve strane kroz uši Popadića. Dosta puta su Grci kađali kroz uši, ali kasnije više nisu pogađali kao do tada.

-3 i igra u kojoj se očitovao veliki umor nisu ohrabrivali pred nastavak. Pogotovo kad je odmah na početku treće Kakakiris zaradio već drugi peterac. Nakon što je i Genidounias kao i Prlainović dan ranije pucao visoko i zabio, Agryropoulos (i u finalu protiv Ferencvarosa prije 2 godine on je bio tragičar) puca nisko što Popadić lakoćom brani. Pokazalo se to kao ključni trenutak nakon kojega je sve krenulo u drugom smjeru. Ta obrana kao da je dala dodatnu snagu i Jug je zaigrao znatno bolje i s puno više energije. Do kraja četvrtine rezultat je 5:5. Zabili su Merkulov koje je odlično s igračem više s lijevog krila probio blok i Zerdevasa. Prethodno je Rus imao dvije odlične situacije iz tranzicije gdje je loše šutirao. Obradović je zaradio igrača više kad je ušao kao drugi sidrun i zabio gol, a nešto kasnije i iz faula sa srednjeg vanjskog još jedan. Na kraju četvrtine velika pogreška Papanastasiou koji jednostavno mora prepoznati situacije poput ove. Naime, igrač više, Obradović je na lijevom vanjskom, malo više izlaze prema njemu i lopta dolazi do Grka na desnom vanjskom. Nije bilo prostora, blokovi su bili ispred njega, zato što je Beniću na krilu ostalo jako puno prostora. Benić i druga stativa imali su situaciju 2 na 1 na širem prostoru i na tu realizaciju se moralo ići.

Sad je već momentum potpuno drugačiji. I Tomasović iz tranzicije na početku zadnje četvrtine zabija s lijevog krila. Fatović je jako lijepo asistirao, s glavom ispod vode dodao je točno na ruku, a mladi Tomasović rutinski zabija za prvo vodstvo Juga, 6:5.  Fatović je do tada imao 2 ili 3 asistencije, a iza toga se uključio i u realizaciju. Kapotsis je prekinuo Jugovu seriju 4:0 i zjednačio s desnog krila s igračem više. Dobro su raširili obranu i iako dešnjak imao je jako puno prostora. Berishvili je pogriješio i kod peterca za Jug. Odavanje Garcie na drugu stativu s igračem više, na Tomasovića, nije bila optimalno i obrambeni igrač je izbio loptu, ali suđen je peterac (Fatović 7:6). Još jednom je izjednačio Olympiacos, zadnji put. Nakon obostranog isključenja suđeno je još jedno i u 5 na 4 Irwing ostaje potpuno sam na lijevom krilu, 7:7. Uskoro je usljedio udarac u oko Lončara nakon kojeg je morao napustiti bazen, a Fatović je zabio na prebačaj s igračem više s lijevog krila. Jug je obranio igrača manje, točnije Pop i uskoro i Obradović zabija svoj četvrti gol, opet s igračem više. Benić i Mourikis su dobili i drugo obostrano, ovaj put su se još više zakačili, podvodne kamere su snimile udarce pa je im je talijanski sudac dao i s pravom zamjene. Jug je obranio pokušaj Daubea , i idući napad pokušaj brže realizacije tako da je utakmica mirno privedena kraju. Tek je Kapotsis zabio 18 sekundi prije kraja za konačnih 9:8.

Opet smo imali izrazito loše suđenje. 90% odluka, u obje linije, donosio je Gruzijac Berishvili. Čovjek nema niti malo osjećaja za igru, plus i ne zna pravila. Prvi peterac za Olympiacos je sudio iako je igrač bio bočno okrenut (uz spomenutu grešku i kod jugovo peterca), sudio je „bezbroj“ kontrafaulova Jugašima, Lončaru nije dao da igra. Kad je Luka dobio udarac to naravno nije vidio. Kao što nije ni zaustavio igru kad je ozljeđen plutao 40ak sekundi. Kako je suđenje bilo loše onda se i utakmica malo izrodila. Osim tog udarca, još su i Benić i Mourikis u dva navrata izmjenjivali udarce u klinču ispod vode.

Jug je imao realizaciju igrača više 6/8, fenomenalnih 75%. Popadić je skupio 13 obrana (62%). Ponovno je bilo dovoljno dobro odigrati polovicu utakmice, samo ovaj put drugu. Obradović je zabio 4 gola, uz malu potrošnju lopti. Mislim da je još samo jednom šutirao s igračem više i nakon bloka pokupio loptu pa je kasnije i taj realiziran. Zaradio je i dva igrača više. On i Popadić bili su igrači prevage. Fatović je stalno odličan, najbolji ili među 3 najbolja jugaša. Tako je bilo i danas.

Olympiacos nije uspio upisati pobjedu iako je vodio 3 razlke i imao protivnika koji je pokazivao isključivo umor u prvoj polovici utakmice. Još jednom se pokazalo koliko je bitno dobro ući u drugo poluvrijeme i kad dominiraš u prvom. Zerdevas je imao 5/7 u prvom poluvremenu, kasnije 3/10. Kapotsis se pokazao kao dobro pojačanje i dosta dobro mijenja Mylonakisa na desnom krilu. Kakakris, mladi sidrun, Papanastasiouovo godište, 21 godina, pokazao je iznimnu kvalitetu. Grci će i u narednom periodu bit moćni na poziciji sidruna, sa Nikolaidisem, trenutno ne postoji bolji tandem i nema ga ni u naznakama da će za 3-4 godine netko imati takav par sidruna. Kakaris je zaradio 2 peterca, i najmanje 2 igrača više. Režiser prijenosa nije baš vaterpolski potkovan pa se teško moglo svaki put vidjet. Osim toga, dosta je lagano uzimao pozicije i držao obranu plitko. Od Genidouniasa se očekuje više, a ni Agryropoulos i Skoumpakis nisu uspjevali značajnije doprinijeti u igri svoje ekipe. Par Amerikaca Dauebe i Irving, moraju dignut nivo igre za nekoliko puta, kako bi postati kvalitetan faktor u igri.

Jug je završio prvi turnir s 3 pobjede i mirno čeka nastavak u ožujku kad će odmjerit snage s dvije talijanske ekipe, Pro Reccom i Ortigiom.

3.kolo Lige prvaka

Grupa A – Rim

Jug Adriatic osiguranje – Olypiacos         9:8 (0:1, 2:4, 3:0, 4:3)

Suci: Petronilli (Ita), Berishvili (Gru)

Jug: Popadić (13), Obert, Fatović 2(1), Lončar, Kržić, Garcia 1, Tomasović 1, Merkulov 1, Papanastasiou, Žuvela, Benić, Obradović 4, Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak

Olympiacos: Zerdevas (8), Daube, Skoumpakis, Genidounias 2(1), Argyropoulos (0/1), Prekas, Dervisis, Kakaris 1, Mourikis 1, Kapotsis 3, Chrysospathis, Irving 1, Galanopoulos. Trener: Theodoros Vlachos

Osobne pogreške: Jug 12, Oly 11

Obostrano: dva puta Benić – Mourikis

Peterci: Jug 1/1, Oly 1/2

Igrač više: Jug (0/1+2/2+1/2+3/3)= 6/8 (75%), Oly (-+2/3+0/2+2/3)= 4/8 (50%)

Obrane: Popadić (3/4+4/8+4/4+2/5)= 13/21 (62%), Zerdevas (3/3+2/4+2/5+1/5)= 8/17 (47%)

Golovi s 2m, izboreni peterci i igrači više:

Jug:

Tomasović: 5m + 1iv

Obradović: 2iv

Lončar, Garcia, Fatović i Obert po 1iv

*jedan nije dobro prikazan