Ždrijeb skupina

 

LEN je opet naopačke odradila ždrijeb skupina Lige prvaka. Danas su u Budimpešti izvukli A i B skupinu iako se čak ni prvi od 3 kruga kvalifikacija još nije odigrao. Povećao se broj klubova koji igraju grupnu fazu sa 12 na 16, tako da je čak 12 izravnih sudionika, sa pozivnicama.

 

 

Momčadi su bile podijeljene u parove po dvije. Szolnok i Jug kao pobjednik i finalist od prošle godine u prvom, Recco i Olympiakos kao lanjski treći i četvrti u drugom potu. Za ostale postoji nekoliko mogućnosti kako su podijeljene ili su svi skupa bili u trećem. U službenom priopćenju LEN nas nije upoznao s tim nebitnim detaljima.

 

Jug nije imao previše sreće u ždrijebu jer je osim kod Pro Recca i Olympiakosa u svim ostalim solucijama dobio značajno snažnijeg protivnika (a i Grci su sami po sebi dovoljno jaki). Tako su u grupu A došli Barceloneta s Perroneom, Munarrizom, Vrlićem i ostalima, Hannover s nizom crnogorskih i inih reprezentativaca, Dinamo Moskva s Pijetlovićem, Subotićem, Rađenom i ruskim reprezentativcima te Partizan koji će biti još lošiji i mlađi nego što je to bio lani (ako ovako nastave za koju godinu će upis u školu vaterpola Partizana odmah značiti i konkurenciju za seniorski sastav). U B grupi su osim Szolnoka i Pro Recca, redom Spandau, Nica (tek 4. u Francuskoj) uvjerljivo najgora momčad prošlogodišnje Lige prvaka s 0 bodova i sa prosječnim porazom od 6.4 gola po utakmici, Alphen iz Nizozemske i Steaua iz Rumunjske.

U obje grupe dolaze još po dva kvalifikanta koja ćemo doznati nakon 3 kruga kvalifikacija. A zvučnija imena su:

Eger, Brescia, OSC, Kazan, Canottieri, Jadran HN, Mladost.

 

Ako recimo u grupu A dođu Eger i OSC, s iznimkom Partizana, imat ćemo po 12 odličnih utakmica za svaku ekipu.

 

 

Osim nebuloze da se prvo ždrijeba kraj (grupe), a tek onda će se odigrati početak ( 3 kruga kvalifikacija) imamo jasno još cijeli niz LEN-inih gluposti:

  • čak dvije momčadi iz Njemačke imaju Wild Card
  • četvrta momčad Francuske ima wild card (svojedobno je bilo rečeno da se mora ostati najmanje treći u domaćem prvenstvu da bi se dobio wild card, ali Papazian je jači i od sudbine 😉
  • Prvak Crne Gore Jadran mora igrati već u prvom krugu dok recimo prvak Francuske kreće od drugog kao i cijeli niz drugoplasiranih ili čak ih trećeplasirani Nijemac Duisburg
  • Jasno tu je i direktni plasman domaćina Pro Recca na final8 bez obzira na plasman u grupi

 

Kao što vidimo od ove godine uveden je final8 tako daće sve momčadi na završnom turniru odigrati isti broj utakmica, po 3. Jasno da LEN ne bi bio tako uspješna organizacija da se ne razmišlja, i to ozbiljno, da sve to strpa u 3 dana. Kako je za sad najavljeno tako će i biti, 7., 8.i 9. lipnja u Genovi.

 

Klubovi sami od sebe, barem neki, napreduju iz sezone u sezonu. A kako LEN- ionako ima sustav pozivnica za čak 12 od 16 sudionika, normalno bi bilo da se želi okupiti 16 najboljih momčadi u Europi pa bi ovu ligu igrali:

Szolnok, Eger, Ferencvaros, OSC, Recco, Brescia, Jug, Olympiakos, Barceloneta, Hannover, Dinamo Moskva, možda i Verona te još 4 momčadi od kojih bi 4 najbolje isplivale.

Uz kvalitetno vođenje lige Partizan, Jadran HN i eventualno još koji klub koji dobro radi s mladima nikad ne bi bio u problemima složiti kvalitetnu momčad. A sigurno bi još koji klub iz Hrvatske, Srbije, možda i Grčke, Španjolske, Rumunjske pa i Francuske složio kvalitetnu momčad želeći biti dio elite u kojoj se čak i od igranja vaterpola zarađuje. Ali to su neki mokri snovi. Kao i završnica u kojoj bi se igralo četvrtfinale, polufinale i finale na 4 pobjede.

 

Već za 16 dana igra se prvi krug kvalifikacija 15-17.9. Dva tjedna kasnije na rasporedu su turniri drugog kruga, treći tj. play off igra se 14. i 18.10.

25.10. na redu je prvo kolo grupne faze, a posljednje 14. je 9.5. iza čega slijedi spomenuti final8.