Pro Recco treći

[LIGA PRVAKA] Pro Recco – Barceloneta 8:7 (3:3, 2:3, 1:1, 2:0)

Suci: Raković (Srbija), Dervieux (Francuska)

Igrač više: Pro Recco (6/12), Barceloneta (4/14)

Peterci: Pro Recco -, Barceloneta (1/1)

Pro Recco: Tempesti, Di Fulvio, Mandić 1, Bukić, Dobud, Velotto, Aicardi, Echenique 1, Figari 2, Filipović 3, Ivović, Kayes 1, Bijač.

Barceloneta: Lopez, Famera, Granados 1, Munarriz 5, Vrlić, Larumbe 1, Linares, Fernandez, Tahull, Perrone, Mallarach, Bustos, Linares.

 

 

Prije polufinala rekao bi da je najočekivanije finale bilo baš ovo, dvije ekipe koje su se sastale u susretu za treće mjesto. No, na kraju, obje ekipe su zasluženo tu u borbi za treće mjesto, izgubili su od boljih ekipa. Moglo bi se reći da je pitanje bili uhvatili i polufinale da nisu imali za protivnike u četvrt-finalu dvije daleko najslabije ekipe na završnom turniru: domaćin Hannover koji završnicu nije izborio rezultatskim plasmanom već domaćinstvom završnog turnira te talijanski BPM Sport Management koji nema ni kvalitetu a ni sportsko ponašanje za jedno ovakvo natjecanje.

Barceloneta nije zaslužila više jer su imali jako lošu igru s igračem više, na taj način jednostavno ćeš teško u vaterpolu do dobrog rezultata.

A što reći za Pro Recco, nakon još jednog uvjerljivog nastupa u grupnom dijelu natjecanja gdje su imali sve pobjede, ponovo su na završni turnir došli kao prvi favorit. To nisu ničim opravdali, a pogotovo će ostat nejasno zašto su sami sebi umanjili šanse. Igrali su sa tri sidruna, od kojih je Kayes, daleko najbolji njihov sidrun ove godine, s najmanjom minutažom, a Aicardi s najvećom. Imali su problema s bekovima i lijevom stranom, a nisu uopće koristili usluge Renzuta, Moline i Bodegasa. Sva trojica bi im jako dobro došla na ovom turniru. Prošlih sezona su imali problema na vratarskoj poziciji, sad su imali sjajnog golmana, ali su sami sebi stvorili slabe točke.

Utakmicu je odmah na početku otvorio Filipović šutem sa pet metara za 1:0. U polufinalu nije došao na utakmicu pa se odlučio iskupiti. Larumbe je izjednačio na 1:1 u situaciji s dva igrača više. Suci su pokušali odmah na početku dat do znanja talijanima da žele utakmicu sa što manje grubosti. Filipović je još jednom zabio sa pet metara za 2:1, sjajno je krenuo u utakmicu. Bijač je sjajno branio, ali nije uspio spasiti da Barceloneta povede. Munarriz je zabio dva zaredom, prvo pored lošeg bloka Filipovića, a zatim sretno jer je Echenique promijenio smjer i prevario Bijača. Prva četvrtina je završila s rezultatom 3:3 jer je Figari zabio s igračem više nakon sjajne asistencije Dobuda sa stative. Gledajući snimku vidjelo se da nije suđeno dodavanje unutar dva metra.

Munarriz je uspio iznenaditi sjajnog Bijača na početku druge za 3:4, nakon toga je isti igrač zabio iz peterca za 3:5. Iz kontre je zabio i za 3:6 za svoj peti gol zaredom. Na 4:6 je smanjio Mandić u situaciji kad im je propao igrač više jako lošim dodavanjem Bukića. Barceloneta je jako loše reagirala u toj situaciji i ostavila Mandića na šutu, a bilo je puno boljih opcija za pustit da šutiraju. Uskoro smo vidjeli jedan veliki sudački poklon i nedosuđeni peterac na Tahullu što je razljutilo cijelu španjolsku klupu. Prvo poluvrijeme je završilo 5:6 nakon gola Kayesa, ovaj put je Ivović imao sjajnu asistenciju sa stative. U ovom slučaju je sve čisto, nisu bila dva metra. Ivović je dosta brzo zaradio dva isključenja što je stvorilo veliki problem u igri Pro Recca, to je dovelo do toga da Velotto ima veliku minutažu, a kad je tako onda više nisu favoriti. Pro Recco je pokazao izrazito slabu igru u obrani i samo ih je sjajni Bijač držao u utakmici.

U trećoj četvrtini je Barceloneta imala jako puno prilika, ali su odigrali kriminalno s igračem više. Imali su na početku situaciju s dva igrača više koju je prokockao Larumbe ispadanjem lopte iz ruke. Pro Recco je uspio izjednačiti još jednom solo akcijom Filipovića koji je zabio nakon faula na pet metara. Možda je to prije bio kontrafaul, ali nije suđen. Bijač je u tim trenucima imao nekoliko sjajnih obrana. Na 6:7 zabio je Granados, bila je to također dosta sumnjiva situacija je li bilo dodavanje unutar dva metra.

U zadnjoj četvrtini na 7:7 izjednačio je Figari, Lopez je tu morao bolje reagirat. Konačnu pobjedu za Pro Recco donio je Echenique s desnog krila. Kakav kriterij ima Pro Recco najbolje se vidio u dva napada na kraju utakmice. Vrliću je suđen kontrafaul, igrač Pro Recca ulazi u klinč s njim, Vrlić se pokušava izvući i dobija isključenje. S druge strane, propao napad Pro Recca, sidrun rukom preko vode drži igrača da ne ode u kontru i to sucima nije prekršaj.

Cijelu utakmicu je dojam bio da je Barceloneta bolja, ali su na kraju izgubili utakmicu. Tri su glavna razloga za to: grozan igrač više, sjajni Bijač na golu, tri gola Filipovića iz solo akcija. Munarriz s druge strane nije imao raspoloženog suigrača u napadu. Na ovom turniru poprilično je podbacio Perrone koji je dosta razigravao, ali premalo preuzimao odgovornost u realizaciji. Kad je to i probao odradio je jako loše.