Derbija Jadrana otišao Novljanima

U prvoj utakmici 12. sezone Regionalne lige dva su Jadrana odigrala derbi u Splitu. Novljani su bili bolji i zasluženo su pobjedili 11:9. Vodili su od početka do kraja utakmice u kojoj smo vidjeli čak 7 peteraca; 5 za domaće i 2 za goste, te 28 obrana golmana; 12 Anića i 16 Tešanovića.

 

Dobra utakmica na otvaranju lige. Igralo se u srijedu jer splitski Jadran očekuje play off kvalifikacija Lige prvaka protiv Strasbourga. Splićani su već odigrali 3 utakmice u 3 dana vikend ranije, pa su možda bili nešto umorniji. U sastavu je 5 novih igrača (rezervi golman i još 4) u odnosu na lani. S druge strane Novljani imaju samo Čaglja kao novog i rezervnog golmana. Međutim, Gojković nakon nekoliko godina nije na klupi, već je tu njegov dosadašnji pomoćnik Petar Radanović.

 

Od ukupno 20 golova 6 je palo u prve 4 i po minute i još 5 u zadnje 2 minute. A preostalih 9 u srednišnjih  25 i po minuta. Posebice je Jadran St imao napadačkih problema u tom središnjem dijelu, spomenitih više od 25 minuta, u kojem je zabio samo 4 gola od čega 2 iz poklonjenih peteraca.

 

Utakmica je počela naizmjeničnim golovima uz stalno vostvo Novljana. Golman Tešanović je dobro ušao u utakmicu i kasnio branio briljantno, a i napravili su dvije kontre, obje je realizirao Petković. Domaći su pokušavali u nekoliko navrata s dva sidruna gdje bi Power ili Rino Burić ulazili na dva metra uz Krapića ili Duževića.

Vrdoljak je nanizao dosta pogrešaka, kriva dodavanja prema sidrunu u dva navrata, šut u blok na zonu, krivo postavljanje u obrani gdje je ostavio Petkovića samog ispred gola u spomutoj kontri.

 

Slijedeći ko je nanizao nekoliko pogrešaka bio je 18 godišnji ljevak Uroš Vučurović. Prvo je brzopleto  i loše pokušao s igračem više,a onda mu je ispala lopta u još jednoj polukontri na prebačaj s lijevog na desno krilo.

Na pola druge četvrtine prvi je put +2, Popadić je zabio s igračem više. Nakon još dvije minute je i +3 (4:7). Novljani su osim dvije kontre dva puta s lijevog vanjskog zabili parabolu preko Anića. Vidjeli smo i neuigranost domaćih kod bočnih izmjena sukladno novim pravilima, a i veliku nespremnost sudaca na iste. Savinović i posebice Mišković napravili su nekoliko velikih grešaka. Od prvog peterca nad Krapićem, pa onda malo kasnije i drugog. Pa kad je Milardović otplivao u kontru 1 na 0 Mišković sudi izbačaj na suprotnom kraju terena, ispred gola Anića i tako spriječava kontru. Koliko čujemo suci su kažnjavani još prije 22 godine za takve odluke.

 

U trećoj četvrtini samo dva gola domaćih, u prvom i u zadnjem napadu tako da se utakmica vratila u neizvjesne vode, na 6:7. Prvo je Krapić dobio loptu na ruku od Viskovića i lijepo zabio, a onda je Butić izborio peterac kojega je Zović realizirao. Prethodno je Šetka propustio jedan peterac. U zadnjoj četvrtini Averka je je zabio 3 gola u nizu za svoju ekipu, a ukupno gledajući golovi su naizmjenično padli tako da su Novljani stalno imali +1 ili +2. Smanjio se broj velikih sudačkih pogrešaka iako je bilo par upitnih isključenja, posebice jedno na Spaiću krajem utakmice.

 

9:11 na kraju, zaslužena pobjeda Novljana uz fenomenalnog 21-godišnjeg golmana Petra Tešanovića. Skupio je 16 obrana, cijeli niz s igračem manje, jako dobrih intervencija, čak i jedan peterac. Ako izuzmemo peterce imao je 15/21 ili čak 71%. Drugi junak bio je Averka koji je zabio 3 gola u zadnjoj četvrtini (dodao i jednu asistenciju ranije) nakon što mu je momčad bila cijelu treću bez gola i upala u napadačku krizu. Spaić je također odradio svoj dio posla, gol sa dva metra, zarađeni peterac i još 6 igrača više.

Kod domaćih najbolji Krapić koji je zabio gol s dva metra, još jedan sa stative, a značajan dio statistike su mu i dva poklonjena peterca od strane sudaca. Zaradio je i dva igrača više. Dužević je također zaradio 2 peterca (oba su ispravno dosuđena) i dobro je uzimao pozicije i brzo se sidravao na liniji 2 metra prisiljavajući obranu na plitko povlačenje. Ali Splićani cijelu utakmicu na zonu nisu uspjevali biti opasni. Ako bi i uspjeli otvoriti nešto prostora Tešanović bi to zatvorio. Zabili su 4 peterca, 3 igrača više (dva sa stative), Krapić kao sidrun i Šetka kad je uplivao s lijevog krila Popadiću iza leđa i zabio s 2 metra s druge stative. Visković se najviše istaknuo u tim proigravanjima i upisao je 3 asistencije. Ali za razliku od lani, nije bio opasan na vanjskom šutu. Nije čak ni pokušavao, samo jedan šut iz krila. Najčešće je pokušavao Burić, ali bez uspjeha.

 

Novljani su odigrali utakmicu bez Dimitrija Obradovića koji je prvi bek momčadi. Imali su grešaka u obrani kada su krivili 3 peterca koja su trebali pametnije braniti jer su poprilično jednostavno s igračem manje kontrolirali protivnika. Ali u globalu su odigrali izvrsnu obranu i usmjeravali zavšetke napada dalje od najopasnijih vanjskih šutera, nisu dozvoljavali izrađene situacije čak ni s igračem manje (iznimno dva puta na stativama).

 

Jadran St – PVK Jadran Carine HN              9:11 (3:4, 1:3, 2:0, 3:4)

Suci: Savinović (Dbk), Mišković (Kot)

Jadran St: Anić (12), Burić, Zović 3(3),  Krapić 2, Butić, Pejković 1, Power, Vrdoljak, Visković, Delić 1, Šetka 2 (1/2), Dužević, Sučić, Borovčić Kurir. Trener: Ivan Asić.

Jadran HN: Tešanović (16), Čagalj, Popadić 1, Obradović, Baničević, Averka 3, Mijušković 1, D. Radović, Đ. Radović 2 (1/2), Spaić 1, Brkić 1, Petković 2, Đurović, Vučurović. Trener: Petar Radanović.

Osobne greške: Jad St 12, Jad HN 14

Peterci: Jad St 4/5, Jad HN 1/2

Igrač više: Jad St (2/4+0/1+0/1+1/3)= 3/9 (33%), Jad HN (1/2+1/3+0/3+2/2)= 4/10 (40%)

Obrane: Anić (4/8+4/7+2/2+2/6)= 12/23 (52%); Tešanović (4/7+4/5+6/8+2/5)= 16/25 (64%)

Kontrafaulovi: Jad St 1, Jad HN 5

Golovi s 2m, izboreni peterci i isključenja:

Jad St:

Krapić: gol + 2 pet + 2iv

Dužević: 2 pet

Butić: pet + 1iv

Burić: 2iv

Vrdoljak, Zović, Šetka i plivanje: po 1iv

Jad HN:

Spaić: gol + pet + 6iv

U plivanju: 3iv

Brkić: pet

Baničević: 1iv