Ništa od trećeg finala u nizu Novog Beograda, Ferencvaros će pokušati svrgnuti Pro Recco

foto: FTC vizilabda

FTC Telekom Budapest – VK Novi Beograd 18:17 (4:4) (3:2) (5:4) (1:3) PSO (5:4)

Suci: Margets (SLO), Gomez (ESP)
Igrač više: FTC 6/15, N.Beograd 5/11
Peterci: FTC 1/1, N.Beograd 1/3

FTC: Szakonyi, Mandić 5 (1/1), Molnar, Merkulov 3, Argyropoulos 2, Di Somma 1, Fekete, Vigvari 1, Nagy, Varga, Jansik 1, Damonte, Vogel
Trener: Nyeki

N.Beograd: Dobožanov, Martinović, Skoumpakis 1, Granados, Ćuk 2 (1/1), Pijetlović 2,
Drašović 1, Radulović 1, Perković, Filipović 1 (0/1), Lukić 1, Vlachopoulos 4 (0/1), De Michelis
Trener: Gocić

Ekipa N.Beograda nije uspjela stići do svojega trećega uzastopnoga finala LP pa će ovoga puta Ferencvaros imati priliku sa trona skinuti talijanskoga prvaka. Kako su se stvari razvijale u bazenu N.Beograd je zapravo napravio mali podvig uopće stigavši do raspucavanja. Naime, nakon što su početkom druge četvrtine prvi puta imali dva gola prednosti (4:6) sve je otišlo na stranu FTC-a. Mađarska ekipa u narednih 8 minuta pravi seriju od 5:0 okrećući na 9:6. Uspijevši se nekako konsolidirati nakon dugoga neefikasnog perioda, neiskorištena čak dva peterca, vrativši se rezultatski u utakmicu na samo gol zaostatka (9:8). Još veće nedaće sačekale su ih u finišu treće četvrtine kada Granados dobiva treći izbačaj, a malo kasnije nakon VAR pregledavanja Filipoviću je dosuđen brutaliti te poništen prije toga postignuti gol Drašovića koji je mogao donijeti poravnanje na 11:11. Potpuno apsurdno se dogodilo da se jedna takva karijera okonča na ovaj način pošto je najavljeno da je ovo Filipovićeva oproštajna sezona. Čudno je da se u prijenosu ta situacija nije ponavljala iako je pažljiviji gledatelj mogao još i uživo vidjeti da je riječ o situaciji sličnoj onima koje smo viđali na par zadnjih velikih natjecanja, kada se u plivanju udara nogom igrač iza sebe (ovoga puta Jansik) i kada su kazne bile iste. U istoj četvrtini ranije isto se gledao VAR nakon čega je priznat gol Vlachopoulosa (lopta prešla gol crtu) i to smo vidjeli reprizirano.

Kako god, četiri minute sa igračem više FTC je jako loše iskoristio, osim iz peterca dali su samo još jedan gol, a u tome periodu primili čak 2 pa se ušlo u neizvjesnu završnicu. Ali vratimo se opet unatrag i spomenimo još par „pehova” koje je imao srpski prvak. Najprije je to bio izostanak Jakšića koji je zbog kazne morao propustiti ovu utakmicu, potom potpuno netipično izdanje Granadosa i za to vrijeme koje je igrao (bez ijednoga gola), pa još i problem koji istina nije ni nov ali se i dugo na adekvatan način ne rješava, a to je pitanje golmana. Tako je u drugoj četvrtini Gocić ovoga puta mijenjao Dobožanova, potom u trećoj ga vraćao umjesto ništa boljega De Michelisa. Nije na drugoj strani niti Vogel briljirao, dosta dugo su naime golmani bili na 0 obrana, ali se malo trgnuo nakon Vlachopoulosovog neiskorištenoga peterca u drugoj četvrtini, iako ni tada nije Vogel obranio već je Grk pogodio prečku. Očekivalo se da će N.Beograd biti dominantan na 2 metra, naročito jer je Pijetlović već u prvoj četvrtini zabio dva gola, pored njega i Perkovića, Skoumpakis i Drašović su se također ubacivali i zarađivali igrača više, no kako je vrijeme odmicalo FTC je tu uspijevao uspostaviti ravnotežu uplivavanjima čak i bez klasičnoga centra, posebice nakon ranog prvog izbačaja Granadosa, uplivavanja su išla da se on isprovocira napraviti još koji. Ne toliko organizirane napade FTC je uspijevao okončati efikasno dalekomentnim udarcima Vigvaria i Jansika, Vogel je dobro u jednu kontru bacio Argyropoulosu, a uz dosta potrošenih lopti efikasniji no inače bio je i Merkulov. Svi golovi FTC-a sa vanjskih pozicija dolazili su kod ostavljanja bez ili kašnjenja bloka a to je naročito kažnjavao Mandić koji je završio sa 4 plus jedan iz peterca, uzme li se u obzir način na koji se on rastao sa ekipom N.Beograda bilo je jasno koliko je dodatno motiviran.

Na drugoj strani N.Beograd je uspijevao kod igrača više stići preko stativa do dosta golova uz dobre asistencije ponajprije Ćuka dok je sa vanjskih pozicija dominirao Vlachpoulos (ukupno 4 gola) ali je svakako na kraju prevagu odnijeo izostanak golgeterske učinkovitosti Granadosa, općenito kada se kod igrača više nije moglo odigrati na stativu šutevi sa vanjskih pozicija bili su mnogo bezopasniji. Pred sami kraj čak je i Dobožanov uspio obraniti nekoliko šuteva Mandiću pa je Ćuk iz igrača više na nešto manje od dvije minute prije kraja poravnao na 13:13 i odluku u pobijedniku odgodio na izvođenje peteraca. Za FTC su tu bili precizni Varga, Mandić, Merkulov, Fekete i Argyropoulos, kod N.Beograda u prve četiri serije uspiješni Drašović, Martinović, Ćuk i Vlachopoulos dok je u zadnjoj seriji šut Skoumpakisa obranio Vogel te tako svoj tim odveo u finale. Iako će to sigurno biti potpuno drugačija utakmica, za ozbiljnije se suprotstaviti Reccu Ferencvaros će morat pokazati dosta više nego u ovoj pomalo kaotičnoj utakmici.