Zašto klubovi igraju Ligu prvaka?

Zajedničkim snagama sa prijateljima iz Total Waterpola, VLV, WaterpoloItaly i Vaterpolo Vesti napisali smo ovaj članak. Pitali smo klubove da podijele s nama njihovo viđenje i motivaciju za igranje Lige prvaka. Svih 12 klubova koji nastupaju ove sezone dobili su mailom ista pitanja. Nakon isteka roka od 5 dana stiglo nam je 7 odgovora. Zahvaljujemo klubovima i njihovim predsjednicima koji su odvojili vrijeme i odgovorili nam.

1. Kako ste zadovoljni organizacijom uvjeta u „balonu“ i smatrate li da su uvjeti adekvatni s obzirom na cijenu koju plaćate (120eura po osobi za smještaj)?

FTC: Mi smo u „balonu“ u Budimpešti i zadovoljni smo s uvjetima. Smještaj, hrana i organizacija je također odlična.

Waspo Hannover: Vrlo visoki nivo je u svakog segmentu, nemamo zamjerki. Ukupno gledajući, ova sezona bit će jeftinija od prošle.

Jug Adriatic osiguranje: Uvjeti na prvom turniru u Ostiji nisi bili idealni. Mi smo kao klub uputili prosvjed što je rezultiralo puno boljim uvjetima na drugom turniru. Također, žalili smo se i na cijenu jer smo istražili da postoje jeftiniji hoteli u Rimu. Ali, moguće je da zbog balona rastu troškovi organizacije, iako nam je teško o tome govoriti jer nemamo sve informacije.

Spandau 04: U doba korone svi klubovi su pod financijskim pritiskom. U njemačkoj situacija je, nažalost, još nesretnija zbog zatvorenih bazena za naše članove. Stoga smo izgubili 500 od 4.000 članova u zadnjih 12 mjeseci. Mislim da moramo razmotriti sve opcije kako bi, što je moguće više smanjili troškove Lige prvaka. 120€ dnevno po osobi nije adekvatno za smještaj koji imamo u Ostiji. Možda LEN može pronaći neko drugo rješenje za hotelski smještaj koji bi mogao osigurati uvjete koje traže korona pravila.

Brescia: Naše iskustvo u Budimpešti je pozitivno i za „balon“ i za nivo pozornosti. Cijena je svakako iznad uobičajnih za gostovanja, ali moramo uzeti u obzir sve specifičnosti trenutne situacije stoga je smatramo primjerenom.

Jadran Herceg Novi: Naša ekipa je u ovoj sezoni igrala turnire u Budimpešti. Oba su bila organizirana na vrhunskom nivou kako po pitanju hotela i usluga u hotelu, transporta tako i samih uvjeta na bazenu. Iako je cijena visoka s obzirom da je ekonomska situacija uzrokovana Covid krizom jako izražena treba imati na umu da je u ovom trenutku organizacija turnira po sistemu „balona“ znatno kompliciranija i skuplja za organizatora. Ono što je izostalo na početku sezone, kada je određen sistem odigravanja u „balonu“ je poziv svim sudionicima da se prijave za organizaciju turnira po propisanim pravilima. Postoji mogućnost da bi se u tom procesu dobili bolji finacijski uvjeti za klubove sudionike.

Pro Recco: „Balon“ u Ostiji predstavlja najbolje riješenje kako bi se odigralo natjecanje u trenutnoj situaciji pandemije.

2. Kada se uzmu u obzir troškovi i prihodi koje nudi organizator (LEN) za nastup u Ligi prvaka, natjecanje je samo po sebi neisplativo za svaki klub neovisno o konačnom plasmanu.

Smatrate li da je to u redu i koji su vaši motivi da nastupate u tom natjecanju?

FTC: Profitablnost je važno pitanje godinama. Bez obzira na konačni plasman, klubovi su na financijskom gubitku. S druge strane, igrači se razvijaju igrajući Ligu prvaka jer se natječu protiv ekipa na najvišem niovu kvalitete. Uz to, prestiž je važan i za klub kao i za igrače.

Waspo Hannover: To su pravila. Opći uvjeti poznati su svima. Cilj bi trebao biti poboljšanje općih uvjeta za klubove. Ako želimo igrati na višoj razini, to je moguće samo na međunarodnoj razini. Dakle, to je u redu.

Jug Adriatic osiguranje: Naš motiv je uvijek nastupati u najelitnijem natjecanju.

Spandau 04: Da, vrlo je neprofitabilno, ali moramo pomoći LEN da održi Ligu prvaka živom u dobro poznatom formatu s 16 klubova. To je posebno potrebno našim igračima kao motivacija za povratak bavljenja našim sportom na visokoj razini. Moramo ponovno organizirati domaće i gostujuće utakmice kako bismo aktivno promovirali naš sport u našem gradu i zemlji.

Brescia: Sudjelovanje u Ligi prvaka je luksuz. Između honorara službenih osoba, prijevoza i troškova smještaja, to je čisti teret koji klubovi moraju snositi. Motivacija za klubove dolazi iz ambicije koje imaju sve momčadi; igrati s elitnim europskim vaterpolskim momčadima.

Jadran Herceg Novi: Činjenica je da je financijska isplativost igranja Lige prvaka upitna i nepovoljna za klubove. Vaterpolo je nažalost izuzetno neprofitablan sport i kao takav je neprofitabilan iz aspekta svih natjecanja. Evropska klupska natjecanja u okviru LEN-e nemaju alternativu pa samim tim ni Liga prvaka, te jednostavno ukoliko želite nešto uraditi u svijetu vaterpola, kao klub, morate sudjelovati u ovim natjecanjima. To je pogotovo izraženo za nas koji dolazimo iz jako male nacionlne lige i ova natjecanja nam znače razvoj ekipe i razvoja naših igrača, a u konačnici i reprezentativaca nacionalnog tima. Ono što se moramo u ovom trenutku zapitati je, ne kako je učiniti profitabilnom, već kako je iz dana u dan činiti manje ne profitabilnom.

Pro Recco: Liga prvaka je najviše sportsko natjecanje za vaterpolo klubove, svaka utakmica je izazov koji nam omogućuje rast i natjecanje s najboljim što naš sport može izraziti. To je također jako bitno i za igrače jer, nažalost, nacionalne lige nisu toliko poticajne na tehničkoj razini: Liga prvaka vam u tom smislu kompenzira razliku koju imate na većini utakmica u vašoj zemlji. S ekonomskog gledišta zasigurno je na gubitku za klubove koji su, zajedno s LENom, posljednjih godina uložili ogroman napor da poboljšaju proizvod.

https://www.facebook.com/proreccowaterpolo1913

3. Nastavno na prethodno pitanje, možete li predložiti tri konkretne promjene koje bi poboljšale (financijske) uvjete za klubove koji nastupaju, a koji su u realnim okvirima trenutnog stanja našeg sporta?

FTC: LEN bi trebao organizirati Ligu prvaka da kao natjecanje koje bi mogao bolje prodati i trebalo bi biti uključeno više sponzora. Ovo je vjerojatno jedini momčadski sport u kojem klubovi plaćaju TV prijenose, i to bi se trebalo promijeniti. Smatramo da je dobro što se sve više i više momčadi može pridružiti natjecanju, ali treba razmotriti promjenu završnog turnira. Dobro rješenje bi moglo biti Final4 umjesto Final8.

Waspo Hannover: Transparentnost, jedan glas klubova kao okosnica svega.

Jug Adriatic osiguranje: Najvažnije od svega bi bilo dobiti generalnog sponzora natjecanja. LEN-a radi na tome, ali još uvijek bez uspjeha. Kad bi se dobio generalni sponzor s par još manjih jačih sponozora, sigurno bi se moglo pristupiti većem nagradnom fondu.

Spandau 04: Potrebni su nam europski TV partneri i globalni sponzori kako bismo smanjili troškove za sve klubove, kao i za produkciju i emitiranje na TV-u. Možda i naše federacije mogu podržati Ligu prvaka i europske klubove. Ova podrška znatno bi poboljšala razvoj reprezentativnih igrača, a također i njihov učinak u nacionalnoj momčadi.

Brescia: Bilo bi dovoljno da klubovi snose samo putne troškove. Dakle, da nemamo nikakav trošak za televizije i službene osobe.

Jadran Herceg Novi: Promjena formata natjecanja donijela bi i financijski benefit klubovima. Format od 14 utakmica u preliminarnoj fazi je jako obiman, pogotova za klubove koji dolaze iz kvalifikacija. Završnica sa 8 klubova po sistemu odigravanja utakmica kući i u gostima bi dala mogućnost privlačenja većeg broja sponzora u samoj završnici jer bi se utakmice igrale i kod kuće.  Organizacija TV produkcije, kao i u drugim sportovima, mora se skinuti kao obaveza, i organizacijski i financijski, sa leđa klubova. Tehnički troškovi dnevnica (sudaca i delegata) kao delegiranih osoba od strane LEN-e  ne smiju biti na teret klubova, već organizatora natjecanja.

Pro Recco: Kompatibilno s razvojem pandemije, trebali bismo pokušati omogućiti svakom klubu i njihovim navijačima da dožive najuzbudljiviju fazu Lige prvaka, a ne samo skupine. Stoga se glavno poboljšanje, po mom mišljenju, treba donijeti na formatu, mjenjajući Final 8 u korist četvrtfinala i polufinala s domaćim i gostujućim utakmicama, kako bi se uključili domaći navijači. Ovo bi također donijelo sve dobro poznate ekonomske i marketinške koristi. Tada bismo, kao što se već događa na primjer u nogometnoj Ligi prvaka, mogli razmišljati o finalu koje će se igrati na neutralnom bazenu u velikom europskom gradu.

4. Smatrate li da postoje klubovi koji svjesno negiraju činjenično stanje jer se boje da bi kritiziranje moglo utjecati na rezultat njihove ekipe ili možda dovelo i do težih sankcija?

FTC: Mi to ne mislimo i ne želimo govoriti u ime drugih.

Waspo Hannover: Nadamo se da to nije slučaj.

Jug Adriatic osiguranje: Nije nam poznat niti jedan klub koji negira činjenično stanje jer se boji neke odmazde. Prije svake sezone organiziraju se sastanci na kojima predstavnici klubova otvoreno iznose svoje prijedloge i primjedbe.

Spandau 04: Spandau je dugogodišnji partner LEN-e, sasvim je normalno da se o svim mogućim promjenama razgovara prijateljski. Pošteni uvjeti temelj su svih partnerstava.

Brescia: Ne znamo detaljno mišljenja svih ostalih klubova, ali mislimo da smo svi na istoj liniji.

Jadran Herceg Novi: Kao sudionici natjecanja ne trebamo ništa kritizirati jer svojevoljno sudjelujemo u istom. Trebamo predlagati poboljšanja i novitete koji će učiniti boljitak svima. Kada ste sudionik nečega, u ovom slučaju lige, dobri prijedlozi koje vidite za unapređenje cijelokupnog natjecanja moraju biti izneseni. Ne smije se nitko bojati iznijeti dobar prijedlog. Svi se zajedno moramo dosta više pozabaviti s ovim natjecanjem te da ga zajedničkim snagama učinimo boljim za sve (klubove, publiku, LEN…). Duboko vjerujemo da nečija kritika ili prijedlog ne bi izazvali rekacije koje bi utjecale na rezultat ili sankcije tog kluba. Ukoliko bi se to dogodilo svi bi trebali solidarno napustiti natjecanje.

Pro Recco: Iskreno, nisam u mogućnosti presresti bilo kakve retro-misli drugih predsjednika.

5. Ukoliko se na tržištu pojavi natjecanje koje bi ponudilo bolje financijske uvjetu vašem klubu, uz približno jednaku kvalitetu, biste li bili spremni napustiti LEN Ligu prvaka?

FTC: Nepotrebno je o tome govoriti. To trenutno nije relevantna tema.

Waspo Hannover: Mi ne postavljamo trendove, mi samo želimo igrati s najboljima. A najbolji igraju u Lihi prvaka.

Jug Adriatic osiguranje: Kao što smo već naglasili, ne bismo napuštali najelitnije europsko natjecanje.

Spandau 04: Mislim da trenutno nije realno raspravljati o ovome. Želio bih pomoći LEN-u da postane atraktivniji za klubove, a time i uspješniji s trenutnim formatom Lige prvaka, nakon što ovo čudno vrijeme pandemije postane povijest.

Brescia: Ne vjerujem da je alternativno natjecanje moguće. Naš klub je dio Talijanske federacije, baš kao što su i ostali klubovi članovi svojih nacionalnih saveza. Nacionalni savezi su članovi LEN-a. Smatram da je jako teško izaći iz ovog kruga.

Jadran Herceg Novi: Najprirodniji slijed stvari je da Europski klubovi igraju Europska natjecanja u okviru LEN-e. Tako je u skoro svim sportovima i treba iskoristiti snagu koju ima kontinentalna asocijacija vodenih sportova. Smatramo da se klubovi trebaju aktivnije uključiti u unapređenje i poboljšanje uvijeta u ligi. Možda je nakon krize uzrokovane pandemijom Covid virusa pravi trenutak. Ukoliko svi zajedno damo svoj maksimum, ali onaj iskreni, i ne bude poboljšanja, tada treba razmišljati i o alternativama.

Pro Recco: Moja je navika izražavati se na konkretnim činjenicama, a ne na izmišljenim hipotezama.

DODATNO PITANJE

Vezano za organizaciju FINAL8. Jedna od stavki koje organizator plaća direktno LEN-i je 200.000 EUR-a, svojevrsna kotizacija.

A) Što točno klub organizator dobiva unutar tog iznosa?

B) Koliki su okvirno ukupni troškovi organizacije i što uključuju?

C) Koji su motivi (osim igranja na domaćem terenu) za organizaciju FINAL 8?

Ovo zadnje pitanje postavili smo samo klubovima koji su organizirali FINAL8 ili im je bilo ponuđeno.

FTC: Ovo biste trebali pitati LEN. Ferencváros još nije bio organizator.

Waspo Hannover: Ovo su teška pitanja. S naše točke gledišta, Final8 u Europi košta između 750.000 i milijun eura, uključujući sve. Budući da svima njima nedostaju sponzori, kotizacija od 200.000 eura danas je previsoka. Budući da nema dovoljno transparentnosti u pogledu prihoda od sponzorstva LEN-a, u budućnosti će biti teško pronaći organizatore. S druge strane, struktura je takva da klubovi ne mogu djelovati sami. Trenutno su integrirani u sustav udruga, poredak je, LEN – nacionlni savez – i na kraju klubovi.

Jug Dubrovnik: Posljednji put smo bili domaćini završnog turnira daleke 2006. godine i od tada nismo bili u pregovorima za organizaciju istog, tako da ne možemo dati odgovor na vaše pitanje.

Brescia: Organiziranje Final Eighta vrlo je skupo za klub domaćina. Ne znamo koja je motivacija koja potiče klub da organizira Final8 turnir, jer je ove troškove vrlo teško pokriti (ako ih ne snosi lokalna ili državna uprava).

Pro Recco: Dogovor između LEN-e i kluba organizatora uređuje ugovor koji je povjerljive prirode. Kao što je već gore spomenuto, organizacija Final8-a, koju snosi jedan klub, podrazumijeva gotovo neodrživ logistički, organizacijski i ekonomski napor. Igranje kod kuće može donijeti prednost sa stajališta „domaćeg faktora“, ali glavna motivacija koja nas je u prošlosti potaknula da organiziramo Final8 je društvena komponenta; uključivanje i privlačenje mlađih slojeva stanovništva. Sličan rezultat mogao bi se dobiti s četvrtfinalima i polufinalima igranima s domaćom i gostujućom utakmicom.

Ortigia, Marseille, Dinamo Tbilisi, Barceloneta i Olympiacos nisu ogovorili na naše upite.