Turčin na skalinima Sv Vlaha

2017-ta zlatnim, iako bi neki rekli drvenim, slovima će biti upisana u povijest Turčina. Čak 8 utakmica, 6 pobjeda i osvojeno četvrto mjesto. U zadnjem nastupu za nijansu bolji bio je Kamen mali i na taj način obranio broncu od lani.

 

 

 

 

Porat, kultno mjesto vaterpola, grandiozan protivnik, izmamilo je ono ponajbolje iz Turčina. Još da nije opravdano izostao – radni dan, utakmica već u 16.30 –  Bani, najbolji pojedinac bilo bi još i bolje. Onaj tko gleda samo goli rezultat i tih 1:9 još ne razumije o čemu pišemo.

 

Na dogovor su došli svi osim Đure. Najveći problem bio je kako 14 kapica staviti na 15 glava. Pitali smo Vlašića možemo li prijaviti 15 igrača, nije moglo. U staroj dančarskoj maniri, zbog koje su Danče izgubile čak 7 finala, najmlađega ostavljamo izvan zapisnika. O samoj taktici nije trebalo puno. O Kamenu smo pričali već i prije prve odigrane utakmice, pa nakon kvalifikacija, pa nakon prve pobjede u grupi protiv Čeških banja, itd. Za razliku od polufinala protiv Funa, ovaj put smo se i držali dogovora.

 

Po povratku s Cresa kapetan Bena je održao nadahnujući govor prije utakmice

 

Prve dvije četvrtine izgubili smo sa po 1:0. Mogli smo i povesti, Đura je nakon dobre akcije s igračem više već svladao odličnog Lasića, ali lopta odsjeda na stativi (vidi sliku). Igrali smo toliko strpljivo u napadu, te se dobro vraćali u obranu, da je Erazmo rekao da bi u ovakvoj utakmici mogao cijelu utakmicu igrati na 2 metra. Čak i protiv (po)najboljeg beka lige Maškarića. I Kruno Jurčić bi bio ponosan na razinu kontroliranosti igre Turčina. Čak smo mi imali kontru, Bašo junior je imao dobru situaciju, ali Lasić je i tu potvrdio da je ove godine bio najbolji golman lige – iza Zambate.

 

 

U obrani smo igrali zonu, Zambata je zatvorio gol, blokovi su mu dobro pomagali. Kad bi lopta i pala ispred Voinića nismo dozvoljavali golove, već se išlo na izbačaj. Tako smo i primili prvi gol, asistirao je Maškarić Voiniću koji je u maniri Pijetlovića poentirao s prve stative.

 

 

Odlučili smo u potpunosti preskočiti zagrijavanje i ovo nam je bio prvi dodir s morem u Portu

 

S realnih 2:2 na poluvremenu bilo bi lakše igrati u nastavku. Imao je i Erazmo tada kontru, čistu 1 na 0, ali opet ništa od realizacije. Đura je na zonu na prebačaj s desne na lijevu stranu dobro šutirao, ali lopta odsjeda u stativi. b/a je uplivao i pokušao odmah iz prijenosa što je Lasić obranio. Bilo je prostora da se primi lopta i pokuša opasnije zaprijetiti. Erazmo je probao šraubom sa dva metra, Braco na zonu s desnog vanjskog. Sve su to bili dosta dobri pokušaji, uz još par nerezonskih iskakanja koje su rezultirale kontrama i isključenjima u plivanju, što smo na dogovoru naglasili da treba izbjegavati.

Kad se sve  ovo nabrojeno ne realizira jasno da dođe do pada, a i umor je činio svoje. U trećoj četvrtini Kamen zabija čak 4 gola i odlazi na 6:0. Zadnjih 5 minuta opet 3:1 kao i u skoro svim utakmicama ove sezone. Samo ovaj put za protivnika. Počasni gol zabio je Đivo (usprkos svim savjetima koje je u tom trenutku primao od suigrača), što se može vidjeti i u sažetku utakmice:

https://www.youtube.com/watch?v=zS24_eckM6E

 

Utakmica nakon koje, za razliku od polufinala, se ne osjećaš glupo i bez obzira na rezultat budeš zadovoljan. Daš sve od sebe, dio utakmice pariraš boljem protivniku. Kako je i izbornik Srbije Savić u nedavnom intervju na RTS-u kazao:

„Uspeh je kada odradiš nešto što si planirao, odnosno dođeš do cilja sa izuzetnim momcima, a pre svega da ostaneš miran i neravnodušan.“

 

Turčin definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tako je i postao prva momčad koja je primila pehar za četvrto mjesto na skalinima Sv Vlaha.

 

Utakmica za treće mjesto

Turčin Danče – Kamen mali         1:9 (0:1, 0:1, 0:4, 1:3)

Porat

Sudac Nikola Curić

Turčin: Zambata, Brena, Bena, b/a, Đura, Vlaho vrati se, Pepe, Braco, Mark, Bašo junior, Maro, Veliki Erazmo, Stijepo, Đivo 1, Bruno. Izbornik: rg, Trener: Marin Purger

Kamen mali: Lukša Lasić, Boris Maškarić 1, Mihael Voinić 3, Vlaho Rajčević, Dinko Guljelmović, Andi Drobac, Mihajlo Vragolov, Pero Banac, Nikša Vragolov 1, Andrej Drobac 3, Goran Jerković, Mijo Vragolov 1, Nikola Maškarić, Nikša Guljelmović.

 

 

Pozdrav za kraj sezone

 

 

 

Vjekoslav Kobešćak uručuje pehar kapetanu Beni

 

Braco u nirvani, ostatak ekipe u ekstazi

 

Romeo ljutito gleda kako Turčin preuzima svu pažnju medija

 

 

 

Naslovna slika Željka Tutnjevića u izvještaju s finalnog dana pod naslovom:

Bolje je i važnije zabiti jedinog za Turčina, nego 3 u finalu ili osvojiti titulu najbolljeg igrača

 

p.s. Obojica spomenuta u prethodnoj rečenici imaju otvoreni poziv za prelazak u Turčina slijedeće godine. Ipak treba braniti četvrto mjesto.