Pro Recco korak do pokera

foto: totalwaterpolo

Pro Recco je nakon peterca pobjedio Olympiacos i ušao u finale u kojem lovi 4 titulu prvaka Europe u nizu. Bio bi to rekordni doseg jer je do sada samo Mladost imala 3 uzastopna naslova. Bila je to utakmica u kojoj je Recco potpuno dominirao u prvih 12 minuta i imao i dva igrača više za odlazak na 4:0, ali se Olympiacos najviše zahvaljujući fenomenalnom Bijaču vratio potpuno u utakmicu.

Recco je krenuo s odličnom obranom gdje je Sukno u potpunosti iznenadio Koljanina. M zona koja se često u istoj obrani transformirala u klasičnu i obratno dovela je do toga da je Olympiacos bio potpuno bezopasan u napadu. U prvih 4 napada 3 puta su gubili loptu na vanjskim pozicijama na zonsku obranu, kasnije su dodali slične stvari još par puta. Recco je rano poveo 2:0 i onda je Alexandrescu počeo svoj show. Čisti peterac na Kakarisu kad je okrenuo Bušlju nije sudio niti faul, a napad kasnije čisto isključenje zbog sprječavanju uplivavanja vanjskog igrača, sudi kontrafaul protiv Pro Recca. Međutim, igrači branitelja naslova su bili mirni i lakoćom odlinom obranom držali sve pod kontrolom. Točno na pola druge četvrtine imali su dva igrača više. Bijač je čak dva puta obranio udarce, prvo s lijevog pa kasnije s desnog krila i ostavio svoju ekipu na životu.

Bijač je imao jednu od najboljih partija uopće, a nije da mu je konkurencija mala. Skupio je 12 obrana od čega 8 s igračem manje, opet od čega čak 3 s dva igrača manje. Nevjerojatna partija našeg golmana koji je bio ključna karika da ova utakmica ode u neizvjesnu završnicu. Spomenuli smo i suce koji imaju fetiš da svaki put sude kontra onoga koji vodi. Kad se Olympiacos vratio onda je suđenje opet bilo ujednačeno iako je potpuno nejasno zašto je Dervieux poništio čisti gol Echeniquea u zadnjoj četvrtini nakon čega je Olympiacos jedini put na utakmici i poveo. Isto tako je Aexandrescu u svojoj maniri poželio biti u centru pažnje pa je bezrazložni isključio Papanastasiou s pravom zamjene.

Olypiacos je od 3:0 do 4:4 došao u samo 5 minuta krajem druge i početkom treće četvrtine. Tada je počela pucati koncentracija u obrani Recca, radili su neke greške kojih do tada nije bilo. Genidounias je pogledom i trzajem u stranu izbacio čitavu obrani uključujući Del Lunga i zabi prvi gol. Kasnije je di Fulvio neobjašnjivo u plivanju odnosno postavljanju u dolasku u obranu prešao s Vamosa prema sredini za laganu realizaciju mađarskog ljevaka. Jasno, i Olympiacos ima individualnu kvalitetu da to kazni ili da Fountoulis zabije jako lijep gol nešto kasnije. Inače, u najavi utakmice apostrofirao sam da je ključno za napad Olympiacosa dovoditi Genioduniasa i Vamosa u za njih povoljne pozicije, koje im odgovaraju. Na taj način će ili oni sami ili njihovi suigrači dobiti taj mali prostor za realizaciju. Nije se to baš uspijevalo u većem dijelu utakmice. A preskočio bih na sami kraj sada gdje je Sukno još jednom dobio dvoboj protiv Koljanina. Naime, Koljanin je zvao time out 1.33 prije kraja kada je dobio igrača više. Prethodno je Recco zabio tako da je imao pauzu za eventualno ubaciti svježe i/ili najbolje igrače s klupe za samu završnicu. Imao je dakle postavljeni napad, a nakon time outa je rotirao desnog vanjskog na prvi stativu, drugu stativu vanka tako da je dobio Gkillasa i Dimoua kao dva vanjska i obrana Recca se u potpunosti posvetila Vamosu koji je pucao u blok iz teške situacije. Genidounias je završio na prvoj stativi u toj rotaciji. S druge strane, Sukno nije odmah tada zvao time out, nego je mudro i potpuno taktički ispravno čekao. Pokušali s jedan napad ali je Zalanki loše dodao prema sidrunu 48 sekundi prije kraja. Relativno lagano su iskontrolirali protivnički napada i Vamos je šutiro pored gol i 18 sekundi prije kraja Sukno zove time out i tako „kupuje” još jedan puno napad obzirom da se napada tada stigo postaviti. Zalankiju su izbili loptu kad se spremao šutirati s 6 metara iz faula tako da su imali i igrač više. Lopta je došla do druge najjače karike di Fulvija koji ovaj put nije pogodio. Sukno je optimizirao svoje šanse, ključni igrači su bili na svojim pozicijama i lopta odnosno realizacije je išla na njih. To što nisu zabili nije njegova krivica.

Kasnije u raspucavanju peteraca, opet su Gkillas i Dimou bili ti koji su promašili s izraziro lošim udarcima. Papanastasiou, Bušljje i Gouvis su imali po 3 osobne tako da Koljanin nije imao ni puno prostora. Ali Gkillas je u ovoj utakmici napravio previše pogrešaka da ne bi dodao još i ovu na petercima. Primio je gol od Hallocka s dva metra, di Fulvio mu je zabio s krila jer je kasnio u bloku, a Bijač je samo to danas trebao, da mu blok zatvori prebačaj na krilo u bliži kut. Kasnije je Gkillas dodao i promašaj zicera sa prve stative jer je neposredno prije nego je primio loptu okrenuo glavu da pogleda gdje je golman. Ta priprema realizacije se mora u ovakvim utakmicama bolje i brže odraditi. Imao je i udarac na zonu gdje je pogodio u prsa Del Lunga koji je taj šut doslovno uhvatio. Nije ovo bio njegov dan.

Još jednom treba istaknuti Bijača koji je sveo Recco na realizaciju igrača više 4/13. Od čega su čak 3 puta imali po 2 igrača više. Sve u svemu zanimljiva utakmica, s jako puno kvalitetnih poteza, puno trenerskog nadmudrivanja i s nažalost opet lošim sucima koji su ipak značajno utjecali da se dođe u ovako neizvjesnu utakmicu. Iako se nakon tih par minuta poguranaca u trenucima kad Olympiacos nije bio u utakmici sve manje više odvijalo u ravnopravnom suđenju i uz kvalitetu pojedinaca i kolektivne igre u kojoj je Olympiacos parirao Reccu. Potpuno su zatvorili Zalankija koji je zabio samo jedan gol iz polukontre. Usmjeravali su puno realizacija na Cannellu koji je imao šut 1/8. ali, opet ključno je u vaterpolu kad imaš ovakvog golmana, kad je tvoj golman ovoliko bolji od protivničkog, onda se može nadomjestiti veliki raspon u kvaliteti ostalih igrača. I drugi naš reprezentativac je odigrao odličnu utakmicu, Lončar je zaradio čak 7 igrača više i peterac. Važno je  istaknuti da su nadoknadili -2 u zadnjoj četvrtini, čak i poveli, što je pokazatelj mirnoće, kvalitetnog vođenja i dobre igre. Da ne ispadne, da sam samo kritizirao trenera Koljanina 🙂

Pro Recco – Olympiacos 13:11 (9:9) (3:0, 1:2, 3:3, 2:4)
golmani: Del Lungo (2/2+1/3+2/5+2/6)= 7/16 (44%), Bijač (2/5+5/6+4/7+1/3)= 12/21 (57%)
Del Lungo 3 obrane s igračem manje, Bijač 8 obrana s igračem manje (3 s dva igrača manje)
igrač više: Recco (2/3+0/2+1/3+1/5)= 4/13 (31%), Oly (0/2+0/3+2/4+2/3)= 4/12 (33%)
Recco 3 puta dupli igrač više
peterci: Recco -, Oly 2/2
osobne: Recco 14, Oly 16
golovi:
Recco: Di Fulvio i Younger po 2, Zalanki, Cannella, Echenique, Condemi i Hallock po 1
Oly: Genidounias 3(1), Vamos 2 (1), Fountoulis, Alafragis, Dimuou, Papanastasiou po 1

golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:
Recco:
Hallock: gol + 5iv
Kakaris: 4iv
Oly:
Lončar: 5m + 7iv
Nikolaidis: 5m +2iv
Dimou: 2iv