FINALE EUROKUPA Szolnoki ide s 3 gola prednosti u Budimpeštu

https://www.facebook.com/szvsc/photos

Szolnoki Dozsa – OSC Budapest 14:11 (2:3) (5:4) (3;1) (4:3)

Suci: Periš (CRO), Gomez (ESP)

Igrač više: Szolnoki 6/12, OSC 6/14

Dva igrača više: Szolnoki 2/2, OSC 2/2

Peterci: OSC 1/1

Szolnoki: Nagy, Angyal, Szeghalmi 2, Schmolz 1, A.Nagy 1, Pijetlović 1, Jansik 1, Kovacs, Konarik 1, Filipović 5, Drašović 2, Teleki, Banyai. Trener: Gocić

OSC: Levai, Sziladi, Manhercz 3 (1/1), Varnai, Salmon 1, Csacsovsky 2, Dala, Toth, Erdely 2, Burian 2, Bundschuh, Harai 1, Devai. Trener: Da.Varga

Prva utakmica finala LEN Euro cupa donijela je domaćem Szolnokiu solidnih 3 gola prednosti pred revanš, posebice ako se uzme u obzir kako se utakmica odvijala i rezultat kretao. Tri gola razlike je i najvjeća prednost koju su domaći imali, prvi puta početkom zadnje četvrtine te još na kraju. U veoma borbenoj utakmici, sa puno žestokih (nekad i dosta grubih) duela i OSC je imao šanse izboriti povoljniji rezultat, prednost od gola do dva držali su od polovice prve četvrtine pa do poluvremena ali su od treće četvrtine konstantno bili u zaostatku. Od početne stoprocentne realizacije igrača više (4/4) u ovome segmentu su kasnije potpuno zakazali ne iskoristivši 7 narednih takvih prilika, tek u finišu popravljajući tu statistiku. Szolnoki je išao obrnutim putem, od početnih loših 1/5 do kraja su završili na 50% realizacije. Pomenuo sam kako se rivali nisu nimalo štedjeli, dosta kontakta kod proplivavanja i dupliranja na centarskoj poziciji, pa su suci svirali veliki broj izbačaja, ponajviše na 2 metra, mislim da ih je samo Pijetlović zaradio sigurno 10, tu negdje je na drugoj strani bio i Harai, on uz to i jedan peterac, pa su njih dvojica sigurno bili među najboljim pojedincima u svojim timovima. Ipak, sa 5 postignutih golova, kod domaćih je sigurno najzapaženiji bio Filipović, neki od njegovih golova bili su u jako bitnim trenutcima kada se lomio rezultat, također je odradio i dio posla na bekovskoj poziciji, dosta dobro kada je na 2 metra bio Toth. I treći najistaknutiji kod Szolonkia bio je srpski reprezantivac – Drašović, uz 2 gola solidan na 2 metra i pred svojim, ali u dobrom dijelu utakmice i pred golom protivnika. Kod OSC oni najistaknutiji nisu posebice odskakali, osim Haraia, solidno su posao odrađivali i Manhercz, Csacsovsky, Erdely te ljevoruki Burian, ali su oni i trošili veliki broj lopti pa je i sveukupni njihov učinak bio nedovoljan za bolji rezultat.

Jedina četvrtina koja je pripala OSC-u bila je prva iako je Szolnoki vodio sa 1:0 i 2:1, golovima Drašovića iz polukontre i Schomolza kod igrača više. Domaći su još čak 4 puta kod brojčane prednosti bili neefikasni, 2 puta loše organiziranim napadima a 2 puta su blokom zaustavljani šutevi A.Nagya i Szeghalmia. Na dugoj strani, OSC je sve svoje zabio sa igračem više, Burian sa ljevog krila, Manhercz i Harai sa desne strane. Do polovice druge četvrtine golovi padaju gotovo u svakome napadu, OSC dolazi do 2 gola prednosti još jednom sa igračem više, Manhercz sa srednjeg, a naredna tri gola postižu na zonu sa desnog vanjskog, Erdely i dva puta Csacsovsky, uz to najzad ne uspjevaju po prvi puta sa igračem više, šut Erdelya sa srednjeg brani Nagy. Kod domaćih, svoju seriju golova počinje Filipović, na isteku napada sa nekih 8 metara uz lošu reakciju Levaia, A.Nagy je precizan sa srednjeg, i najzad, kod igrača više, uz time out, Filipović sa desnoga krila. OSC ulazi u svoju seriju neiskorištenih igrača više, čak i nakon Varginog time outa neprecizan je Manhercz, nešto kasnije Burianu je obranio Nagy. Kovacs također ne uspjeva kod igrača više za domaće, dva puta ga zaustavlja blok gostiju, ali Filipović izvodi još jednu majstoriju, parabolom sa desne strane pogađa za 6:7 da bi do poluvremena Szolnoki poravnao golom Jansika (igrač više) sa desnog krila, opet uz asist Filipovića.

Nastavak donosi i dalje neefikasnog igrača više gostiju dok domaći sa 2 igrača više, golom Pijetlovića okreću i najzad ponovo vode. Manhercz iz peterca koga je zaradio Harai (možda i prestrogo dosuđenog) posljednji put donosi poravnanje na 8:8. Drašović odmijenjuje Pijetlovića u ovom periodu na 2 metra pa iz njegovog zarađenog izbačaja Szeghalmi postiže gol sa desnoga krila dok OSC ne iskorištava još dva puta takve prilike, oba puta Csacsovsky, jednom je zaustavljen blokom, drugi puta promašuje. Szolnoki prvi puta dolazi do 2 gola razlike golom Konarika sa srednjeg krajem treće četvrtine (10:8) a prednost i uvjećava već početkom četvrte golom Drašovića iz faula. Poslije serije od 7 neiskorištenih igrača više, gosti najzad postižu gol, Erdely sa desnog vanjskog, malo zatim, isto iz igrača više i Salamon, te je OSC ponovo sam na gol zaostatka. Dva igrača više koriste i jedni i drugi, ljevoruki Szeghalmi i Burian pa je sredinom posljednje četvrtine neizvjesnih 12:11. Nagy se ističe obranama Manherczu i Erdelyu, Csacsovsky je još jednom zaustavljen blokom, a Filipović u finišu sve rješava sa još dva svoja gola, oba kod igrača više dok Salomon ne koristi takvu priliku da bar umanji poraz, pogađa samo stativu. Zanimljiva i borbena utakmica, pravi mađarski derbi, pogotovo što je ulog ipak jedan europski trofej. Szolnoki, iako smatran barem blagim favoritom, po svemu viđenom može biti itekako zadovoljan prednošću koju je ostvario. Hoće li OSC na domaćem bazenu uspjeti nadoknaditi minus od 3 gola ostaje da se vidi za 14 dana.

Odgovori