Finale: Mađarska bolja u Zagrebu

 

U 20.15 na rasporedu je bilo finale drugog izdanja Europa kupa u kojem Hrvatska nije obranila naslov protiv Mađarske. Prošle godine u Rijeci, slavili smo protiv Španjolske 12:9 (zanimljivo identičan rezultat bio je jučer u polufinalu), a sada nas je Mađarska na krilima Manhercza pobjedila 10:8 uz našu katastrofalnu igru s igračem više, 1/15.

 

Mađari su potpuno zasluženo slavili na Savi i osvojili 2. Europa kup. Samo jednom u utakmici, na početku druge četvrtine vodili smo 3:2, ali iza toga nismo više postojali u napadu. Mađari su otišli na 3:6 i do kraja utakmice držali +2 i +3. Nevjerojatnih 6% realizacije (1/15) s igračem više uz još jedan promašeni i peterac, potpuna nemoć skoro svih osim Fatovića u napadu, nekoliko nevjerojatnih grešaka poput 5 metara krivo dodane kontre, bacanje lopte u desno krilo s igračem više kada Bušlje odlazi na svoju poziciju na stativi, najbolje oslikava našu igru u ovoj utakmici.

 

Mađari su iznenadili na ovom turniru, danas najbolji Manhercz, a i Nagy je pridonio s  11 obrana. Doduše, u drugom dijelu utakmice smo počeli dosta nerezonski šutirati pa je tada skupio većinu (7) obrana. Mađarska obrana s igračem manje bila je fenomenalana, a i također i u pozicijskoj zoni su držali super kvalitetne blokove.

Bijač nas je dugo držao, spašavao da ne potonemo i puno više od -3, na kraju 15 obrana, cijeli niz izvrsnih, ali nije mogao i zabijati iako po novim pravila može ići u napad  :smile:.

 

1. četv

0:1 Angyal s pozicije sidruna oslobodio se Vrlića i okrenuo licem prema golu prije udarca.

1:1 Bušlje s DK, ostavili ga Mađari potpuno bespotrebno samog (dvojica iskočila na Xavija na vanjskog), a Andro se odlično kretao i prije nego je dobio loptu ušao naksimalno blizu

1:2 Manhercz, iz drugog udarca s igračem više nakon što je Macan prvoga blokirao. Isključeni igrač se već vraćao, ali nije još stigao u fomraciju (IV 1/2)

2:2 Fatović, opet sam sebi iskreirao situaciju iz ničega, na postavljeni napad uplivao svom čuvaru, a Xavi mu kao i uvijek u pravom trenutku dodao loptu.

 

Prvi posjed su udarcima Mađari produžili na 1.50 munuta. Kasnije su krenuli i golovi nakon neefikasnog početka. Fatović je danas krenuo po prvi put u prvoj postavi umjesto Šetke i nije mu godilo, propustio je 2 igrača više i peterac koji i nije dobro šutirao (kao u uostalom ni te igrače više gdje je bio potpuno zatvoren u krilu), ali kasnije opet gol u svom stilu. Bijač je krenuo fenomenalno u utakmicu, ima čak 6 obrana, barem 3 dosta teške.

 

2. četv

3:2 Joković, nakon tranzicije Mađari su se krivo posložili, dva su ostala na srednjem vanjskom, a Maro to odmah kažnjava i pogađa rašlje sa 7 metara

3:3 Manhercz, polukontra 6 na 5, dovoljno prostora za ući na 6 metara na lijevom vanjkom i odličan šut kroz uši.

3:4 Manhercz, još jedan odličan gol, polušut u same rašlje na zonu s srednjeg vanjkog.

3:5 Batori, opet na zonu sretno od bloka se lopta odbila pa je pliska samo kliznula po vodi u gol

 

Bijač i dalje brani apsolutno sve, 8 obrana nakon samo 12 minuta, ali taman što je ovo napisano Mađari zabijaju 3 gola u nizu. Sve su to bili vrhunski šutevi, a prvo ime utakmice do sada je Manhercz s 3 odlična gola. Hrvatska je uspjela u prvom poluvremenu nanizati 0/8 igrača više plus 0/1 peterci. S obzirom na tu činjenicu još i odlično izgleda na semaforu samo -2. Bijač nas je još 2 puta spasio odličnim obranama i ima ukupno 10. Mađari ne zarađuju puno igrača više, i oni su slabi u realizaciji 1/4.

 

3. četv

Bijač brani peterac Vamosu.

3:6 Kovacs, još jedan izvrstan udarac na zonu sa srednjeg vanjskog

4:6 Joković iz peterca kojega je izborio Šetka uplivavanjem

Potpuno sam Fatović u kontri, Šetka sa samo polovice terena dodao loptu Mađaru koji je 5 metara iza Lola

4:7 Vamos, u rekontri kažnjava i zabija sa desnog vanjskog

5:7 Bujubašić na zonu sa srednjeg vanjskog, ako nas ovakvi potezi ne vrate u utakmicu, ništa neće.

5:8 Nemeth, s igračem više sa 2 metra nakon što je zaradio isključenje Bušlje, brzo izveo i dobio loptu nazad i lopta jedva prelazi liniju gola. Suci su već sudili peterac, ali su pravilno pustili prednost obzirom da je lopta ipak ušla u gol

 

 

Još jedan fenomenalan pokušaj Manhercza, ali od unutrašnjeg dijela stative lopta ostaje van gola. Poptuna nemoć Hrvatske u napadu, a u međuvremenu Mađari odlaze na +3 preko još jednog vanjskog gola na zonu. Zvao je Marcz time out iz petog igrača više, ali loše dodavanje na stativu i ništa od +4, a odmah idući napad Šetka zarađuje peterac za povratak u utakmicu. Nakon 10 i po minuta bez gola konačno smo zabili gol. U ovoj četvrtini imali smo i devetog igrača više, ali ni nakon time outa nismo uspjeli izraditi iole dobru situacija, pa Vukičević napamet šutira oko bloka, ali pored gola. Osim peterca, i Buljubašića kojemu su ostavili nešto više prostora, ne možemo uopće ozbiljno zaprijetiti u napadu već 13 minuta.

 

4. četv

6:8 Fatović, opet kontra najboljeg igrača na svijetu u ovom segmentu igre 5.45 do kraja

6:9 Erdelyi, sretno mu se odbila lopta nakon Bijačeve obrane šuta s prve stative, a on odbijanac na drugoj lovi u zraku i postiže gol.

7:9 Fatović, prva realizacija igrača  više iz 12 akcije?! Dobro kretanje bez lopte kada se vrati na liniju dva metra nakon što je prethodno zavlačio u desno i probio blok u bliži

Igrač više zaHrvatsku, ali Xavi udara isključenog igrača koji ide napustiti teren i suđeno mu je isključenje s pravom zamjene, Lončar je pošao prosvjedovati na drugu stranu kod zapisničkog stola tražeći pregled snimke pa je i on isključen kao igrač s klupe

7:10 Vamos, jednostavna akcija, izvlačenje s krila prema vani i na širem prostoru nakon što je dobio loptu s drugog krila, s 2-3 cima prevario blok i zabio.

8:10 Vrlić šrauba sa 2m, 1.45 do kraja

 

 

Dva nebulozna dodavanja na stativu s igračem više, potpuno su nas Mađari pročitali i ne možemo otvoriti prostor za iole suvisao šut nakonniti jedne akcije. Imamo 0/11 igrač više, a s druge strane Mađari sretno opet idu na +3.. Nakon što se zagužvalo i crvene su dobili Xavi, Lončar i Kuterovac Mađari su 10-tim golom praktički riješili utakmicu. Naša realizacija igrača više 1/15 što je nedopustivo loše za neko finale, a ta statistika je i odraz naše nekvalitetne igre u tom segmentu; nismo mogli izraditi niti jednu suvislu akciju u skoro pa svih 15 prilika.

 

2. Europa kup

Finale

Hrvatska – Mađarska 8:10 (2:2, 1:3, 2:3, 3:2)

suci: Zwart (Niz), Naumov (Rus)

Hrvatska: Bijač (15), Macan, Fatović 3(0), Lončar, Joković 2 (1), Buljubašić 1, Vukičević, Bušlje 1, Miloš, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.

Mađarska: Nagy (11), Angyal 1, Manhercz 3 , Zalanki 1, Vamos1 (0), Nemet 1, S. Jansik, Kovacs 1, Erdelyi 1, Varga, Batori 1, Pohl, Vogel. Izbornik: Tamas Marcz.

Peterci: Hrv 1/2, Mađ 0/1

Igrač više: Hrv (0/4+0/4+0/1+1/6)= 1/15 (6%), Mađ (1/3+0/1+1/2+2/3)= 4/9 (44%)

 

 

Utakmica za 3.mjesto

Španjolska – Italija 9:7

 

Trenutno je u tijeku utakmica za treće mjesto, posljednje koje vodi na završni turnir Svjetske lige. U prvoj četvrtini vidjeli smo majstoriju Perronea koji je uplivao pored Moline, i lakoćom zabio. Trenutno je 3:1 za Španjolsku kojoj je na golu drugi golman Lorrio. Zanimljivo da Španjolska nema niti jedno isključenje, doduše i danas igraju izrazito plitku zonu, a Talijani su statični u napadu pa i nije bilo prilike da zarade koje.

 

Španjolska nakon jučer briljantne igre s igračem više, danas puno sporiji protok lopte, sve neizrađene situacije u kojima idu urealizaciju i ne čudi što imaju 0/5 nakon 16 minuta igre. Trenutno je 3:3 nakon što su Talijani zabili nakon jednog uplivavanja Presciuttija i s igračem više preko Echeniquea.

 

[3. ČETV] Munarriz na ovom turniru igra u skladu s velikim očekivanjima koje svi imaju od njega. Šuterski je izrazito moćan, dokazao je to i za 4. gol Španjolske, silovito iz faula sa srednjeg vanjskog. Jedan gol iz odlično izborenog peterca, odlično proigravanje iz vanjske linije kada su i Perrone i Munarriz i Malarch bili na klupi, a Del Toro se izvrsno snašao. Na +3 dignuo je Mallarach iz prve realizacije s igračem više (1/6), a vidjeli smo i još jedan mudro izboreni peterac Španjolaca koji znaju primjeniti nova pravila. Do kraja četvrtine igralo se gol za gol do trenutnih 8:6 za Špa. I broj isključenja je znatno porastao, Ita 7 plus 2 skivljena peterca, Špa 7 isključenja.

 

[4.ČETV] Puno plivanja, puno udaraca, ali 6 i pol minuta bez ijednog gola što je jasno odgovaralo Španjolcima koji imaju +2. I onda peterca za Italiju i 7:8 1.24 do kraja. Idući napad igrač više za Italiju u plivanju i TO Campagna. Jako loš pokušaj Velota i to s desnog krila?!, ali mora se pohvaliti i pokretljiva obrana Španjolaca. Potrošili su 30 sekundi i zvali TO 9 sek do isteka napada (20 do kraja utakmice), a onda je Munarriz silovito još jednom odlično zabio za rješenje utakmice i konačnih 9:7