Munarrizova silina, Perroneova lucidnost, Vrlićeva snaga, Granadosov iskok…

 

Već u 11.45 očekuje nas utakmica Barcelonete i Juga. Trebala bi to biti još jedna izvrsna utakmica, po mogućnosti i neizvjesna do samoga kraja. Obje momčadi su podigle formu u zadnje vrijeme i igraju dosta bolje nego prije prošlog sraza 9.12.

 

 

Pogledao sam zadnje dvije pobjede Barcelonete. Pobijedili su i Partizana između, ali njih ove godine ne možemo uzeti u obzir kao relevantnog protivnika ni kada analiziramo utakmice. Prvo su u 8. kolu prije 52 dana pobijedili Hannover u Njemačkoj 13:7. Zadnju četvrtinu možemo izbaciti iz analize i kazati da je nakon 24 minute bilo 12:5. Utakmicu je obilježila izvrsna realizacija igrača više Barcelonete, do tada su imali 6/7 i to su zabili 6 u nizu i onda im je na samom kraju treće četvrtine Stavridis izmislio faul u napada i spriječio savršen učinak. S druge strane odličan je bio i igrač manje, Hannover je imao samo 2/9 u realizaciji.

I u ovoj i u idućoj analiziranoj utakmici protiv Dinama, Barceloneta manje više svakog igrač manje brani na isti način. Igrač koji čuva desnog vanjskog (najčešće Perrone), jako puno dijagonalno napada lijevog vanjskog, a kad lopta dođe na lijevo krilo onda i drugi vanjski bočno pomaže prema krilu. Igrali su tako i protiv Rusa koji su imali ljevaka na desnom vanjskom i ovu utakmicu kada je tu bio dešnjak (najčešće Radović koji je inače jako dobar šuter). Oba ova primljena gola zabio im je Darko Brguljan sa stative. Prvo s prve, a onda s druge. Bočna pomaganja 2 vanjska igrača ostavljaju nešto više prostora stativama, ali samo kada je tamo bio Brguljan koji se izvrsno kreće kao stativa, Hannover je bio opasan.

 

Realizacija igrača više bila je raznovrsna, po pozicijama: 2.stativa, LV, LK, DK, 2.stat, DV. Igrali su dvije akcije, na početku da oba krila zavuku unutar 2 metra, a na vanjskima Munarriz i Perrone samom pojavom navlače obranu da malo više izađe prema njima, pa bi se otvorio prostor na stativama. Kod prvog gola Mallarach je mogao s desnog vanjskog birati hoće li asistirati na prvu ili na drugu stativu. Drugi put je Granados ostao na lijevom vanjskom pa je širenjem krila imao jako puno prostora kojega je lakoćom iskoristio. Druga akcija je bila lijevi trokut. Perrone na vanjskom zavlači prema srediti i onim svojim poznatim mahanjem važe obranu i čeka gdje će se ukazati prva pukotina kako bi pravodobno asistirao, druga stativa se malo izvlači na 3 metra, a lijevo krilo prati zavlačenje u desno. Tako je Granados opet zabio s krila, a kad bi obrana zatvorila taj trokut, Perrone bi u pravom trenutku prebacio na desnu stranu napada i tamo bi drugi igrači koristili višak prostora.

 

Još 2 gola iz rekontri, Vrlićev s pozicije sidruna te 3 na zonu. Posebice bi istaknuo gol Munarriza kojega čuvar nije mogao ni faulirati kad mu je stigla lopta, a on je šutirao kao da nema protivnika na ruci.

 

Utakmica 10.kola protiv Dinama bila je puno tvrđa. Na kraju je Barceloneta prije 17 dana slavila 9:5. Riješili su utakmicu u prva 4 napada treće četvrtine kada su sa 3:2 otišli na 7:2. Opet se može doći do slično zaključka gledajući akcije s igračem više, igračem manje. Barceloneta je imala izvrsnu realizaciju 4/6 na kraju treće četvrtine (promašili su prve dvije akcije), a Dinamo 0/4 do pred sami kraj treće kad zabijaju prvi put i do kraja imaju 2/6.

Igrača manje su igrali na isti način, Perrone je s desnog vanjskog išao prema lijevom, drugi igrač Barcelonete je s lijevog vanjskog pomagao prema krilu. I opet su protivnici pokušavali kazniti dodavanjem na stativu. Prva 4 igrača više čak su 3 puta dodavali na stativu ali nisu zabili niti jednom (prvo brani Lopez, pa je presječeno dodavanje, pa je Pjetlović promašio uz ometanje Granadosa). Četvrta akcija je bila zanimljiva, obrambeno. Naime, Dinamo je zavukao u lijevo pa je lijevi vanjski došao još bliže krilu. Iskoristio je to Fernadez da iz prve linije (između stative i lijevog krila) izađe prema vanjskome, a vanjski obrambeni da se vrati na njegovu poziciju. Jasno, to je ovisilo o položaju lopte, i izvrsno su to napravili igrači Barcelonete. Zadnje dvije akcije,koje su zabili, Rađen je probio šutem s lijevog vanjskog te je Nagaev iskoristio i nakon 3 sekunde realizirao na još nepostavljenu obranu.

U napadu s igračem više, Barceloneta dosta zavlači u jednu od strana. Ovisno je li Perrone lijevi ili desni vanjski. Perrone zavuče prema srednjem i stane na 6 metara odakle dirigira napadom, a drugi vanjski, najčešće Munarriz stoji na 4 metra i čeka kao zapeta puška. Perrone je  jednom napadu ostao na krilu pa se izvukao prema vanjskom s loptom u ruci i onda samo lagano prebacio na Munarriza koji se sa stative izvukao prema njegovom mjestu u krilu. Protiv Hannovera, kada god je bio na krilu (a bio je u 3 navrata) zavlačio bi unutra, prema golu.

 

Utakmica protiv Dinama bila je dosta drugačija nego ova protiv Hannovera. Puno više se igralo na postavljene obrane. Forte Barcelonete u napadu protiv zone je da se 3 vanjska maksimalno rašire. Desno Mallarach, srednji Perrone, i lijevo Munarriz. Dinamo je igrao dosta statično u napadu tako da je Barceloneta lakoćom igrajući zonu kontrolirala i vanjski šut, a i sidruna. Dinamo se za razliku od njih nije znao raširiti, već bi često ostajali dosta usko veliku većinu vremena za napad i na taj način značajno olakšavali i inače pokretljivim i plovinim igračima Barcelonete. Zabili su samo 3 gola u 3 i po četvrtine  i od ta 3 su dva bili individualne pogreške. Prvo ogromna greška Lopeza koji je primio gol od igrača koji je bio dosta ukoso u zadnjim trenucima napada i kojega je obrambeni igrač odlično isgurao i iskontrolirao i praktički mu samo dozvolio šut da ga golman poklopi s dvije ruke. Kasnije je Vrlić zakasnio u postavljanju u obrambenu formaciju nakon plivanja u obranu (nije kasnio iza beka, već se loše postavio). Vrlić je u obje utakmice pokazao da je odličnoj formi. Ovdje je zabio čak 2 gola s pozicije sidruna, uz niz zarađenih igrača više na obje (3 od 9 i 3 od 7). Opasan je i stalno uvlači obrano plitko u krila golmanu. Munarriz je u prvom dijelu sezone jako puno ulazio na poziciju drugog sidruna, sjećamo se da je tako u Gružu stvarao dosta problema. Sada je ušao samo 2 puta i oba puta zaradio igrača više. Protiv Hannovera to nije radio jer i nije bilo potrebno.

 

Prva postava Barcelonete je Vrlić na sidrunu, Famera na beku, Perrone i Munarriz lijevo, Mallarach i Fernandez desno. Bustos ulazi umjesto Famere, a kad se opterete osobnima i Munarriz uskače na beka. On i Perrone praktički ne izlaze iz igre, a dosta veliku minutažu na lijevoj strani ima i Granados koji je u ove dvije utakmice zabio 5 golova. Tahull mijenja Vrlića. Ide na realizaciju u svakoj situaciji kad mu se ukaže iti malo prilike, pa često i iz loših pozicija. Nema Vrlićevu snagu, ali je puno pokretljivi. Nisu imali puno kontri u ovim utakmicama.

 

 

Jugaše očekuje zahtjevan protivnik koji svoje resurse koristi na pravi način. Munarrizovu silinu i snagu, i šuterski i u ulascima u dva metra. Perroneovu lucidnosti i prepoznavanje situacija, Granadosov visoki izlazak iz vode prilikom šuta, Vrlićevu korpulentnost i snagu i ostale igrače koji znaju koje su im uloge. Na sve to su nadodali jako uigranu obranu.