Poznati svi sudionici top 16

Večeras su završene  kvalifikacije za Ligu prvaka tako da smo dobili i posljednja 4 sudionika grupne faze. Kao  lani, momčadi su podjeljene u dvije grupe po 8 ekipa. Novost je da će se kola igrati tijekom dva dana.

 

 

Jadran St, OSC, Terrassa i Sintez Kazan večeras su nakon dva odnosno tri (Sintez je krenuo iz prvog) kruga kvalifikacija ostvarili plasman u grupnu fazu.

Jadran je u drugom krugu upisao 3 pobjede protiv Vouliagmenija (jedini odigrao egal meč), Paysa i Zvezde. U zadnja 4 dana dva puta su visoko porazili prvaka Francuske Strasbourga s ukupno +17. OSC koji ima aspiracije učiniti nešto i na final8-u pobjedio je Sintez Kazan (+8), Dinamo Moskvu (+7) i OSC iz Potsdama (+22) u drugom krugu, a Vouliagmeni u trećem. Večeras u Grčkoj momčad Hrvoja Koljanina uspjela je odigrati na samo -1 (6:7). Terrassa, vjerojatno i najugodnije iznenađenje, pobjedila je Strasbourg, Steauu i Šabac sa čak ukupno +17 u drugom krugu. U trećem su izbacili Oradeu, +3 u prvoj utakmici i +1 večeras. I Sintez Kazan koji je izbacio Bresciu (-1 u prvoj i +3 u drugoj utakmici) koja ove sezone nije imala ambicija igrati Ligu prvaka – opet se vraćamo da staru temu da „elitno vaterpolsko klupsko natjecanje“ dio klubova planski izbjegava kako bi si smanjilo troškove?! Sintez je osim od OSC-a u drugom izgubio i od Barcelone u prvom krugu kvalifikacija. Upisao je čak 3 poraza i prije grupne faze.

 

Momčadi su još davno ranije poludirigiranim ždrijebom podijeljene:

Grupa A Grupa B
CN Atletic Barceloneta Ferencvarosi Torna Club
Olympiacos HAVK Mladost
Jadran Carine Herceg Novi Pro Recco
Szolnoki Dosza Waspo 98 Hannover
Spandau 04 CN Marseille
Jug Adriatic osiguranje Dinamo Tbilisi
Jadran Split Terrassa
Sintez Kazan

OSC

 

 

Srećom je ove sezone Pro Recco domaćin final8-a pa će po 4 najbolje ekipe iz obje grupe izboriti plasman na završni turnir. Nadajmo se da ćemo uskoro, kroz koju godinu imati 16 odličnih ekipa koje će kroz ovo natjecanja osvarivati zaradu. Novost je da će se 14 kola grupne faze igrati u dva dana. Grupa A će prvu polovicu igrati utorkom ili petkom, a grupa B srijedom ili subotom. Od 8. kola će se zamijeniti.

 

Čak dva sudionika final8-a od lani nisu došli u top 16. Radi se o dva talijanska kluba koja su značajno smanjila ambicije i budget u sezoni koji je uslijedila nakon što je Italija postala Svjetski prvak. Zanimljivo. BMP je otkazao čak i nastup u kvalifikacijama, a Brescia je, što smo već spomenuli, planski skliznula u Euro kup u kojem može odigrati još najviše 6 utakmica do kraja sezone.

Najviše predstavnika imaju Hrvatska i Mađarska, po maksimalna 3. Njemačaka i Španjolska imaju po dva, a Crna Gora, Grčka, Rusija, Italija, Francuska i Gruzija po jedan klub. Ukupno će 32 klubova ove sezone nastupiti. 12 u prvom krugu kvalifikacija, pa još 8 koji su se priključili u drugom i 12 koji kreću od ove grupne faze.

 

U prvom kolu za 2 tjedna hrvatski predstavnici igraju:

8.10.      Jadran Carine HN – Jug Adriatic osiguranje

8.10.      Jadran St – Olympiacos

9.10.      OSC – HAVK Mladost