Mladost sa golom prednosti u Grčku

https://www.instagram.com/havkmladost/

U prvoj četvrtfinalnoj utakmici Euro kupa Mladost je pobjedila Vouliagmeni 11:10 igrajući bez Kharkova i Viskovića. Za 7 dana na bazenu Olympiacosa dobit ćemo pobjednika ovog dvoboja.

Mladost je bila značajno oslabljena u ovoj utakmici. I dalje nema najvažnijeg vanjskog igrača Kharkova, a u zadnjoj utakmici ozljeđen je i drugi ljevak Visković. Očekivala se neizvjesna utakmica, eventualno s manjim brojem golova, ali jako loša predstava golmana Tzortzatosa u prvom poluvrmenu usmjerila je utakmicu na nešto veći broj golova, očekivali smo po 7-8 golova s obje strane.

Tri četvrtine završile su rezultatom 3:3, samo je u trećoj Mladost dobila 2:1. Iako je baš u tom periodu utakmice Vouliagmeni imao nekoiko prilika da se odvoji i na +2 i odvede tijek na svoj mlin.

Vodio je Vouliagmeni 0:2 na početku utakmice, ali u zadnje 3 minute prve četvrtine Mladost okreće na 3:2. Sva tri gola postigli su sidruni, Radu 2 i Vrlić 1. Inače su obojica bili odlični tijekom čitave utakmice. Radu je zabio čak 2 gola sa pozicije sidruna (dodao još jedan sa stative s igračem više), a Vrlić je sva tri upisao sa igračem više. Međutim, jedan od tih golova došao je s lijevog krila, fantastičnim udarcem kroz blok u bliži kut. I ovaj put, kao i u raspucavanju peteraca protiv Rusije Vrlić je pokazao tu šutersku kvalitetu.

U drugoj četvrtini Mladost je otišla na 6:4, ali je momčad Hrvoja Koljanina jako brzo izjednačila. Da su nekim slučajem golmani na obrnutim golovima, na poluvremenu bi Vouliagmeni vodio najmanje 4 razlike. U drugoj polovici utakmice i golman Tzortzatos je upisao 4 obrane, najmanje 2 njih jako dobre. Karogelopoulos je zabio s desnog krila s igračem više za 6:7. Bio je to treći gol Vouliagmenija u nizu i Mladost je bila 9 minuta bez gola, a ako izuzmemo šesti koji je došao iz peterca, nisu zabili punih 12 minuta. Grčka obrana bila je raspoložena, ali su u napadu u nekoliko navrata bili previše nonšalantni. Baš naočigled nonšalantni. Naime, Alafragkis je imao kontru (malena prednost, ali dovoljna) za odlazak na +2. Napad iza i igrač više koje je šutirao Gouvis s lijevog krila. Obje situacije obranio je Marcelić. A dva gola koja su primili u zadnih minutu i pol ove četvrtine su dodatno upropastila dojam. Prvo je golman krivo bacio loptu u plivanju u napad i Dašić iz rekontre 4 na 3 lakoćom zabija, a na kraju, 2 sekunde prije kraja Vrlić u spomenutoj situaciji s krila. A za Vouliagmeni je tragično da su u plivanju u napad opet izgubili loptu, ovaj put zbog kontrafaula i onda tako malo do isteka vremena primili gol.

U zadnjoj četvrtini otišla je Mladost na 11:9 28 sekundi prije kraja, ali su u zadnjem napadu Grci preko Troulosa iz još jednog igrača više smanjili na 11:10 i dodatno učinili uzvrat zanimljivim.

Bila je ovo potpuno izjednačena utakmica u kojoj je i Vouliagmeni mogao steći prednost pred uzvrat. Ključnu razliku učinio je Marcelić koji je obranio čitav niz teških lopti, ukupno najmanje 12 obrana. Uvijek je u sudaru naših i grčkih momčadi golman velika prednost na našoj strani. Nakon prošle utakmice Mladosti potaknuli smo Bukića da bi morao više preuzimati ogovornost. Danas je to radio. Međutim čak je 4 igrača više loše završio, jednom jako lošim dodavanjem na stativu i tri puta udarcima s lijevog vanjskog u blok. Zabio je tek jednog, sa atipične pozicije, s desnog vanjskog. Još je zabio 2 peterca. I na zonu je pokušao barem dva puta, oba puta dosta loše. Drugi vanjski reprezentativni igrač Miloš je najamnje 3 puta dosta loše šutirao i nije danas zabio. Isplivao je jednu kontru i izborio peterac i još je dva puta zaradio igrača više na vanjskim pozcijima. Odigrao je utakmicu do kraja iako je već na kraju prve četvrtine imao 2 osobne greške.

Vouliagmeni je igrao jako plitku obranu s igračem manje. Superkvalitetno drže blokove i jako su kompaktni. Obranili su čak 9 igrača manje. 4 puta su blokirali udarce, 2 puta su presjekli dodavanje na stativu, 2 puta su suci sudili 2 metra napadačima i jednom je obranio golman. I pozicijsku obranu su igrali s dosta bočnih pomaganja u zoni. Međutim, uz nekoliko kikseva golmana, i još nekoliko grešaka koje se ne bi smjele događati poput dva gola Radua sa pozicije sidruna, pokoju sudačku grešku poput smješno dosuđenog drugog peterca na Dašiću iako mu je lopta samome ispala iz ruke… skupilo se tih 11 golova. I inače je suđenje bilo dosta loše, posebice je to eskalirao u zadnjoj četvrtini. Griješilo se na obje strane.

Nakon nekoliko godina ponovno smo bili u prilici gledat Xristosa Afroudakisa. Kakva je tri gola zabio, dva s igračem više i jedan na zonu. Sva tri puta je tako elegantno, a poprilično lagano pustio loptu iz cima. Sva tri puta uz dijagonalnu stativu i niti jednom Marcelić nije uspio kvalitetno ni reagirati. Veliko umjeće cimanja i puštanja lopte iz ruke bez da se može naslutiti trenutak. Užitak za gledanje. Tek mu je 37. rođendan za 2 mjeseca i vjerojatno se puno prerano povukao iz reprezentacije. A već ima 5 godina da se povukao ili je i grčki izbornik pametnjaković poput još nekih koji se riješavaju u Španjolskoj Xavija ili u nas Obradovića. Osim tih golova Afroudakis je bio organizator gotovo svakog napada.

Od naših igrača koji su naširem spisku reprezntacije, Lozina je zaradio 5 igrača više. Igra prvog sidruna, dobro je uzimao poziciju. Nije zaprijetio ni sa pozicije sidruna, a ni s igračem više. Jer i inije dobio loptu na stativu. Bašić se nije baš istaknuo, skupio je 3 isključenja i to je manje više sve po čemu smo ga zapamtili u ovom susretu.

I u uzvratu bi trebalo biti neizvjesno do samoga kraja. Dosta toga će ovisiti o koncentraciji odnosno izbjegavanju tih pojedinačnih grešaka. Iako je to u slučaju Vouliagmenija često i plod mladosti igrača. Recimo taj drugi gol s dva metra Radu je postigao pored Chalyvopoulosa koji će tek u subotu napuniti 19 godina. Za Grke će bit bitno da Tzortzatos brani čitavu utakmicu kao u drugom dijelu ovdje. Nije to bilo ništa spektakularno, ali je eliminirao golove koje baš mora obraniti. Što se tiče Mladost, njima je bitno da Bukić opet preuzima odgovornost, samo ovaj put sa puno boljim učinkom.

1/4finale Euro kupa

HAVK Mladost – Vouliagmeni                   11:10 (3:3, 3:3, 2:1, 3:3)

Suci: Colombo (Ita) i Ortega (Špa)

Mladost: Marcelić, Radu 3, Miloš, Biljaka, Lazić 1, J. Vrlić 3, Bukić 3(2), Bušlje, Brnetić, Bajić, M. Vrlić, Dašić 1, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Vouliagmeni: Tzortzatos, Mylonakis 1, Alafragis 1, Gouvis 2, Troulos 1, Kgiouvetsis, Afroudakis 3, Kalogeropoulos 2, Chalyvopoulos, Kourouvanis, Lozina, Bašić, Andreadis. Trener: Hrvoje Koljanin.

Osobne pogreške: Mla 16, Vou 16

Peterci: Mla 2/2, Vou –

Igrač više: Mla (2/4+1/3+1/4+1/3)= 5/14 (36%), Vou (2/4+2/5+1/3+3/4)= 8/16 (50%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Mla

Radu: 2gola +4iv

Vrlić: 4iv

Miloš: 5m + 2iv

Bukić: 2 iv

Dašić: 5m

Vou:

Lozina: 5iv

Gkiouvetsis: 3iv

Odgovori