Szolnoki porazom u Genovi prema trećem mjestu u grupi B

Pro Recco – Szolnoki 8:5 (3:2) (2:1) (1:2) (2:0)

 

Suci: Alexandrescu (ROU), Štampalija (CRO)

Igrač više: Pro Recco 6/8, Szolnoki 1/5

Dva igrača više: Pro Recco 0/1

Peterci: Pro Recco 0/1

 

Pro Recco: Tempesti, Di Fulvio, Mandić 2, Alesiani, Molina, Bodegas, Ivović 2, Echenique 1, Figari 1, Filipović 1 (0/1), Aicardi, Gitto 1, Volarević

Trener: Vujasinović

 

Szolnoki: Nagy, Gocić, Batori, Zalanki, Jansik, Mezei, Aleksić 1, Younger 4, Prlainović, Ćuk, Kis, Fulop, Kardos

 

Trener: Cseh

 

 

Još jedno neubedljivo izdanje europskoga klupskog prvaka sa praktički jednim igračem „raspoloženim“ za igru (Younger), no nakon pada u igri Recca tijekom treće, uspjeli su uhvatiti priključak te održati neizvjesnost do poslednje četvrtine. Domaći su bili ubjedljiviji u svim segmentima igre (osim pomenute treće četvrtine), ali ipak to nisu konkretizovali ubjedljivijom razlikom od dva gola viška (prije kraja imali su još samo jednom +3) koju su uglavnom držali stopostotnim učinkom sa igračem više (2 nerealizacije u 3. četvrtini) dok su u obrani, pogotovo presingom učinili napade Szolnoka prilično bezopasnima disciplirano isprativši sva proplivavanja, dupliranja na 2 metra i situacije sa igračem manje.

 

„Krivac“ za poraz Recca u prvome susretu ova dva tima, Gitto, doveo je ovoga puta domaće u vodstvo, uplivavši po ljevoj strain, a nakon asistencije Filipovića, igrača više kojeg je Gocić skrivio na Aicardiju, odmah realizira Ivović za početnih 2:0. Szolnok ne uspijeva organizirati ozbiljnije napade pa su i šutevi Batorija i Aleksića bezopasni po Tempestija, gosti ne koriste ni prvoga igrača više (Aleksić blokiran) da bi kod drugoga, nakon loših dodavanja lopta nekako stigla do Youngera koji smanjuje na 2:1. Iz igre ne idu vanjski šutevi ni Reccu (Ivović, Di Fulvio) no, sa igračem više su sigurni, te preko Mandića dolaze do 3:1. Centar Mezei je iz jedine prilike slabo šutirao, ali se na 2 metra potom mnogo bolje snašao Younger za 3:2. Do kraja prve četvrtine još stativa koju pogađa Mandić.

U nastavku domaći i dalje energičniji, najprije Filipovićev šut  Nagy šalje u korner, Mezei iz još jedne šanse puca ravno u Tempestija, a nakon izbačaja Ćuka, Figari sa srednjeg donosi Reccu 4:2. I inače domaći su sve situacije sa igračem više rešavali veoma brzo ne dozvoljavajući protivniku da skoro ni da namjesti obranu. Slijede pokušaji Di Fulvia (stativa), Younger još jednom sa 2 metra, ali mu ovoga puta Tempesti brani, a Mandić sa desnoga krila (igrač više) donosi domaćima prvi put prednost od tri gola, 5:2 sredinom druge četvrtine. Szolnok pokušava šutevima ljevorukom Zalankija (samo korner) potom Prlainovića iz faula (blok) da bi najzad ponovo iz faula Younger smanjio na 5:3. Filipović je neprecizan izvana, no treba spomenuti da su šutevi domaćih uvijek bili iz dosta povoljnijih pozicija, za razliku od igrača Szolnoka koji uglavnom šutiraju dobro čuvani u nedostaku boljih rješenja pri kraju napada. Do poluvremena gosti ne koriste još jednoga igrača više (loša akcija preko stative), a Nagy brani još jedan pokušaj Filipovića.

Treća četvrtina donosi pad u igri domaćih, prvi put (nakon 4/4) ne uspijevaju sa igračem više, Molina sa ljevog vanjskog pogađa stativu, Aleksić sa nekih 8 metara hvata Tempestija na spavanju i smanjuje na 5:4. Priliku za poravnanje gosti ne koriste sa igračem više, šut Youngera Tempesti šalje u korner, slijede podva pokušaja Zalnakija (blok, prečka) i Mandića (blok, promašaj) te još jedan nerealiziran igrač više za Recco, nakom time outa, Nagy brani Di Fulviju da bi Younger iz kontre 1 na 0 doneo gostima prvo poravnanje, 5:5, na minutu do isteka treće četvrtine u kojoj se činilo da domaćima ponestaje snage više no da su gosti drastično poboljšali svoju igru. Ipak, i u psihološkom smislu pomogao im je gol koga su postigli nakon Izbačaja Aleksića, na samom kraju četvrtine, Echenique za ipak prednost od jednog gola pred poslednju četvrtinu 6:5.

Ispostavilo se da gosti ipak nisu bili u stanju za preokret, i dalje nije bilo nekih njihovih ozbiljnijih akcija, pokušaj Ćuka blokiran, na drugoj strani su pokušavali Molina, Bodegas i Alesiani dok najzad Ivović nije uplivao na 2 metra i pored Prlainovića realizirao za 7:5 na pet minuta prije kraja. Zalanki je nastavio sa bezuspiješnim šutevima, a onda je poslednju priliku za povratak gostiju ispustio Younger koji nije izgleda shvatio da je na njemu suđen izbačaj već je odmah šutirao misleći da je običan faul. Tempesti je obranio udarac, a suci su još, nakon što su procijenili da je Cseh kasno zvao time out, dosudili i peterac za domaće koga Filipović nije realizirao. Ovaj igrač ipak je stavio točku na meč pogotkom za konačnih 8:5, dvije minute prije kraja sa igračem više. Do samoga kraja, domaći propuštaju i napad sa dva igrača više, ali očito zadovoljni time da vrijeme ističe.

Vujasinović svakako može bit zadovoljan da je dobio ovaj derbi pri čemu još ima prostora za poboljšanja u igri, prvenstveno za nešto sigurniji napad (koji gol iz vana ili sidruna) dok Szolnok i dalje traži pravu formu i konstantnost u igri.