U iznimno nekvalitetnoj utakmici Jadran i Radnički podijelili bodove

foto: https://www.facebook.com/VK-Jadran-Split-klupska-stranica-1715758935307774

Jadran i Radnički podijelili su bodove, u utakmici iznimno loše kvalitete. Na kraju je bilo 10:10 uz more loših šuteva, krivih odluka, loših poteza… Vjerojatno najlošija utakmica ovog nivoa, gdje su oba protivnika bila loša, bar zadnjih 10 godina, ako ne i puno duže.

U natjecanju tko će više pogriješiti, praktički kao da se igralo u manje, u jednom trenutku treće četvrtine Radnički je zabio nekoliko golova i odlijepio se na 6:3 i držao plus 2 do pred sami kraj – u zadnjih minutu i po ušlo se s 10:8 za Radnički. Ipak, uspjeli su prosuti pobjedu, odnoso Jadran je s dva gola – prvo Kragić iz faula protiv 4 bloka zabija Dobožanovu kroz uši, a kasnije i Zović 6 sekundi prije kraja s desnog krila kada je nakon time outa i Marcelić otplivao u napad pa se igralo 7 na 6. Pohvalio bi trenera Marelju koji je sačuvao taj time out koji se pokazao krucijalan jer inače Marcelić u tih 20 sekundi koliko je ostalo ne bi stigao doći na 2 metra i odvući pažnju jednog obrambenog igrača Jadrana. S ovom podjelom bodova najsretniji može biti Vouliagmeni kojega sad očekuje dvostruki obračun s Hannoverom gdje bi s eventualnih 6 bodova učinio pola posla u borbi za 4. poziciju.

Utakmicu po jednom segmentu možemo podijeliti na dva dijela. I to na prve tri četvrtine izuzev zadnjeg napada Jadrana, i na preostalih dakle 8 i po minuta. U ovom prvom dijelu Dobožanov je imao 80% obrana (12/15), a završni dio utakmice s 13% (1/8). Jadran je s 3 gola u tih zadnjih 8 i po minuta došao do 10. Iako je i Dobožanov imao nekoliko odličnih obrana više je to zasluga iznimno loših šuteva Jadranaša. Napravila je i obrana nekoliko kardinalnih grešaka u tom periodu, gol Burića sa stative, gol Kragića s desnog krila na zonu kad je ušao iza Ukropine na samo metar ukoso od gola. Ali šutevi Kragića s desnog krila s igračem više dosta iskosa, pa Zovića i Butića s vanjskih pozicija, kao i spomenuti gol Kragića protiv 4 bloka, a kroz uši što je jedino trebao golman zatvoriti…sve je to mogao i Dobožanov bolje reagirati.

Opet je Jadran bio iznimno loš s igračem više. Realizacija 24%, 4/17 uz jako puno loših akcija, bezopasnih šuteva. Dobožanov je imao čak 9 obrana s igračem manje, a čak su se dva puta u prvoj četvrtini lopte nezgodno odbijale nazad pa su iz drugog šuta Jadranaši zabijali. Dobud je opet bio iznimno učinkovit u zarađivanju isključenja protivnika, čak 8 igrača više. Parirao mu je i Vrlić, čak bio i nijansu bolji jer je zabio gol pored Burića i zaradio 7 igrača više. Nije ni Radnički bio ništa bolji u realizaciji, 23% tj 3/13. Njima čak šutevi nisu ni dolazi do golmana (3 obrane Marcelića s igračem manje) koliko su gubili lopte u nesuvislim dodavanjima na stativu, ili ne bi ni šutirali do zadnje sekunde i onda s igračem na tijelu šut najčešće pored gola. U barem dva navrata, ako ne i koji put više, Radulović je vraćao loptu kad je akcije već bila izrađena na njega i situacija pripremljena, on bi vratio loptu na drugu stranu na pokrivenog igrača. Totalno krive odluke igrača i neprepoznavanje situacije oko njega.

U trećoj četvrtini Marelja je prebacio Kragića na desnu stranu odakle je i zabio 2 gola. Imao je još pokušaja, puno ozbiljnijih nego svi do tada s lijeve strane. Na kraju je zabio i onaj opisani gol. Tako da je Kragić preuzeo odgovornost na sebe što se i očekuje. Bukić je zabio na početku, dodao jednu lijepu asistenciju na stativu, ali ostatak vremena je imao isključivo loše poteze i u napadu i obrani. Zović je na kraju zabio gol za bod, dodao još jedan na zonu u toj zadnjoj četvrtini, ali je u više navrata u obrani bio onaj koji nije mogao čuvati igrača na zonu pa su preko njega padali golovi. Marcelić samo 5 obrana, samo jedan u drugom poluvremenu. Jadranu ovaj rezultat, tj završetak utakmice gdje su se vratili iz već izgubljene situacije može biti poticaj za dalje, ali pod hitno moraju značajno dignuti formu igrača i igru u cijelosti.

Radnički je razočarao igrom, brojnim greškama razine da Ukropini dok na zonu cima obrambeni igrač koji je ispred njega izbije loptu s ruke. Lukić je totalno van forme, Branković je promašio 2 zicera kad se utakmice mogla prelomiti u njihovu korist do kraja, Radulovićeve falinge smo spomenuli, a ni Ćuk nije bio pretjerano raspoložen. Dužević značajno bolji drugi sidrun od Vica u ovoj utakmici. Dobožanov je imao puno obrana, ali dojam je da je to više zasluga protivnika, nego njegova. Tih zadnjih 7 golova u 8 i po minuta potvrđuje tu tezu. Osim toga, ispustili su čistu pobjedu koja ih je mogla odvojiti na tablici i predstoji i njima jako puno posla. Sigurno da je i psiha tu jako bitna i da se u tom segmentu mora dignut ekipa. Sad, koji su razlozi za te probleme, to nije vidljivo s tribina ili preko tv ekrana.

Sve u svemu, 8 minuta druge četvrtine ove utakmice bilo je nešto najlošije što sam ikad gledao u vaterpolu ove razine, ako uzmemo u obzir obje ekipe. Nisu ni preostale minute bile puno bolje i gledajući i neke prethodne utakmice ovih klubova, nije ovo neki izolirani slučaj ove sezone.

Jadran –  Radnički  10:10 (2:2, 0:1, 2:3, 6:4)

Suci: Boudramis (Grč), Schwartz (Izr)

Jadran: Marcelić (5), Burić 2, Marinić-Kragić 3, Čagalj, Butić 2, Pejković, Bukić 1, Zović 2, Delić, Dobud, Šetka, Dužević, Anić. Trener: Jure Marelja.

Radnički: Dobožanov, Branković, Stanojević 1, Janković 1, Ćuk 2, Vico, Ukropina 2, Gavrilović, Pljevančić, Radulović 2, Lukić, Vrlić 2, Todorovski. Trener: Uroš Stevanović.

Osobne greške: Jad 14, Rad 17

Igrač više: Jad (2/5+0/5+0/4+2/3)= 4/17 (24%), Rad (1/4+0/+1/4+1/1)= 3/13 (23%)

Obrane: Marcelić (1/3+3/4+0/3+1/5)= 5/15 (33%), Dobožanov (4/6+4/4+4/6+1/7)= 13/23 (57%)

Kontrafaulovi: Jad 2, Rad 3

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Vrlić: gol + 7iv

Dobud: 8iv

Dužević: 4iv

Vico,  u plivanju za Jadran, u plivanju za Rad: 2iv

Burić, Šetka, Burić, Janković, Radulović: po 1iv

Odgovori