Final4 kupa u Rijeci

www.dubrovacki.hr - foto: Tonči Vlašić

11 ekipa nastupilo je u ovogodišnjem kupu Hrvatske. Na dva kvalifikacijska turnira protekli vikend Mladost i Jadran te Jug i Primorje ostvarili su plasman na završni turnir koji će se odigrati u Rijeci 23. i 24. siječnja.

I prije početka kvalifikacijskih turnira očekivalo se da će tri prvospomenute ekipe izboriti plasman, a dvojba je bila Solaris ili Primorje i već je ranije i bilo određeno da će onaj koji prođe od te dvije ekipe biti domaćin završnice. Primorje je nakon 4 godine opet sudionik final4-a. Utakmica koja je odlučivala završila je 7:7 tako da je na kraju presuđivala gol razlika. Solaris je igra zadnju utakmicu i jurio 22 razlike, ali je stigao do +20. Utakmica je bila napeta i izvrsna, sigurno jedan od boljih u ovoj sezoni. Nažalost, bez publike, bez tv ili bilo kakvog drugog prijenosa. Šteta, da ne napišemo štogod drugo.

Svi znamo kakva su vremena i kakva je financijska kriza već sada tu. Svi su svjesni i većina i osjeća tu krizu na svakodnevnoj bazi. Ne znam je li to i HVS-u netko javio. Naime, na turniru u Dubrovniku delegirano je nevjerojatnih 13 sudaca, 6 delegata, navodno čak i disciplinski sudac iz Zagreba. Od sudaca su samo 4 bila iz Dubrovnika, 9 ih je doputovalo. Na turniru na kojem se očekuje, što se i dogodilo, brojkom i slovima jedna neizvjesna utakmica. 13 sudaca za jednu utakmicu?! I opet je suđenje na istoj bilo u suprotnosti sa pravilima i cijelom intencijom izmjene pravila kako bi se smanjio klinč. Posebice na vanjskim pozicijama.

Normalan savez bi delegirao 6 sudaca obzirom da je krizna situacija, ajde neka bude 8 ako se nekome nedaj bože što dogodi iako nije preko svijeta naknadno pozvat nekoga u tom slučaju. Glavno da igrači mogu igrati po dvije utakmice dnevno, suci nakon svake moraju odmoriti.

O vođenju statistike smo bezbroj puta govorili i pisali. Na službenoj stranici saveza i sada  stoji da je u toj najzanimljivijoj utakmici Roko Pelicarić zabio 5, a Valerii Kovalenko 1 gol (uz još jedan Penave). Iako to nije točno, Rus nije zabio nijedan, a Pelicarić je zabio 6. Ni broj isključenja po ekipama, a kamoli po igračima nije točan. Da ne govorimo o iznuđenim osobnim pogreškama gdje je kod Primorja 1 od 4 igrača ima točan podatak, a u Solarisu isti postotak točnosti, 2 od 8. Nevjerojatno. Niti jedan drugi podatak nije točan, od broja obrana golmana, pa do bilo kojega koje nam ta statistika nudi. Jasno, nismo sve ni brojali na samom bazenu, ali kad vidiš količinu netočnih podataka sumnjaš u apsolutno svaki.

Dobili smo i jedno reagiranje nakon izvještaja sa utakmice Solarisa i Primorja, o sudačkoj odluci da se ne prizna gol Solarisa za 8:7. Prvo pogledajte gol Denesa Varge za pobjedu:

akcija počinje na 4.40

Zanimljivo, isto je bilo 7:7, samo s razlikom što je ovdje Vargi gol priznat i Ferencvaros je osvojio trofej. Gol je jasno neregularan jer je igrač samo dodirnuo loptu i krenuo plivati nazad. U našoj utakmici igrač Solarisa je gurnuo loptu što su svi mogli vidjeti, ali ona nije izvedena u zrak već je samo kliznula po vodi. Gledajući sliku u pravilima:

I taj gol je neregularan stoga su suci bili u pravu što su ga poništili. Loptu po pravilima treba izvesti ili u zrak ili odozgo prema dole. Šteta što suci nisu dosljedni tijekom čitave i svih utakmica koje gledamo pa da nemamo nedoumica.